Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 21 iunie 2015

LITORAL 2015, ÎN SIGURANŢĂ

 
Începând cu această săptămână, aproape 400 de polițiști acționează pentru liniștea și siguranța turiștilor de pe Litoral.

În perioada iulie – august a.c., peste 200 de polițiști de la inspectoratele județene de poliție vor fi detașați la I.P.J. Constanța pentru a acționa în zona stațiunilor de la Marea Neagră.

În baza Planului de acțiune ,,Litoral 2015” aprobat de viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, șeful Poliției Române, chestorul general de poliție Petre Tobă, a dispus suplimentarea efectivului curent care acționează pentru liniștea și siguranța turiștilor de pe Litoral.


Astfel, începând cu această săptămână, aproape 400 de polițiști din cadrul I.P.J. Constanța vor acționa, suplimentar față de efectivul curent, pentru prevenirea faptelor antisociale, protejarea drepturilor și a bunurilor celor care aleg să își petreacă vacanța la malul mării.

De asemenea, în perioada iulie – august a.c., peste 200 de polițiști de la inspectoratele județene de poliție vor fi detașați la I.P.J. Constanța pentru a acționa împreună cu polițiștii de la această unitate în zona stațiunilor de pe Litoral.

În activități sunt angrenați polițiști de la ordine publică, poliția rutieră, intervenție rapidă, investigarea criminalității economice, investigații criminale, transporturi și arme, explozivi și substanțe periculoase.

Pentru soluţionarea cu celeritate a faptelor semnalate, în cazul sesizărilor primite de la cetățeni se aplică principiul intervenţiei la locul evenimentului a celui mai apropiat poliţist sesizat.

O atenție deosebită este acordată activităților de prevenire şi informare antiinfracțională a cetățenilor cu privire la măsurile de siguranţă pe care trebuie să le adopte pentru a nu deveni victime ale furturilor din camere de hotel, de pe plajă sau  din auto.

Pe parcursul sezonului estival, polițiștii vor organiza întâlniri cu administratorii hotelurilor pentru consilierea acestora cu privire la măsurile de siguranţă necesare pentru prevenirea furturilor din camerele de hotel.

De asemenea, pentru ca informațiile utile să fie ușor accesibile turiștilor, polițiștii vor afişa recomandări preventive la recepţiile hotelurilor şi în alte locuri vizibile, vor purta discuţii cu turiştii aflaţi pe plajă pe tema prevenirii furturilor și vor organiza activități pe teme preventive în taberele şcolare de pe litoralul românesc.

Totodată, polițiștii acționează pentru siguranța turiştilor care sosesc în Portul Constanţa la bordul navelor de croazieră, itinerariile de deplasare a acestora şi obiectivele vizitate fiind monitorizate.

Oamenii legii vor avea în vedere şi legalitatea desfăşurării activităţilor în structurile de cazare a turiştilor şi de alimentaţie publică, a folosirii forţei de muncă şi a altor activităţi economice specifice sezonului cald.

În toată această perioadă, polițiștii vor fi prezenți în trafic pentru salvarea de vieți, prevenirea evenimentelor rutiere şi asigurarea fluenţei traficului. De asemenea, se vor organiza acţiuni împreună cu specialiştii din cadrul Registrului Auto Român şi Autorităţii Rutiere Române pentru depistarea conducătorilor de autovehicule care circulă cu defecţiuni tehnice, efectuează transporturi ilegale de mărfuri şi persoane, poluează mediul, nu respectă timpii de odihnă ori depăşesc masele maxime admise de gabarit şi greutate.

Pentru îndeplinirea misiunilor curente ce au ca scop siguranța turiștilor și a locuitorilor județului Constanța, polițiștii acționează în sistem integrat împreună cu jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu