Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 10 decembrie 2023

Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic Politehnica 2020: De la realizări la perspective pentru viitor

Centrul de Conferințe a Universității Politehnica Timișoara a găzduit conferința de prezentare a rezultatelor proiectului Creșterea competitivității UPT prin înființarea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic Politehnica 2020, V/TM/2020/1/1.1.A/2/ 1467/ 27.10.2020, finanțat prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.

În deschiderea evenimentului, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a accentuat importanța crucială a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic Politehnica 2020 în contextul unei creșteri substanțiale a cererii pentru specialiști în domeniul ingineriei din ultimii ani. Acesta a subliniat, de asemenea, contribuția vitală a Centrului în următorii ani în ceea ce privește dezvoltarea universității.

Prof.univ.dr.ing. Liviu Marșavina, prorector pe Cercetare Științifică, Inovare și Transfer Tehnologic în cadrul UPT, una dintre personalitățile cheie implicate în înființarea Centrului, a oferit o privire retrospectivă asupra etapelor de maturizare ale Centrului, de la autorizarea provizorie și până la finalizarea activităților aferente proiectului, printre care obținerea certificării ISO din vara acestui an. A adus în atenție și rezultatele notabile ale contractelor desfășurate prin CITT, contracte care au adus beneficii concrete și au avut impact în comunitate.

Prezentarea rezultatelor proiectului POR a fost realizată de către conf.univ.dr.ing. Vlad Mihăescu, director al Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic Politehnica 2020. Acesta a evidențiat multiplele activități care s-au derulat în acești 3 ani, precum achiziționarea de echipamente de vârf destinate cercetătorilor universitari, extinderea numărului de locuri de muncă, desfășurarea activităților de suport în domeniile breveticii și inovației, participarea activă la târguri naționale și internaționale, precum și creșterea semnificativă a transferurilor tehnologice pe parcursul proiectului.

În prezentarea sa detaliată, conf.univ.dr.ing. Vlad Mihăescu a vorbit despre misiunea CITT, subliniind eforturile constante depuse pentru a încuraja o colaborare eficientă între cercetători și industrie. De asemenea, a subliniat importanța promovării inovației și a cercetării inovatoare în contextul actual al schimbărilor din domeniul tehnologic. Mai mult decât atât, acesta nu doar a ilustrat succesul proiectului POR, ci a subliniat, de asemenea, contribuția esențială a Centrului în modelarea unui mediu propice pentru colaborare, inovație și transfer tehnologic între universitate și industrie.

În cadrul conferinței au mai luat cuvântul și alți membri și cercetători din cadrul CITT și din cadrul echipei de implementare a proiectului (prof.univ.dr.ing. Petru Negrea, ș.l.dr.ing. Corneliu Birtok-Băneasă, ș.l.dr.ing. Adina Budiul-Berghian și dr.ing. Nataliia Rudenko) care, la rândul lor, au vorbit despre activitatea desfășurată în cadrul centrului, reconfirmând angajamentul CITT de a fi un catalizator al progresului, transformând cunoștințele în soluții practice și transferând tehnologia în sfera aplicativă.

În perioada următoare, Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic va juca un rol semnificativ în dezvoltarea nu doar a universității, ci și a întregului ecosistem, consolidându-și poziția ca o punte esențială între sfera academică și industrie. În această poziție strategică, se anticipă o intensificare a colaborării dintre universitate, companii și autoritățile locale și regionale. Obiectivul este de a furniza sprijin și de a crea un mediu propice pentru o colaborare eficientă între aceste entități, având în vedere impactul pozitiv pe care această interacțiune îl poate avea asupra dezvoltării economice și tehnologice a întregii regiuni.

În final, evenimentul a evidențiat nu doar succesul proiectului, ci și importanța crucială a colaborării dintre mediul academic, industrie și autorități în edificarea unui ecosistem inovativ și competitiv. CITT și-a atins cu succes obiectivele, consolidându-și rolul de conectare între sfera cercetării și inovației, contribuind la creșterea economică și atragerea de investiții în regiune.

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu