Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 21 iunie 2015

Programul “Fiecare Copil în Grădiniță”, programul care ajută copiii săraci să meargă la grădiniță, va fi extins la nivel național

Doamna Rovana Plumb: “Fiecare Copil în Grădiniță”, programul care ajută copiii săraci să meargă la grădiniță, va fi extins la nivel național
În cele 11 judeţe în care este implementat programul “Fiecare Copil în Grădiniță” sunt sprijiniţi 2.400 copii;
      Părinții sunt stimulați să-și aducă zilnic copiii la grădiniță, oferindu-le tichete sociale în valoare de 50 lei pe lună.
Ministrul Muncii, doamna Rovana Plumb, a vizitat, astăzi, grădinița de copii din localitatea Drăgăești-Pământeni, comuna Măneşti, judeţul Dâmbovița, unde Asociația OvidiuRo (OvR),
Consiliul Județean şi Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița implementează programul Fiecare Copil în Grădiniță (FCG), care încurajează educația timpurie a copiilor săraci.
În acest an școlar, numai în județul Dâmbovița sunt ajutaţi să meargă la grădiniță 285 copii defavorizați, de 3 ori mai mulţi faţă de anii anteriori.
În total, la nivelul celor 11 judeţe în care este implementat programul FCG, sunt sprijiniţi 2.400 copii.
„Apreciez foarte mult efortul special al Asociaţiei OvidiuRo în derularea acestui proiect. Programul care ajută copiii săraci să meargă la grădiniță va fi extins la nivel național, astfel încât mii de copii defavorizați să poată merge la grădiniță și să ajutăm, astfel, împreună mai multe familii din România. În acest sens am semnat, în luna aprilie, un acord de parteneriat cu Asociația OvidiuRo.”, a declarat, la Drăgăești-Pământeni, doamna Rovana Plumb, ministrul Muncii.
Evenimentul din Dâmboviţa face parte din seria de activități dedicate procesului de extindere a programului în județele Brașov, Dâmbovița și Dolj.
Cu o valoare de 244.131 euro, programul este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. De altfel, programul Fiecare Copil în Grădiniță este prezent în Dâmbovița încă din 2010, în localitățile Gura Șuții și Potlogi, anul acesta fiind extins în alte patru comunități: Cojasca, I.L. Caragiale, Mănești și Moroeni.
Programul Fiecare Copil în Grădiniță este un program inovator, cu efecte pe termen lung.
Lansat de Asociația OvidiuRo (OvR) și Ministerul Educației, în 2010, FCG stimulează părinții să-și aducă zilnic copiii la grădiniță, oferindu-le tichete sociale în valoare de 50 lei pe lună. Copiii se califică pentru program pe baza veniturilor familiei, condițiilor de trai și nivelului scăzut de educație al părinților. Pentru a primi tichetele, copiii trebuie să fie prezenți zilnic la grădiniță, iar părinții trebuie să participe la o întâlnire lunară cu profesorii și de 5 ori pe lună, la Ziua Părinților.
Primul județ care a alocat fonduri pentru acoperirea tichetelor sociale a fost Cluj, la începutul anului 2014, prin intermediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.
Alături de ministrul Muncii, la grădiniţa din Dâmboviţa au fost prezenţi E.S. Tove Bruvik Westberg, ambasadorul Norvegiei în România, doamna Leslie Hawke, co-fondator al Fundaţiei OvidiuRo, domnul Adrian Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița și domnul Ionuț Sibian, directorul executiv al Fondului pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu