Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 12 decembrie 2016

Jubileul de 150 de ani al Casei Regale, sărbătorit la Chișinău

Secretariatul Majestății Sale Regelui

Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I este autorizat să transmită
următorul comunicat:

Jubileul de 150 de ani al Casei Regale, sărbătorit la Chișinău

La invitația Parlamentului Republicii Moldova, Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei, și Principele Radu se află astăzi la Chișinău, unde sărbătoresc jubileul de 150 de ani de la fondarea Casei Regale.

La ora 11, Principele Radu va înmâna Bursele “Regele Ferdinand” I și “Regina Maria” pentru anul universitar 2016-2017, la Universitatea Academiei de Științe a Republicii Moldova. Bursele sunt anuale și au fost fondate în anul 2015 de Principesa Moștenitoare Margareta și de Principele Radu. Vor fi prezenți ministrul Educației, doamna Corina Fusu, președintele Comisiei Parlamentare pentru Educație, dl Vladimir Hotineanu, și ambasadorul României la Chișinău, Excelența Sa dl Daniel Ioniță.

La ora 12, Principesa Moștenitoare Margareta va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Studii Economice a Moldovei. Altețele Lor Regale vor lua parte la ședința festivă a Senatului, alături de rectorul ASE, de profesori și de studenți.

La ora 19, Palatul Republicii va găzdui festivitatea de omagiere a Casei Regale a României la împlinirea a 150 de ani de la fondare. Președintele Parlamentului Republicii Moldova, domnul Andrian Candu, va întâmpina pe Custodele Coroanei române și pe Principele Radu. Vor lua parte înalți reprezentanți ai statului, ai Parlamentului și ai Guvernului.

Prima parte a serii va cuprinde un spectacol de gală în care vor evolua Orchestra Prezidențială, Orchestra Simfonică a Moldovei, Capela Corală “Doina” și Corul de copii “Vocile Moldovei”, alături de eminenți muzicieni și tinere talente. La dorința Președintelul Parlamentului și a Familiei Regale, spectacolul va aduna fonduri pentru reparația sălii de festivități a Liceului de Muzică “Ciprian Porumbescu”.

A doua parte a serii va cuprinde o recepție oficială, în care Familia Regală se va întâlni cu autoritățile Republicii Moldova și cu personalitățile prezente la festivitate. Cu această ocazie, Custodele Coroanei va oferi Parlamentului Republicii Moldova un tablou istoric, reprezentând pe Regele Ferdinand I în timpul Primului Război Mondial.

Sărbătoarea de la Chișinău încheie anul jubiliar 2016, în care s-au aniversat 150 de ani de la fondarea Casei Regale și de la punerea bazelor Statului român modern, prin promulgarea Constituției din 1866.


Anul regal 2016 a început la București, a continuat la Castelul Peleș pe 10 mai, a cuprins evenimente și sărbătoriri în multe orașe ale țării, precum și în Madrid, Londra, Düsseldorf și la Domeniul Regal Balcic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu