În perioada 26 septembrie – 3 octombrie a.c., la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 141 de persoane. Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.
Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 35 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, precum şi faţă de 106 persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar.
În ultima săptămână, la nivel naţional au fost înregistrate 20 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri.
Astfel, măsura controlului judiciar dispusă iniţial a fost înlocuită, în 11 cazuri, cu măsura arestării preventive, iar într-un caz cu măsura condamnării cu executare.
În alt caz, măsura controlului judiciar a încetat, ca urmare a luării măsurii de condamnare cu suspendare.
De asemenea, în 2 cazuri a fost înlocuită măsura arestului la domiciliu cu măsura condamnării cu executare, iar într-un caz cu măsura arestării preventivă.
În alte 2 cazuri, măsura arestului la domiciliu a încetat ca urmare a luării măsurii de condamnare cu suspendare, iar în alte 2 cazuri cu măsura controlului judiciar.
Cu titlu exemplificativ:
Inspectoratul de Poliţie al Judeţului BRAŞOV: La data de 4 septembrie a.c., faţă de un tânăr de 28 de ani, din Braşov, Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar. Tânărul era cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de ameninţare, lovire sau alte violenţe, tulburarea ordinii şi liniştii publice şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
La data de 19 septembrie a.c., cel în cauză, împreună cu alte persoane, ar fi agresat un bărbat. Bănuitul a fost reţinut pe bază de ordonanţă de reţinere pentru 24 ore, iar ulterior, fiind prezentat Judecătoriei Braşov, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
~ * * * * ~
Inspectoratul de Poliţie al Judeţului SUCEAVA: Un tânăr de 21 de ani, din judeţul Suceava, cercetat pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de furt calificat, a fost pus sub control judiciar, la data de 14 august a.c.. La data de 12 septembrie a.c., poliţiştii Poliţiei Oraşului Solca au sesizat instanţa de judecată cu privire la nerespectarea, de către tânăr, a obligaţiilor impuse, în sensul că acesta nu s-a prezentat la poliţie, conform graficului de prezentare şi a depăşit limitele teritoriale ale comunei Arbore.
La data de 25 septembrie a.c., poliţiştii au sesizat din nou instanţa de judecată, pentru aceleaşi motive, în plus, tânărul ar mai fi comis, în perioada controlului judiciar, o infracţiune de furt şi o tentativă la infracţiunea de furt. Astfel, Judecătoria Rădăuţi a dispus arestarea preventivă a celui în cauză.
~ * * * * ~
Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul I.G.P.R., D.G.P.M.B. şi I.P.J.-uri, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ. Aproximativ 500 de poliţişti îşi desfăşoară, la nivel naţional, activitatea în cadrul structurilor de supraveghere judiciară.
Reamintim faptul că măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.
Poliţia verifică, periodic, modul în care acestea îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă.
Din dispoziţia Şefului Poliţiei Române a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale şi a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora.
COMUNICAT DE PRESA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu