Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 9 octombrie 2014

Eliminarea taxelor consulare pentru o serie de servicii


În urma demersurilor inițiate și promovate de către Ministerul Afacerilor Externe, în data de 7 octombrie 2014 a fost adoptată, în ședința de Guvern, Ordonanța de Urgentă a Guvernului (OUG), prin care a fost modificată Legea 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe și nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate, cu modificările și completările ulterioare.

Obiectivul principal al inițiativei Ministerului Afacerilor Externe l-a constituit reducerea presiunii fiscale asupra cetățenilor români din străinătate, în contextul crizei economice și financiare globale din ultimii ani. În context, reamintim că reducerea taxelor consulare a reprezentat o preocupare permanentă și constantă a Ministerului Afacerilor Externe.
Principalele modificări operate prin actul normativ adoptat au vizat eliminarea taxelor consulare pentru o serie de servicii.
Astfel au fost eliminate în totalitate taxele consulare pentru următoarele categorii de servicii:
* Înscrierea certificatelor de naștere străine în registrele de stare civilă românești pentru minorii până la 6 ani, dacă cererea se depune în termen de 6 luni de la data înregistrării nașterii la autoritățile străine.
* Eliberarea titlurilor de călătorie pentru minorii în vârstă de până la 6 ani.
În susținerea inițiativei sale, Ministerul Afacerilor Externe a invocat o serie de considerente de natură obiectivă precum atingerea obiectivului de reducere a taxelor, prevăzut în Programul de guvernare, actualul cuantum ridicat al taxelor consulare, încurajarea menținerii legăturilor cetățenilor români din diaspora cu țara-mamă prin facilitarea reglementării, în raportul cu statul și cu legislația română, a situației juridice a minorilor de cetățenie română și, nu în ultimul rând, solicitările numeroase din partea mediului asociativ român din străinătate.
Totodată, actul normativ de modificare a Legii 198/2008 are în vedere acordarea unor gratuități ce vizează cetățenii români din afara granițelor țării aflați în situații deosebite. Aceste gratuități vizează: eliberarea titlurilor de călătorie pentru cetățenii români evacuați din regiunile afectate de conflicte armate, atentate teroriste, dezastre naturale și alte situații de criză, precum și pentru victimele traficului de persoane, înregistrarea decesului cetățenilor români în străinătate, eliberarea pașapoartelor mortuare și eliberarea titlurilor de călătorie necesare reîntoarcerii în țară a minorilor neînsoțiți cât și a victimelor traficului de persoane.
Ministerul Afacerilor Externe apreciază că revizuirea actului normativ vine în sprijinul cetățenilor români aflați în străinătate constituindu-se într-o măsură utilă care are ca scop simplificarea și eficientizarea acordării de asistență consulară atât în circumstanțe uzuale cât și în contextul unor situații deosebite cu care se confruntă cetățenii români în străinătate.
Sursa:Ministerul Afacerilor Externe,
Publicat de:Irina M.C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu