Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 24 decembrie 2023

RECOMANDĂRI PENTRU CIRCULAȚIA RUTIERĂ ÎN CONDIȚII DE IARNĂ


În contextul avertizărilor meteorologice în vigoare la această oră, în județul Caraș-Severin, în scopul prevenirii unor evenimente negative, polițiștii rutieri transmit următoarele recomandări:

Informați-vă și pregătiți-vă corespunzător înainte de a pleca la drum, despre condiţiile meteo şi starea drumurilor.

Puteți fi informați cu privire la condițiile de trafic rutier, evenimente rutiere și eventuale rute ocolitoare prin intermediul Centrului INFOTRAFIC al I.G.P.R.

Anterior deplasării, asigurați-vă că instalațiile de iluminare, semnalizare, climatizare și dezaburire sunt în stare bună de funcționare și verificați nivelul uleiului, combustibilului, antigelului și al lichidului de parbriz.

Atenție la viteza de deplasare! Adaptați-o în funcție de condițiile de drum, astfel încât orice manevră să poată fi efectuată în condiții de siguranță!
Respectați regimul legal de viteză!

Conducătorul auto este obligat să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților (...) atunci când vizibilitatea este sub 100 m în condiții de ceață, ploi torențiale, ninsori abundente.

Conducerea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, este permisă doar dacă autovehiculul este echipat cu anvelope de iarnă, conform prevederilor în vigoare.

În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini este recomandat să folosiți frâna de motor.

Nu bruscați comenzile și păstrați o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă. Pe timp de ceață şi ninsoare, distanţele sunt mai greu de apreciat!

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Manifestați calm, nu vă angajați în depășirea coloanelor de autovehicule! Să nu uităm de politețea rutieră!

În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie așezate la o distanță mai mare de autovehicul în condiții de vizibilitate redusă.

Pietonilor le este recomandat să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

Încercați, pe cât posibil, adoptarea unei vestimentații în culori deschise, pentru a putea fi observați cu ușurință.

Totodată, în cazul deplasării pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă, pietonii sunt rugați să folosească mijloace de semnalizare luminoasă (lanternă etc.) sau să poarte o vestă reflectorizantă.

De asemenea, reamintim pietonilor să traverseze drumul doar prin locurile permise și după ce s-au asigurat că au fost observați de conducătorii auto. Să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

După cum am amintit, în condiții de vreme rea, vizibilitatea scade așadar acordați șoferilor timp suficient pentru a vă vedea și pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare.

Conduceți în mod responsabil, cu multă atenție!

Polițiștii rutieri acționează în permanență pe principalele drumuri publice din județ, pentru prevenirea accidentelor rutiere, în același timp monitorizând starea de viabilitate a părții carosabile și fiind permanent în legătură cu administratorii drumurilor publice pentru a acționa preventiv cu utilaje și materiale antiderapante

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu