Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 11 iunie 2015

UVT, singura universitate din țară asociată Confederației Europene de Probațiune


Universitatea de Vest din Timișoara a devenit membru asociat al Confederației Europene de Probațiune (Confederation of European Probation, CEP), prima la nivel de țară. Astfel, UVT se află alături de alte 14 universități și numeroase instituții judiciare din mai mult de 30 de țări de pe continent direct implicate în activitatea Confederației.

CEP este o organizație europeană dedicată probațiunii, care promovează reabilitarea și incluziunea socială a infractorilor, prin sancțiunile și măsurile puse în aplicare în comunitate. Această organizație este acreditată să reprezinte probațiunea în Europa și dezvoltă relații internaționale cu guvernele din întreaga lume, în beneficiul membrilor săi.

În ultimii ani, instituțiile europene au dezvoltat un interes crescut pentru instituția probațiunii, instituție consacrată sancțiunilor alternative la pedeapsa cu închisoarea. În prezent, CEP  oferă o serie de inițiative de care să poată beneficia membrii săi, printre care: invitații de participare la ateliere de lucru și conferințe internaționale, includerea în rețeaua de comunicare la nivel european, accesul la forumurile și datele destinate membrilor CEP etc.  

În acest context, mediul academic are un rol esențial, dovedit prin faptul că universitățile se bucură de un statut special în rândul membrilor CEP, iar activitatea lor se va concentra pe segmentul științific, de cercetare în domeniul probațiunii, prin îmbunătățirea pregătirii universitare a specialiștilor. Scopul declarat este de a construi parteneriate eficiente cu sistemele de justiție penală din Europa și de a promova și susține proiecte europene între membrii săi.

„Experiența acumulată de cercetătorii, profesorii și studenții noștri în proiectele și acțiunile derulate prin Confederație, alături de instituții și universități de renume la nivel mondial, este una extrem de valoroasă. Sunt lucruri care nu se pot preda/învăța în sălile de curs, ci doar prin implicare activă în problemele comunității. Mai mult decât atât, expertiza noastră, prin resurse umane calificate, va contribui considerabil în implementarea dezideratelor Confederației”, spune Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

UVT a primit astăzi vizita secretarului general al Confederației Europene de Probațiune, Willem Van der Brugge. În discuțiile purtate cu reprezentanții UVT, acesta a făcut referire la importanța universităților în cadrul organizației, prin cercetători, prin schimbul de știință și experiență în cadrul acțiunilor sale.

Din partea Universității de Vest din Timișoara, rolul activ în relația cu CEP revine Facultății de Sociologie și Psihologie și Facultății de Drept. Printre universitățile membre asociate ale CEP se mai numără și Universitatea din Cambridge, Universitatea din Edinburgh și Universitatea de Științe Aplicate din Utrecht.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu