Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 9 octombrie 2014

Oferta de formare continuă a Casei Corpului Didactic Caraș-Severin pentru anul școlar 2014-2015

  

 De Ziua Educației, Casa Corpului Didactic Caraș-Severin, a lansat Oferta de formare continuă, care se adresează cadrelor didactice din județul Caraș-Severin, celor din Regiunea VEST și nu numai…
            Oferta conține trei categorii de programe de formare, după cum urmează:
I.  Programe de formare continuă acreditate de  M.E.C.T.S./M.E.N., cu locație în C.C.D. CARAŞ-SEVERIN (20 de programe);
II.                Programe prioritare M.E.N. propuse de direcții și structuri afiliate (20 de programe);
III.             Programe propuse spre avizare comisiei de specialitate a M.E.N. – DGMRURȘN, cuprinse în oferta C.C.D. Caraș-Severin (56 de programe).
Acestora li se adaugă un număr de 12 activități naționale și internaționale între care Seminarul ”Didactica Internațional”, devenit un simbol pentru învățământul din Banatul de Munte, alte seminarii, simpozioane, conferințe sau programe de formare în parteneriat. Acestora li se adaugă activitățile metodice, științifice și culturale, tematici ale comisiilor metodice,  cercurilor pedagogice, precum și cursurile de inițiere.
La solicitarea M.E.N. – Direcția Generală Management, Resurse Umane și Rețea Școlară Națională – Casa Corpului Didactic Caraș-Severin va organiza în premieră Programul de formare continuă care vizează prevenirea și combaterea corupției în educație, intitulat: ”Abordarea managementului instituțiilor de învățământ din perspectiva Strategiei Naționale Anticorupție”, destinat personalului de îndrumare, conducere și control din învățământul preuniversitar, consilierilor educative și școlari, responsabililor cu formarea continua din școli, dar și altor categorii de cadre didactice din învățământul preuniversitar.
În același timp vom continua să derulăm programele prioritare M.E.N. referitoare la: Abilitarea curriculară a cadrelor didactice din învățământul primar pentru clasa pregătitoare, Abilitarea profesorilor metodiști  în vederea realizării inspecției școlare, precum și Programul de formare a profesorilor evaluatori la examenele naționale din 2015.
Totodată în Oferta noastră veți regăsi și alte activități, precum și servicii permanente pe care Casa Corpului Didactic Caraș-Severin le asigură, după cum urmează:
            Biblioteca  instituției noastre vă stă la dispoziție cu un număr de aproximativ 46.000 volume, periodice, reviste, publicații, informări bibliografice, tematici și programe pentru definitivarea în învățământ, gradul didactic II, tematica colocviilor  pentru înscrierea la gradul I, perfecționarea periodică a cadrelor didactice, documente pentru formarea la distanță, programe de autoformare profesională, consultanță, materiale metodice, etc.
            Metodiștii Casei Corpului Didactic, în colaborare cu inspectorii de specialitate și cu metodiștii de zonă, vor organiza cercurile pedagogice ale cadrelor didactice, asigurând materialele metodice și psihopedagogice necesare informării cu privire la noile orientări în didactica disciplinelor.
            Centrul de Documentare și Informare al Casei Corpului Didactic va expune permanent informații privind Programul Erasmus+, bursele de studii, programele de dezvoltare instituțională și cooperare europeană, precum și activități de formare, consiliere și consultanță în cadrul celor 38 C.D.I., cuprinse în cadrul Proiectului bilateral româno-francez „Educație pentru informație în medii rurale defavorizate”.
            Periodic se va asigura consultanță, la sediul C.C.D. CS, pentru cadrele didactice înscrise la examenele de definitivat, gradul II și I, în colaborare cu D.P.P.D. din cadrul Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, Universității de Vest din Timișoara, Universității „Aurel Vlaicu” Arad și cu alte universități unde se susțin aceste examene, precum și pe zone în județ, în cadrul celor 22 C.D.I.-uri finanțate de M.E.N. și a celor 9 filiale ale C.C.D. Caraș-Severin. Semestrial se vor organiza cercuri pedagogice, întâlniri ale comisiilor metodice, sesiuni de referate și comunicări științifice.
În felul acesta dorim ca Oferta de formare să răspundă următoarelor deziderate:
1. Dezvoltarea personală  și profesională a cadrelor didactice  prin:
•         actualizarea competențelor de bază, precum și a cunoștințelor didactice și din domeniul disciplinei;
•         dobândirea de noi competențe;
•         aprofundarea didacticii disciplinelor;
•         inițierea în utilizarea de noi metode și materiale.
2.  Ameliorarea calității sistemului de educație, a cursurilor oferite, a culturii organizaționale și a practicii pedagogice a cadrelor didactice prin:
•         favorizarea interdisciplinarității și dezvoltarea lucrului în echipă;
•         încurajarea inovației;
•         formarea pentru managementul școlii și al clasei, precum și pentru rezolvarea de probleme;
•         punerea în acțiune a unor priorități pedagogice și educaționale;
•         dezvoltarea comportamentelor necesare managementului relațiilor umane.
3. Cunoașterea mediului social și ambiental ( este vorba de ameliorarea interacțiunii dintre lumea educației și ansamblul societății) prin:
•         apropierea sistemelor educativ și economic;
•         incitarea la studierea factorilor economici și sociali care influențează comportamentul tinerilor;
•         adaptarea la schimbarea socială și culturală.
În acest sens, scopul principal al instituției noastre este acela de a aduce formarea
continuă în școală, Casa Corpului Didactic Caraș-Severin promovând de aproape 10 ani Proiectul: „Managementul formării centrate pe unitatea de învățământ”.
 Ne oferim astfel să derulăm programe scurte (module scurte ale programelor), la
 cererea unităților de învățământ, în fiecare unitate școlară sau în filialele noastre și în CDI-urile existente la nivelul județului Caraș-Severin.

P.S. Alte amănunte, precum și descrierea fiecărui program de formare din Ofertă le găsiți în documentul atașat.


A consemnat,
Prof. Tudor DEACONU,  Directorul Casei Corpului Didactic Caraș-Severin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu