Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 27 iunie 2015

Magie? Nicidecum: înşelătorie!

            Metodele folosite de escroci pentru a-i înşela pe oamenii de bună credinţă variază, dar ceea ce îi ajută de fiecare dată este naivitatea victimelor, goana după chilipiruri sau dorinţa de căpătuială a acestora. Şi, desigur, antrenamentul, pentru că acest gen de escroci sunt veritabili „magicieni”, numai că „magia” îi costă în valută pe cetăţenii care devin victime.
E greu de crezut că persoanele care practică schimbul ilegal de valută sunt de bună credinţă. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că pentru a obţine venituri uriaşe prin eludarea taxelor prevăzute de lege aceste persoane recurg cel mai adesea la înşelăciune iar scenariile nu sunt deloc unele complexe sau complicate.
Iată o „reţetă” de înşelăciune devenită clasică: se ia valuta cetăţeanului, se numără suma echivalentă în lei, se pun bancnotele într-un pachet, apoi, sub pretextul renumărării ori a apariţiei în zonă a unui poliţist, într-un moment de neatenţie, se înlocuieşte pachetul iniţial cu un altul în care doar prima şi ultima bancnotă sunt autentice, restul fiind maculatură. Această metodă poate fi aplicată şi pentru obiecte mici şi valoroase, în special bijuterii.
Dar, de multe ori aceste persoane abordează cetăţeni în preajma unităţilor bancare oferindu-le într-un mod agitat – ca şi când ar fi o ofertă de nerefuzat – un curs valutar mult mai avantajos decât cel oficial. În graba şi agitaţia provocate de „valutist”, cetăţeanul cade în capcană şi realizează ce scump l-a costat „oferta” când este mult prea târziu.
O altă situaţie este aceea în care, tot pe fondul stării de agitaţie şi de grabă induse de escroc, pe motiv că „apare poliţia”, cetăţeanul realizează prea târziu că a primit mai puţini bani decât a fost înţelegerea deşi atunci când s-au numărat banii sumele păreau corecte. Magie? Nicidecum: curată înşelătorie!
            Pe de altă parte legea prevede sancţionarea cu amendă contravenţională a celor care practică schimbul ilegal de valută, iar efectuarea schimbului ilegal de valută în mod repetat constituie infracţiune de evaziune fiscală şi se pedepseşte cu închisoarea. De asemenea sumele de bani care au servit la săvârşirea contravenţiei se confiscă şi se valorifică conform legii.
            Având în vedere argumentele de mai sus, IPJ Caraş-Severin vă recomandă să efectuaţi schimburile de valută cu respectarea prevederilor legale în vigoare, numai la unităţile bancare şi casele de schimb valutar autorizate. În acest fel eliminaţi riscul de a deveni victime ale unei infracţiuni şi evitaţi să deveniţi părtaşi ai evaziunii fiscale! Şi, nu uitaţi, în cazul în care deveniţi victimă a infractorilor, apelaţi numărul unic pentru apeluri de urgenţă – 112.
 COMUNICAT DE PRESA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu