Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 4 decembrie 2016

Sprijinirea integrării tinerilor pe piața muncii

Informare privind implicarea Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă a Judeţului Caraş-Severin în sprijinirea integrării tinerilor pe piața muncii, facilitățile oferite tinerilor și agenților economici în vederea sporirii șanselor de angajare ale tinerilor.

Prezintă: Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă a Judeţului Caraş-Severin.

Informare privind implicarea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă a Județului Caraş-Severin in sprijinirea integrarii tinerilor pe piata muncii, facilitatile oferite tinerilor si agentilor economici in vederea sporirii sanselor de angajare ale tinerilor




Tinerii și , în special, absolvenții instituțiilor de învățământ reprezintă o categorie de persoane spre care Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Caraș-Severin își îndreaptă eforturile în mod special, fiindu-le dedicate măsuri și activități specifice. Acest lucru se datorează în principal,  faptului că tinerii, după absolvire, intră pe piața muncii cu dezavantajul lipsei de experiență în muncă,fiind una dintre categoriile afectate cel mai mult de șomaj . 
Sprijinirea încadrării în muncă a tinerilor este realizată de către AJOFM Caraș-Severin pe două direcții de acțiune: un set de măsuri destinate tinerilor, precum și un set de măsuri destinate agenților economici care încadrează tineri .
La inceputul anului 2016, in evidentele AJOFM Caras-Severin erau inregistrati un numar de 825 someri cu varsta sub 25 de ani, dintr-un numar total de 4870 someri.  Repartizarea pe nivel de studii a acestora a aratat faptul ca cei mai multi tineri  care au apelat la serviciile noastre au fost cei cu nivel de instruire liceal si postliceal – 531 tineri, urmati de tinerii cu nivel de instruire primar, gimnazial si profesional – 249, cei mai putini fiind cei cu studii superioare- 45 tineri.
Aplicarea măsurilor cuprinse in Programul de ocupare a fortei de munca a condus la incadrarea in munca in primele 10 luni ale anului 2016 a unui număr de 644 tineri cu varsta sub 25 de ani, din totalul  celor 1176 tineri sub 25 de ani care au apelat la serviciile noastre in anul 2016 si din totalul de 3212 persoane incadrate in aceeasi perioada. 
Masura
Total persoane incadrate in primele 10 luni ale anului 2016
Tineri sub 25 de ani incadrati in primele 10 luni ale anului 2016
Total Program de ocupare , din care:
3212
644
- Persoane ocupate ca urmare a acordării serviciilor de mediere a locurilor de muncă vacante
2994
624
- Persoane ocupate ca urmare a acordării serviciilor de informare şi consiliere profesională
2142
418
- Încadrarea prin organizarea cursurilor de formare profesională
181
40
- Ocuparea forţei de muncă prin acordarea de alocaţii pentru şomerii care se încadrează înainte de expirarea şomajului
171
4
- Încadrarea prin stimularea mobilităţii forţei de muncă
25
5
- Încadrarea absolvenţilor din instituţii de învăţământ prin subvenţionarea locului de muncă
24
21
- Încadrarea absolvenţilor din instituţii de învăţământ prin acordarea de prime
11
11
- Încadrarea persoanelor cu handicap prin subvenţionarea locului de muncă
0
-
- Încadrarea prin acordarea de servicii de consultanţă şi asistenţă pentru începerea unei  activităţi independente sau pentru începerea unei afaceri
0
-
 - Număr persoane cu care s-au incheiat contracte de solidaritate conform Legii nr 116/2002
6
6
   
Facilitatile oferite tinerilor, pe langa acordarea serviciilor de:
-informare si consiliere profesionala, la care au participat un numar de 1192 tineri cu varsta sub 25 de ani ce au beneficiat de instruire in metode si tehnici de cautare a unui loc de munca, tehnici de prezentare la interviuri de angajare, evaluarea si autoevaluarea personalitatii ( prin aplicarea de teste de aptitudini si interese, acces la utilizarea platformelor on-line realizate de catre AJOFM Caras-Severin sau alte  AJOFM din tara partenere in proiecte cu finantare europeana), precum si un numar de 1193 de elevi ai liceelor din judet, care au participat la 54 actiuni de informare si consiliere in scoli, fiindu-le prezentate serviciile oferite de catre AJOFM Caras-Severin, oportunitatile de angajare pe piata muncii, modalitatile de a accede mai usor pe piata fortei de munca ;
-medierea muncii , respectiv punerea în contact cu angajatorii care oferă locuri de muncă vacante în acord cu pregătirea , aptitudinile şi interesele lor ( serviciu de care au beneficiat un numar de 604 someri noi cu varsta sub 25 de ani), precum si organizarea Bursei locurilor de munca;
-formare profesională, care are drept scop  iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea somerilor în diferite meserii solicitate pe piaţa muncii ( 177 de tineri cu varsta sub 25 de ani au urmat un curs de calificare in primele 10 luni ale acestui an, din totalul de 438 de cursanti),
cuprind si:
-acordarea indemnizaţiei de şomaj : pentru absolventi, indemnizaţa de şomaj se acordă timp de şase luni şi este in cuantum de 250 lei. Ceilalți tineri pot beneficia de indemnizația de șomaj în condițiile Legii 76/2002 pe o perioadă de 6, 9 sau 12 luni, cuantumul indemnizației de șomaj fiind calculat în funcție de veniturile obținute;
si
 -completarea veniturilor salariale :
- absolvenţii înregistraţi la AJOFM, care se angajează cu normă întreagă pentru o
perioadă mai mare de 12 luni beneficiază de o primă de încadrare în valoare de 500 lei.
- absolvenţii care primesc indemnizaţie de şomaj şi se angajează cu normă
întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în perioada de acordare a indemnizaţiei, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.
-prime de mobilitate :
-primă de încadrare – absolvenţii care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km. de localitatea de domiciliu beneficiază de o primă de încadrare egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării.
-primă de instalare- absolvenţii care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, se încadrează într-o altă localitate şi ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul, primesc o primă de instalare egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării.

Masurile adresate angajatorilor  care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ  se referă la:
-Acordarea de subventii financiare:  lunar, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent, angajatorii pot primi suma de:
- 500 lei, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
- 600 lei, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal;
- 750 lei, pentru absolvenţii de învăţământ superior.
Angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap  primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute mai sus, pentru 18 luni.
Angajatorii sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale absolvenţilor încadraţi în condiţiile de mai sus cel puţin 18 luni.
De asemenea, angajatorii care menţin raporturile de muncă sau de serviciu şi după cele 18 luni primesc, pentru fiecare an de continuare a acestor relaţii, un ajutor financiar egal cu suma aferentă contribuţiilor sociale datorate pentru aceste persoane şi virate conform legii. Acesta se virează, la cerere, angajatorilor care nu înregistrează debite provenind din neplata contribuţiilor sociale.
Modificările aduse Legii nr 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, precum şi întregul pachet de norme şi proceduri adoptate pentru aplicarea acesteia,  susţin realizarea obiectivelor din Programul de ocupare,  introducând o serie de acţiuni pentru tinerii cu risc  de marginalizare socială : persoane cu vârsta cuprinsă între 16-26 de ani, care se încadrează în una dintre următoarele categorii:
    a) se află în sistemul de protecţie a copilului sau provin din acest sistem;
    b) au dizabilităţi;
    c) nu au familie sau familie nu le poate asigura întreţinerea;
    d) au copii în întreţinere;
    e) au executat una sau mai multe pedepse privative de libertate;
    f) sunt victime ale traficului de persoane.
Promovarea participării pe piaţa muncii  a tinerilor cu risc de marginalizare socială se realizează prin:
a)      acompaniament social personalizat in baza unui contract de solidaritate
b)      activitati de informare si promovare a intereselor  tinerilor cu risc de marginalizare sociala in randul angajatorilor;
c)      subventionarea locului de munca.
      Astfel, contractul  de solidaritate prevazut  se incheie intre agentia pentru ocuparea fortei de munca teritoriala si tanar pe o durata de pana la 3 ani, dar nu mai  putin de un an, in conditiile in care, la data incheierii contractului de solidariate, tanarul nu a implinit varsta de 26 de ani.  
     Angajatorii care incadreaza tineri cu risc de marginalizare sociala si care beneficiaza de acompaniament social personalizat in baza unui contract de solidaritate, denumiti angajatori de insertie, beneficiaza, lunar, conform prevederilor legale , pentru fiecare persoana din aceasta categorie, din bugetul  asigurarilor pentru somaj, de o suma egala cu salariul de baza stabilit la data angajarii tinerilor, dar nu mai mult de doua ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadarii in munca, pana la expirarea contractului de solidaritate.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu