Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 3 octombrie 2014

Comunitatea musulmană din România celebrează Kurban Bayramul

Credincioșii musulmani din România celebrează sâmbătă, 4 octombrie 2014, Kurban Bayram (Sărbătoarea Sacrificiului), unul dintre cele mai importante evenimente religioase cu semnificație comemorativă din religia islamică, ce are loc la finalul pelerinajului anual, organizat la locurile sfinte de la Mecca (Arabia Saudită).
Respectând tradiția, Muftiul Muurat Iusuf va oficia Marea Rugăciune Comune (Bayram Namazi) sâmbătă, 4 octombrie, de la ora 07,45, la Geamia Hunkyar, din Constanța, iar ulterior va participa la o serie de sacrificii ritualice și va oferi 2500 de pachete cu Kurban, din partea Muftiatului Cultului Musulman din România, împreună cu reprezentanții Fundației Hassene Germania — din Koln și ai Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România familiilor nevoiașe din județele Constanța, Tulcea și Calarași.
Tot în cadrul acestei activități umanitare subprefectul județului Constanța dl. Levent Accoium în parteneriat cu Muftiatul Cultului Musulman din România v-a împarți pachete ce conțin haine, încălțăminte etc.
Sărbătoarea comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creștini), cel care, pus să aleagă între dragostea față de unicul său fiu și adorația lui Allah, optează pentru confirmarea devoțiunii față de divinitate. Potrivit Coranului, pentru a-și exprima credința necondiționată și supunerea față de Allah, Ibrahim se arată pregătit să-și sacrifice fiul, pe Ismail, dar Creatorul, văzându-i determinarea și neclintită credință, îl trimite pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului. Astfel, lama cuțitului taie gâtul animalului și nu pe cel al copilului mult iubit, ziua aceasta fiind celebrată de lumea musulmană că Sărbătoarea Sacrificiului, ceremonie ce reconfirmă anual credința în Allah.
Pelerinajul, ce se desfășoară după un ritual strict, reiterează pelerinajul inițiatic al Profetului Mohammed, în primul mileniu creștin, la locurile sfinte ale religiei islamice, de la Mecca, Valea Mina, pe Muntele Arafat, Dealul Muzdalifa și Medina, la care participă anual circa trei milioane de pelerini, dar și puterea sacrificiului pentru credința în Creator, probată de Profetul Ibrahim', a precizat muftiul.
Tradiția sacrificării unui animal (berbec, oaie, miel, cămilă, bivol sau capră) de către fiecare musulman adult și înstărit a apărut în anul al II-lea al islamului, având semnificația unui gest de bunăvoință și adorare a lui Allah, prinos de mulțumire și recunoștință pentru împlinirea unor năzuințe, credinciosul muslman oferind în dar nevoiașilor 2/3 din animalul jertfit și oprind pentru cina din familie doar 1/3 din Kurban.
Secretar Eparhial,
Octai Memiș

Comunitatea musulmană din România celebrează Kurban Bayramul în armonie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu