Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 22 iunie 2015

M.L.N.R. și Academia Română au premiat UVT. Două din cele șapte distincții au revenit Universității


Două din cele șapte premii oferite de către M.L.N.R. și Academia Română în 2015 au revenit Universității de Vest din Timișoara.
Ajunsă la ediția a V-a, Gala Premiilor M.L.N.R. promovează și recompensează spiritul creator, inovator și inventiv al poporului român în domenii vitale pentru destinul nostru colectiv. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Academia Română și mediul academic.
În cadrul festivității organizate la Ateneul Român au fost acordate șapte premii a câte 10.000 euro fiecare, pentru excelență în domenii de referință. Cele două distincții obținute de UVT sunt:
- Premiul EUGENIU CARADA pentru Economie - acordat prof. univ. dr. Silviu Cerna și
- Premiul SPIRU HARET pentru Educație, Mediu, IT - acordat prof. univ. dr. Dana Petcu.
Evenimentul, organizat la data solstițiului de vară, pe 21 iunie, este considerat de inițiatori „o sărbătoare anuală a minților strălucite și a talentului românesc” și se bucură nu numai de sprijinul Academiei Române, ci și a Universităților de renume din țară. În total, au fost acordate 7 premii:
- Premiul GRIGORE MOISIL pentru Științe Exacte;
- Premiul HENRI COANDĂ pentru Științe Aplicate;
- Premiul CAROL DAVILA pentru Medicină;
- Premiul EUGENIU CARADA pentru Economie;
- Premiul NICOLAE TITULESCU pentru Diplomație și Politologie;
- Premiul SPIRU HARET pentru Educație, Mediu, IT;
- Premiul CONSTANTIN BRÂNCUŞI pentru Artă și Cultură.
Prof. univ. Dana Petcu a fost premiată pentru grupul de lucrări „Cloud/Multi-Cloud Computing”. Dana Petcu este profesor la Departamentul de Informatică al UVT și directorul unui spin-off de cercetare. Dana Petcu este un prolific cercetător în domeniul calcului distribuit și, în special, calcului bazat pe cloud. În ultimii zece ani a realizat peste 180 de lucrări și s-a implicat în peste 50 de proiecte de cercetare, dintre care 12 în coordonare.
Prof. univ. dr. Silviu Cerna a fost premiat pentru lucrarea „Politica Monetară”, Editura Academiei Române, 2014. Silviu Cerna este Economist, doctor în Economie, specializare în Finanțe, prof. universitar, conducător științific de doctorat, fost decan și șef de catedră, fost membru al Consiliului de Administrație al BNR. Este autor al unui număr de 12 cărți și tratate și al unui număr de peste 250 de studii și articole științifice privind sistemul monetar, politica monetară și stabilitatea financiară.
Cea mai de preț resursă a unei universități este ce umană, iar instituția pe care o reprezint se bucură de specialiști de prim rang, cu un statut special în rândul profesioniștilor de pe plan național și internațional. Rezultatele colegilor noștri, precum cele ale doamnei Dana Petcu și a domnului Silviu Cerna, reușesc să pună Universitatea, Timișoara și țara pe harta cercetării mondiale. Mai mult decât atât, avem specialiști români pe care am reușit să-i aducem în țară, plecați fiind în Europa, SUA sau Japonia. Acum, ei lucrează alături de noi și produc rezultate remarcabile”, spune Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.
Anul trecut, UVT a câștigat, prin prof. univ. dr. Simona Sava, premiul Spiru Haret pentru Educație, Mediu și IT.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu