Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 10 decembrie 2023

APLICAȚIA BRIGHT SKY RO ACCESATĂ, PÂNĂ ÎN PREZENT, DE PESTE 92.000 DE ORI

În sprijinul victimelor violenței domestice – preponderent femei, cât și al celor care aleg să ajute în astfel de situații, funcționează de 3 ani aplicația Bright Sky RO. Ea a fost accesată, până în prezent, de peste 92.000 de ori, a fost descărcată pe 13.000 de terminale și are în acest moment peste 9.000 de utilizatori activi.

Începând cu anul 1991, în perioada 25 noiembrie (Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor) – 10 decembrie (Ziua Internațională a Drepturilor Omului) se derulează, la nivel internațional, cele 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor. 

În primele 10 luni ale anului 2023, polițiștii structurilor de analiză și prevenire a criminalității au desfășurat aproximativ 2.000 de activități cu tematica prevenirii violenței domestice, beneficiari fiind peste 87.000 de adulți și 29.600 de minori.

Aplicația Bright Sky RO a constituit o importantă resursă de informații și punct de plecare în dezbaterile pe această temă.

Bright Sky RO reprezintă o resursă digitală gratuită dedicată sprijinirii victimelor, o inițiativă a Fundației Vodafone realizată în parteneriat cu Poliția Română, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania.

Aplicația conține o bază de date cu servicii de asistență și numere de contact, astfel încât utilizatorul poate lua legătura cu cel mai apropiat operator.

Meniul aplicației oferă explicații despre cauzele și consecințele violenței domestice, planul de siguranță și prevederile legale care pot proteja o victimă (ordinul de protecție provizoriu emis de poliție și ordinul de protecție emis de instanță), precum și măsurile care pot fi adoptate, individual, pentru creșterea siguranței în mediul online. O parte dintre aceste resurse se găsesc pe site-ul Poliției Române la secțiunea Prevenire/Violență domestică și pot fi accesate direct din aplicație.

Pentru ca potențialele victime să înțeleagă mai bine formele de manifestare ale violenței de gen, sunt descrise acțiunile abuzatorului, sunt combătute prejudecățile și miturile, iar utilizatorul își poate evalua rapid siguranța personală în cadrul relației prin simpla completare a unui formular electronic.

Și, pentru că în orice demers juridic este nevoie și de probe, această aplicație oferă și posibilitatea înregistrării dovezilor într-un jurnal digital confidențial, la o adresă de email aleasă de victimă, printr-o funcție ce folosește text, conținut audio, video sau foto.

Aplicația este disponibilă, gratuit, în AppStore și Google Play Store în limbile română, engleză și maghiară și în versiunea web Bright Sky (bright-sky.org).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu