Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 8 decembrie 2016

PREVENIREA INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ

În perioada sărbătorilor de iarnă şi premergător acestora se derulează, în fiecare an, multiple manifestări publice, majoritatea cultural -artistice, dar şi comemorative şi religioase la care, de regulă, participă un număr mare de persoane, creându-se premisele afectării, sub diferite forme, a climatului de normalitate, precum şi a siguranţei persoanelor şi bunurilor în domeniul situaţiilor de urgenţă.
Cadre ale Inspecţiei Judeţene de Prevenire din Inspectoratul pentru Situatii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin organizează şi desfăşoară controale şi acţiuni preventive, în vederea depistării şi înlăturării stărilor de pericol, a cauzelor potenţiale de incendiu, a altor nereguli specifice şi luării măsurilor ce se impun pentru remedierea acestora. Vor fi intensificate controalele la unităţile de cult, pensiuni turistice, agroturistice, cabane montane amplasate izolat, la altitudine şi cu acces dificil,  locaţii care organizeaza mese festive cu ocazia sărbătorilor de iarna.
În acest sens recomandăm respectarea principalelor măsuri de prevenire a incendiilor, astfel:
Ø acordarea unei atenţii deosebite mijloacelor de încălzire, instalaţiilor şi aparatelor electrice şi de gaz, stării de întreţinere a acestora (funcţionarea fără defecţiuni şi improvizaţii, curăţarea coşurilor de fum, etc);
Ø menţinerea liberă a căilor de acces şi intervenţie, dar şi spre sursele de apă;
Ø menţinerea în stare de funcţionare a mijloacelor de alarmare, semnalizare şi intervenţie pentru stingerea unor eventuale incendii;
Ø respectarea legislaţiei în domeniu, în cazul în care se organizează focuri de artificii (se va urmări obţinerea acordurilor pentru focurile de artificii, luarea măsurilor de prevenire, asigurarea supravegherii locurilor respective).
De asemenea considerăm imperios necesar a reaminti câteva măsuri simple pentru un Crăciun şi un An Nou fericit:
·        montaţi bradul într-un suport stabil şi sigur;
·        montaţi lumânările în suporturi incombustibile;
·        nu lăsaţi copiii să se joace în apropierea lumânărilor aprinse;
·        folosiţi doar instalaţii şi decoraţiuni electrice fără defecţiuni ori improvizaţii;
·        nu amplasaţi lumânări aprinse în apropierea bradului, decoraţiunilor ori materialelor combustibile;
·        distanţa de protecţie dintre brad şi materiale combustibile sau aparate electrice trebuie să fie de cel puţin 30 cm;
·        achiziţionaţi artificii doar din magazine autorizate; nu lăsaţi copiii să se joace cu artificii;
·        înainte de culcare, stingeţi soba, lumânările şi deconectaţi aparatele electrice de încălzit ori decoraţiunile electrice.
Acţiunile şi măsurile de prevenire a incendiilor se organizează şi se desfăşoară în scopul apărării vieţii şi al asigurării protecţiei populaţiei, bunurilor materiale, valorilor culturale şi mediului, împotriva efectelor negative ale acestui tip de risc.








 
 












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu