Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 16 iunie 2015

2015 – Adoptă o Casă în al 4-lea an!




 Dragi susținători ai programului Adoptă o Casă la Roșia Montană,
Asociația Alburnus Maior și Asociația ARA (Arhitectură. Restaurare. Arheologie) anunță demararea lucrărilor programului Adoptă o Casă la Roșia Montană, campania 2015. Este al 4-lea an în care desfășurăm împreună lucrări de salvare și restaurare a clădirilor istorice valoroase care aparțin locuitorilor statornici și comunității din Roșia Montană. Urmărim prin aceste lucrări să contribuim la protejarea valorilor culturale excepționale ale locului, dar și la reactivarea relațiilor sociale și economice caracteristice arhitecturii tradiționale și, nu în ultimul rând, la sprijinirea comunității locale de la Roșia Montană, atât de încercate în ultimii ani. Participarea voluntarilor la lucrările de construcții tradiționale propuse adaugă și o importantă componentă didactică și formativă la celelalte obiective, deja enumerate, ale programului Adoptă o Casă.
În campania 2015, care va începe în primele zile ale lunii iulie, vom continua o serie de lucrări realizate parțial în anii trecuți și vom iniția lucrările pregătitoare pentru clădirile nou introduse în program – în special biserica greco-catolică (1741).

Activitățile programului nostru se desfășoară în continuare în formula deja cunoscută: campanii de voluntariat organizate în serii de câte două sau trei săptămâni în care participanții realizează lucrări de restaurare sub supravegherea și îndrumarea meșterilor și specialiștilor cu care colaborăm.
Începând de anul acesta, participanților înscriși pe bază de apel public organizat prin intermediul platformei web li se vor alătura studenți ai facultăților de arhitectură și de construcții din Iași, Cluj și Timișoara, care își vor desfășura stagiile de pregătire practică în cadrul programului Adoptă o Casă, în baza acordurilor pe care le-am încheiat cu universitățile tehnice din cele trei orașe, în urma experiențelor pozitive din anii precedenți.
În Campania 2015 sunt programate 4 serii de voluntariat, după cum urmează:
         Seria I: 5 - 18 iulie / studenți în practică și voluntari înscriși prin situl web www.adoptaocasa.ro
         Seria a II-a: 18 iulie - 8 august / voluntarii înscriși în cadrul parteneriatului cu „Association pour la Participation et l’Action Régionale - Centre Méditerranéen de l'Environnement” (APARE, Franța) și voluntari înscriși prin situl web www.adoptaocasa.ro
         Seria a III-a: 16 - 29 august / studenți în practică și voluntari înscriși prin situl web www.adoptaocasa.ro
         Seria a IV-a: 30 august - 12 septembrie / studenți în practică și voluntari înscriși prin situl web www.adoptaocasa.ro
Înscrierile se pot face prin e-mail trimis la adresa voluntariat@adoptaocasa.ro sau la telefon 0743/677.543 (Andreea). Pentru condițiile generale de transport, cazare și masa vă rugăm să consultați situl nostru.

Campania Adoptă o Casă din acest an va cuprinde continuarea lucrărilor începute în anii anteriori, dar și inițierea etapei de documentare, proiectare și autorizare pentru obiectivele nou introduse în program. O parte a acestor lucrări vor fi în acest an finanțate prin grantul primit de Alburnus Maior din partea Uniunii Arhitecților din România, care sprijină financiar programul Adoptă o Casă încă de la înființare, din anul 2012. De asemenea, începând cu această campanie ne bucurăm și de contribuția Ordinului Arhitecților din România care susține programul Adoptă o Casă printr-un grant oferit asociației ARA. Cele două granturi asigură realizarea studiilor de specialitate pentru cel mai complex dintre proiectele noi – biserica greco-catolică din Roșia Montană – și achiziționarea materialelor necesare derulării atelierelor didactice și demonstrative de voluntariat prevăzute în program.
Pentru a afla mai multe despre proiectele incluse în program puteți consulta pe site-ul www.adoptaocasa.ro pagina fiecărei clădiri, prezentarea activităților și costurile pe care acestea le presupun. Deși necesitățile financiare ale programului nostru sunt cu mult mai mari decât ceea ce pot deocamdată compensa finanțările primite, avem încrederea că vom reuși, prin implicarea susținătorilor programului, să ne continuăm și în acest an activitatea. Puteți contribui la bunul mers al proiectului prin donații individuale prin transfer bancar sau direct prin PayPal în contul dedicat exclusiv programului Adoptă o Casă la Roșia Montană, deschis de asociația Alburnus Maior.

Vă mulțumim șă vă așteptăm la Roșia Montană!
Echipa Adoptă o Casă.
Contact presa: Ștefan Bâlici 0731 34 3333 / contact@adoptaocasa.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu