Subiectele discuțiilor au vizat îmbunătățirea sistemului de colectare a datelor privind urgențele medicale cauzate de consumul de droguri și a rețelei naționale de avertizare timpurie privind noile substanțe cu proprietăți psihoactive (SNPP), precum și identificarea unor oportunități de colaborare între cele două instituții.
În cadrul întâlnirii, au fost dezbătute și aspecte privind sistemul de colectare și raportare a datelor referitoare la asistența medicală acordată consumatorilor de droguri, posibilități de îmbunătățire a legislației în domeniu, tendințe înregistrate în rândul consumatorilor de droguri care solicită servicii de asistență, necesitatea formării de specialiști în domeniul adictologiei, precum și modalități de identificare a substanțelor noi cu proprietăți psihoactive.
Totodată, au fost menționate dificultățile cu care se confruntă specialiștii din cadrul Secției de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii 'Grigore Alexandrescu' la diagnosticarea cazurilor de intoxicații cu substanțe psihoactive noi, semnalându-se, astfel, necesitatea dotării unor laboratoare specializate cu biblioteci de date corespunzătoare, care să fie actualizate permanent, în scopul determinării în timp util a noilor substanțe psihoactive existente pe piața drogurilor cu potențial nociv pentru sănătate.
La întâlnire au participat profesor universitar doctor Coriolan Emil Ulmeanu — șef Secție, membru European Association of Poisons Centres and Clinical Toxicologists (EAPCCT), directorul Agenției Naționale Antidrog, chestor de poliție Sorin Oprea, medici din cadrul Secției Clinică Anestezie și Terapie Intensivă Toxicologie (dr. Viorela Nițescu — medic primar pediatru, specialist în toxicologie clinică, membru EAPCCT, dr. Mădălina Petran — medic primar pediatru, membru EAPCCT, dr. Simona Stanca — medic primar pediatru, membru EAPCCT, dr. Dora Boghițoiu — medic pediatru, membru EAPCCT), dr. Sebastian Găloiu — șeful Secției Primiri Urgențe și specialiști din cadrul Agenției Naționale Antidrog.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii 'Grigore Alexandrescu' din București reprezintă o instituție de referință pentru sănătatea publică românească și, în același timp, un partener de bază pentru Agenția Națională Antidrog. Totodată, Centrul de toxicologie care funcționează în cadrul său încă din 2007, se bucură de recunoaștere pe plan internațional, fiind singurul de acest tip acreditat de Organizația Mondială a Sănătății.
COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu