Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 20 iunie 2015

PREOCUPĂRI PENTRU SĂNĂTATEA COPIILOR DIN ROMÂNIA.

 Joi, 18 iunie 2015, la sediul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii 'Grigore Alexandrescu' din București, a avut loc o întâlnire între reprezentanții Agenției Naționale Antidrog și cei ai Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii 'Grigore Alexandrescu'.
Subiectele discuțiilor au vizat îmbunătățirea sistemului de colectare a datelor privind urgențele medicale cauzate de consumul de droguri și a rețelei naționale de avertizare timpurie privind noile substanțe cu proprietăți psihoactive (SNPP), precum și identificarea unor oportunități de colaborare între cele două instituții.
În cadrul întâlnirii, au fost dezbătute și aspecte privind sistemul de colectare și raportare a datelor referitoare la asistența medicală acordată consumatorilor de droguri, posibilități de îmbunătățire a legislației în domeniu, tendințe înregistrate în rândul consumatorilor de droguri care solicită servicii de asistență, necesitatea formării de specialiști în domeniul adictologiei, precum și modalități de identificare a substanțelor noi cu proprietăți psihoactive.
Totodată, au fost menționate dificultățile cu care se confruntă specialiștii din cadrul Secției de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii 'Grigore Alexandrescu' la diagnosticarea cazurilor de intoxicații cu substanțe psihoactive noi, semnalându-se, astfel, necesitatea dotării unor laboratoare specializate cu biblioteci de date corespunzătoare, care să fie actualizate permanent, în scopul determinării în timp util a noilor substanțe psihoactive existente pe piața drogurilor cu potențial nociv pentru sănătate.
La întâlnire au participat profesor universitar doctor Coriolan Emil Ulmeanu — șef Secție, membru European Association of Poisons Centres and Clinical Toxicologists (EAPCCT), directorul Agenției Naționale Antidrog, chestor de poliție Sorin Oprea, medici din cadrul Secției Clinică Anestezie și Terapie Intensivă Toxicologie (dr. Viorela Nițescu — medic primar pediatru, specialist în toxicologie clinică, membru EAPCCT, dr. Mădălina Petran — medic primar pediatru, membru EAPCCT, dr. Simona Stanca — medic primar pediatru, membru EAPCCT, dr. Dora Boghițoiu — medic pediatru, membru EAPCCT), dr. Sebastian Găloiu — șeful Secției Primiri Urgențe și specialiști din cadrul Agenției Naționale Antidrog.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii 'Grigore Alexandrescu' din București reprezintă o instituție de referință pentru sănătatea publică românească și, în același timp, un partener de bază pentru Agenția Națională Antidrog. Totodată, Centrul de toxicologie care funcționează în cadrul său încă din 2007, se bucură de recunoaștere pe plan internațional, fiind singurul de acest tip acreditat de Organizația Mondială a Sănătății.
COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu