Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 11 octombrie 2014

Sistemul de sănătate mintală pediatrică din România: 6.300 de pacienti/medic

 Bucuresti, 9 septembrie 2014. Tulburările de sănătate mintală reprezintă principala cauză de vulnerabilitate în rândul copiilor și adolescenților la nivel global, relevă ultimele statistici. Astfel, potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), până în 2020, peste 25% din populația de copii a Europei va dezvolta probleme de sănătate mintală și va avea nevoie de consiliere psihologică si/ sau psihiatrică. Netratate, aceste tulburări afectează sever dezvoltarea copiilor și șansa la o viață decentă.

În România, nu există o statistică a numărul total de copii cu probleme de sănătate mintală. Potrivit estimărilor organizației Salvați Copiii, realizate prin raportarea la datele internaționale furnizate de OMS, în momentul de față, din cei aproximativ 3,8 milioane de copii, peste 760.000 au o tulburare de sănătate mintală. Cele mai frecvente afecțiuni sunt, conform acelorași estimări: tulburări de anxietate, ADHD, depresie, tulburare de conduită, schizofrenie și tulburări psihotice, autism.
Pentru intervenția și tratamentul acestor copii, activează la nivel național, în sistemul public, mai putin de 200 de psihologi specializati în sănătatea mintală a copilului si circa 120 de medici specializați în psihiatrie pediatrică (ultimele estimări indică o scădere a numărului acestora, din cauza migrației personalului sanitar). Astfel, ne aflăm în fața unei nevoi uriașe de servicii de sănătate mintală pentru care există un deficit la fel de mare de resursă umană calificată.
Mai mult, serviciile de sănătate mintală pentru copii sunt concentrate, acum, în 23 de Centre comunitare de sănătate mintală pentru copii și adolescenți, dintre care două în București. Raportând la structura administrativ-teritorială a României, reiese că în 20 de județe nu există niciun asemenea centru, singura variantă pentru persoanele afectate fiind să se deplaseze la serviciile spitalului de psihiatrie sau, în cazul anumitor regiuni unde nu există o asemenea instituție, la spitalul județean. În aceste condiții, se ajunge ca de cele mai multe ori, chiar și în cazul unor afecțiuni ușoare, intervenția terapeutică să fie axată pe medicație, fără să se țină cont de particularitățile de vârstă și de dezvoltare ale copiilor și fără a evalua costurile efectelor adverse și secundare ale medicației, pentru calitatea vieții copiilor. În plus, administrarea medicamentelor crește nivelul de reticență a părinților în raport cu tratamentul și conduce astfel la o accesare și mai scăzută a serviciilor de sănătate mintală.
'Ca să asistăm la o dezvoltare reală a acestui sistem este, în primul rând, nevoie de trecerea de la intervenție către prevenție. Or, pentru asta, ar fi nevoie de un efort la nivel înalt, prin definitivarea și aprobarea Strategiei Naționale de Sănătate Mintală pentru Copii si Adolescenti, de o bună colaborare între instituțiile responsabile, de o schimbare treptată a mentalităților. Cât timp bolile psihice de orice fel rămân un subiect tabu în societatea românească, stigmatizarea și discriminarea celor diagnosticați cu o asemenea tulburare va continua să reprezinte o barieră în calea accesării serviciilor specializate. Este unul dintre motivele pentru care foarte mulți părinți aleg să nu se prezinte împreună cu copilul la un psiholog sau medic psihiatru decât atunci când este foarte târziu', enumeră Gabriela Alexandrescu, presedintele Organizatiei Salvati Copiii, câteva dintre lipsurile sistemului.  
Și Victor Oslavszky, Seful Biroului pentru România al Organizatiei Mondiale a Sănătății, afirmă că 'este un fapt evident: viitorul acestor copii depinde de dezvoltarea serviciilor dedicate lor, iar preventia este cheia, alături de comunicarea interinstitutională. De aceea, OMS militează pentru crearea unei legături mai strânse între sistemul de sănătate si cel educational si pentru punerea la punct a unei politici coerente care să simplifice procesul de vindecare si integrare a acestor copii'.
Strategia de sănătate mintală, în lucru de 7 ani
Obiectivul Strategiei Nationale de Sănătate Mintală pentru Copii si Adolescenti este să reafirme și să susțină dreptul copiilor cu dificultăți emoționale de a beneficia de servicii de sănătate care să le garanteze demnitatea și să le faciliteze participarea activă la viața colectivității. Din păcate, deși se află în lucru încă din 2007, Strategia nu a fost, nici până la acest moment, adoptată.
Pornind de la constatarea că micuții cu dizabilități psihice sunt de trei ori mai expusi riscului de a fi victime ale abuzului și neglijării decât restul copiilor și că, în același timp, 1 din 8 copii primeste un diagnostic clinic, urmare a abuzului în familie, Organizația Salvati Copiii a lansat, în septembrie 2014, campania de combatere a violentei asupra copilului Stop luptei de acasă !, menită, între altele, să convingă actorii politici de necesitatea aprobării și implementării Strategiei de sănătate mintală a copilului și adolescentului și a Strategiei Naționale de Formare și Dezvoltare a Competențelor Parentale, dar și să promoveze rețeaua noastră de consiliere psihologică gratuită, constând în cinci centre pentru părinți (deschise în București, Iași, Timișoara, Târgu Mureș și Suceava), Centrul de Educație Emoțională și Comportamentală pentru Copii din Capitală și site-ul www.parintibuni.ro, platforma noastră de informare si consiliere on-line, unde o echipă de psihologi este pregătită permanent cu sfaturi privind tulburările de comportament ale copiilor. De asemenea, conștientizând importanța uriașă a ceea ce fac părinții pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor, în cadrul campaniei 2000 de părinți vor fi sprijiniți până la finalul acestui an să înlocuiască bătaia, umilința și alte metode abuzive de creștere a copiilor, cu tehnici pozitive, centrate pe nevoile copiilor și respectarea dreptului acestora la protecție.
Despre Organizația Salvați Copiii
Salvați Copiii România este o organizație neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile și protecția copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenției Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.
Programele organizației sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenție deosebită către cei aflați în situații dificile — copiii din comunitățile dezavantajate, copiii victime ale violenței, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiați etc.
În cei 24 de ani de activitate, peste 1.000.000 de copii au fost implicați în campaniile și programele desfășurate de organizație.
Salvați Copiii România este membru al Save the Children Internațional, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului.

Comunicat de presă - Salvați Copiii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu