Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 10 decembrie 2016

Trenul Regal cu ocazia centenarului mutării capitalei țării la Iași București-Mărășești-Adjud-Bacău-Roman-Pașcani-Iași

Secretariatul Majestății Sale Regelui

Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I este autorizat să transmită
următorul comunicat:

Trenul Regal cu ocazia centenarului mutării capitalei țării la Iași
București-Mărășești-Adjud-Bacău-Roman-Pașcani-Iași

În zilele de joi, 15 decembrie, și vineri, 16 decembrie 2016, Trenul Regal va face a șaptea călătorie regală din zilele noastre, pentru comemorarea celor 100 de ani de la refugiul Familiei Regale, al Guvernului și al Parlamentului României la Iași. Pentru doi ani, din 1916 până în 1918, capitala Regatului României a funcționat la Iași, devenit centrul vital al națiunii în momente de mare cumpănă pentru țară.

Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu vor parcurge întocmai traseul din zilele de 5-6 decembrie 1917, când în tren se aflau Regele Ferdinand I și Regina Maria.

În ziua de joi, 15 decembrie 2016, Trenul Regal va opri la Mărășești, Adjud și Bacău, iar vineri, 16 decembrie 2016, Trenul Regal va opri la Roman, Pașcani și Iași.

Familia Regală invită toți locuitorii din orașele vizitate să ia parte la acest eveniment care onorează unul dintre cele mai importante și mai tragice momente ale istoriei noastre moderne, Primul Război Mondial.

Trenul Regal va sosi în Gara din Mărăşeşti joi, 15 decembrie 2016, la ora 14.27. Trenul va opri pentru 13 minute. Accesul publicului și al presei este liber.

A doua oprire va avea loc în Gara din Adjud la ora 15.09. Trenul va opri pentru 10 minute. Accesul publicului și al presei este liber.

Ultima oprire a trenului, în ziua de 15 decembrie 2016, va avea loc în Gara din Bacău la ora 16.19. Accesul publicului și al presei este liber.

În ziua următoare, vineri, 16 decembrie 2016, Trenul Regal va sosi în Gara din Roman la ora 11.04. Trenul va opri pentru 10 minute. Accesul publicului și al presei este liber.

A doua oprire va avea loc în Gara din Paşcani la ora 11.57. Trenul va opri pentru 20 minute. Accesul publicului și al presei este liber.

Ultima oprire a trenului, în ziua de 16 decembrie 2016, va fi în Gara din Iaşi, la ora 13.56. Accesul publicului și al presei este liber.

De asemenea, Trenul Regal va putea fi vizitat, în Gara din Iaşi, în aceeași zi, între orele 14.30 - 21, precum şi a doua zi, pe 17 decembrie, între orele 9 - 12.

Toți cei care vor dori să întâmpine Familia Regală și să vadă Trenul Regal în gara orașului lor sunt bineveniți.


Comandat de Statul român în anul 1926, sub domnia Regelui Ferdinand I, Trenul Regal a fost fabricat la Milano și livrat României în anul 1928, după moartea regelui. În cei 87 de ani de viață, Trenul Regal al României a mers pe căile ferate naționale și internaționale, purtând pașii regilor și reginelor României, ale Familiei Regale, precum și ale liderilor politici din anii 1948-1989. Istoria României cunoaște o mulțime de momente importante care s-au petrecut sau sunt legate de Trenul Regal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu