Mergi la control! Ai toate motivele! Cancerul de sân poate fi tratat!
Undeva în lume, o femeie moare în fiecare minut, din cauza cancerului de sân.
'Ești printre femeile care nu merg la medic? ?i-e frică de ce o să afli? ?i-e jenă? Nu ai bani? Cancerul de sân poate fi tratat dacă este depistat la timp! Mergi la control! Ai toate motivele!'
Acesta este mesajul pe care îl propun Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Liga Română de Cancer pentru campania națională anuală de informare despre cancerul de sân.
Campania își propune să convingă femeile despre cât de importante sunt vizitele regulate la medic, ce permit diagnosticarea precoce a bolii. Cancerul de sân poate fi tratat dacă este depistat la timp.
FABC va milita în continuare pentru dezvoltarea și implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân. Până când acest lucru nu va deveni realitate, vom considera că 'Nu am făcut destul!' pentru femei ť, a declarat Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
O componentă importantă a campaniei din 2014 este o caravană care se va desfășura la sate, în lunile octombrie și noiembrie. În cadrul acestei caravane, femeile din mediul rural pot beneficia de examinarea clinică gratuită a sânilor. Caravana va fi realizată cu sprijinul unor medici rezidenți și studenți la medicină în ani terminali — voluntari în proiectul Împreună pentru Sănătatea Rurală.
Caravana va începe în județul Argeș și va avea următorul program:
* 18-19 octombrie — Argeș (Retevoiești, Davidești, Vulturești, Domnești, Cosești)
* 25-26 octombrie — Galați (Corod) și Argeș (Micești, Ștefănești)
* 22-23 noiembrie — Ialomița (Ciulnița, Bucu) și Teleorman (Dobrotești).
Pentru programul actualizat al caravanei, consultați site-ul www.invingemcancerul.ro.
'Inițiativa noastră vine în întâmpinarea recomandărilor Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății, cu privire la organizarea de campanii de diagnosticare precoce a cancerului de sân și de informare cu privire la această boală', a continuat Cezar Irimia, președintele FABC.
'Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că majoritatea deceselor cauzate de cancerul de sân se produc în țări cu venituri mici și mijlocii, unde cele mai multe femei cu cancer de sân sunt diagnosticate târziu, din cauza lipsei de educație și a lacunelor din sistemul de sănătate', a declarat dr. Iustina Fusu, vicepreședintele Ligii Române de Cancer.
De altfel, în cadrul campaniei 'Nu am făcut destul', desfășurată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Liga Română de Cancer în anul 2011, când au fost efectuate gratuit 2.666 de ecografii mamare s-au înregistrat următoarele rezultate:
* La circa 19% dintre paciente au fost identificați noduli cu suspiciune de neoplasm (la peste 500 de paciente).
* La circa 1.8% dintre femeile testate au fost descoperite tumori cancerigene ce necesitau tratament cu sau fără intervenție chirurgicală (48 de paciente).
Despre cancerul de sân
Cancerul de sân (neoplasmul mamar) este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel mondial, conform Organizației Mondiale a Sănătății. În fiecare an, 1.676.633 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate în lume, iar peste 520.000 femei mor din cauza acestei boli. Asta înseamnă că undeva în lume, la fiecare minut care trece, o femeie moare din cauza cancerului de sân.
Recomandări importante în prevenție:
1. Autoexaminarea lunară a sânilor. Începând încă din adolescență, toate femeile ar trebui să își examineze lunar sânii, de preferat la o săptămână după apariția ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în fața oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înăuntru, secreții.
2. Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani și o dată pe an după vârsta de 40 de ani.
3. Mamografia. După vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie și să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.
Informații despre cancerul de sân și despre campania națională de informare cu privire la cancerul de sân sunt disponibile pe www.invingemcancerul.ro și pe www.facebook.com/nuamfacutdestul.
'Nu am făcut destul' este o campanie de informare despre cancerul de sân inițiată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România și Liga Română de Cancer, cu sprijinul Alianței Pacienților Cronici din România, Roche, Pfizer, Societatea Studenților în Medicină din București, Împreună pentru Sănătatea Rurală, Europa FM și Radio Trinitas.
***
Despre Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer
Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înființată în anul 2005 din necesitatea ca toți cei care luptă împotriva cancerului să devină o forță cu o voce puternică. FABC este interfața între organizațiile membre și instituțiile statului, instituțiile europene implicate în sănătate, precum și organizațiile europene și internaționale similare. FABC numără peste 32.000 de membri în întreaga țară, pacienți, supraviețuitori și voluntari.
FABC este o federație formată din 14 asociații care activează pe plan local, la nivelul județelor. Misiunea FABC este de a face lobby și advocacy activ pentru promovarea, respectarea și garantarea drepturilor pacienților cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați: www.fabc.ro.
Despre Liga Română de Cancer
Liga Română de Cancer este o organizație neguvernamentală, ce își desfășoară activitatea în domeniul oncologiei și funcționează cu aprobarea Ministerului Sănătății și Familiei — Direcția Politici de Sănătate.
Principalele obiective ale Ligii Române de Cancer sunt: reducerea incidenței cancerului și a mortalității în urma cancerului, creșterea ratei de vindecare a cancerului, reducerea impactului psihologic și socio-economic asupra celor bolnavi de cancer, îmbunătățirea standardului de viață pentru pacientul oncologic, sprijinirea factorilor guvernamentali pentru a îndeplini programele naționale de prevenire a cancerului, luarea de măsuri de reintegrare socio-profesională a pacienților bolnavi de cancer.
Comunicat de presă
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu