Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 25 februarie 2021

Studiu ANCOM: Ce stiu si ce nu stiu cetatenii despre radiatiile electromagnetice (EMF) si despre 5G


„In era digitala, informarea corecta si cat mai completa are o importanta particulara si necesita cunoasterea perceptiilor cetatenilor. In contextul cresterii interesului acordat noilor tehnologii si radiatiilor electromagnetice, am realizat un studiu pentru a afla gradul de informare si perceptiile cetatenilor fata de aceste subiecte. Am aflat, printre altele, ca doar un sfert stiu ca nivelul radiatiilor este masurat permanent in Romania. In plus, 55% dintre cei care au auzit de tehnologia 5G apreciaza ca probabil o vor utiliza in urmatorii 2-3 ani, astfel ca lansam astazi pagina web 5G pe intelesul tuturor pentru a le oferi celor interesati informatii obiective si verificate despre noua tehnologie mobila", a declarat Eduard LOVIN, vicepresedinte ANCOM, in

cadrul unui workshop. 

Pozitionarea fata de tehnologie si EMF

In timp ce 37% dintre respondentii studiului ANCOM se declara pasionati de tehnologie, 14% sunt tehnofobi, iar 49% se pozitioneaza neutru fata de aceasta. Respondentii au identificat telefoanele mobile, antenele de telefonie mobila si liniile electrice de inalta tensiune drept principalele surse de radiatii electromagnetice (EMF). Acestia au indicat vitezele tot mai mari de internet, aparitia 5G si pandemia de coronavirus drept motivele principale ale preocuparii lor fata de radiatiiTotodata, studiul a aratat ca, in Romania, principalele surse de informare cu privire la efectele posibile ale radiatiilor sunt televizorul sau radioul (64%), diverse pagini de internet (54%) si discutiile cu familia sau prietenii (40%) sau retelele sociale (39%).

5G pe intelesul tuturor

„Studiul a aratat, de asemenea, ca notorietatea 5G a ajuns la 62%, dar si ca 48% dintre respondenti considera ca retelele 5G radiaza semnificativ mai mult decat 4G, desi cei mai multi cunosc ca tehnologia 5G foloseste frecvente deja utilizate in prezent pentru comunicatii. Si la puteri chiar mai mici, dupa cum arata standardele si masuratorile noastre. Mai interesant, peste 60% dintre cei care au auzit de 5G sunt ingrijorati de raspandirea stirilor false cu privire la noua tehnologie mobila. Pentru acestia si pentru toti cei interesati de informatii corecte, obiective, verificate si actualizate permanent de Autoritate, am creat sectiunea „5G pe intelesul tuturor" in cadrul InfoCentrului ANCOM", a declarat Eduard LOVIN, vicepresedinte ANCOM.

Sectiunea „5G pe intelesul tuturor" include informatii diverse despre implementarea celei de-a cincea generatii de tehnologie pentru comunicatiile mobile, estimata sa devina tehnologia dominanta in comunicatiile mobile mondiale in jurul anului 2025, de la modul de functionare si beneficiile aduse, pana la monitorizarea campului electromagnetic si organizarea licitatiei de spectru radio pentru implementarea 5G in Romania.

„Serviciile comerciale 5G au fost lansate de operatorii prezenti pe piata din Romania in prima jumatate a anului 2019 folosind licentele de utilizare a spectrului de frecvente radio in banda de 3,4 – 3,8 GHz pe care le detineau deja, castigate in urma licitatiei organizate de Autoritate in 2015. ANCOM acorda licente neutre din punct de vedere tehnologic, ceea ce inseamna ca nu conditioneaza furnizarea serviciilor de comunicatii electronice utilizand o anumita tehnologie", a explicat Bogdan IANA, vicepresedinte ANCOM.

Masurarea radiatiilor electromagnetice (EMF)

Potrivit studiului ANCOM, 55% dintre romani nu stiu ca nivelul radiatiilor de camp electromagnetic este masurat permanent in Romania, de peste 10 ani.

ANCOM monitorizeaza permanent intensitatea campului electromagnetic generat de statiile (antenele) de emisie utilizate pentru furnizarea serviciilor radio-TV si de telefonie mobila (inclusiv 2G, 3G, 4G, 5G) sau de catre alte statii de radiocomunicatii utilizate pentru furnizarea altor tipuri de servicii de comunicatii electronice. Cei 150 de senzori ficsi de monitorizare ANCOM sunt amplasati in Bucuresti si alte 103 localitati din tara, in spatiile publice in vecinatatea carora exista multiple surse de emisii radio. Senzorii functioneaza permanent, transmitand rezultatele masuratorilor catre platforma www.monitor-emf.ro, o data la 24 de ore, afisate sub forma de harta care ofera si detalii cu privire la locul, perioada si nivelul masurat al intensitatii campului electromagnetic, nivel exprimat in valoare absoluta, dar si in procente fata de nivelurile reglementate maxim permise.

Suplimentar fata de monitorizarea permanenta a campului electromagnetic prin senzori ficsi, conform planului anual de masuratori, ANCOM realizeaza si masuratori cu echipamente mobile in peste 2.400 de puncte de masura, ale caror rezultate sunt accesibile aici.

Rezultatele masuratorilor efectuate de peste 10 ani de ANCOM cu cele doua tipuri de sisteme (echipamente) arata ca emisiile din Romania se situeaza cu mult sub limitele maxime stabilite la nivel national si european.

Alte informatii utile

ANCOM va continua sa masoare si sa publice rezultatele masuratorilor. De asemenea, va continua analiza perceptiilor cetatenilor cu privire la radiatiile generate de aceste campuri.

In Romania, expunerea la camp electromagnetic este reglementata prin lege, conform practicilor adoptate si in Uniunea Europeana si recomandate de Organizatia Natiunilor Unite. Astfel, Ordinul ministrului sanatatii publice nr. 1193/2006 pentru aprobarea Normelor privind limitarea expunerii populatiei generale la campuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz stabileste acelasi grad de protectie a populatiei cu cel prevazut in Recomandarea 1999/519/EC privind limitarea expunerii populatiei generale la campuri electromagnetice (de la 0 Hz pana la 300 GHz), document de referinta pentru toate statele membre ale UE, avizat de Comisia internationala de protectie la radiatii neionizante (ICNIRP).

In acest context, institutiile aflate in subordinea Ministerului Sanatatii, precum Institutul National de Sanatate Publica, sunt entitatile in masura sa interpreteze din perspectiva sanatatii publice rezultatele buletinelor ANCOM de masuratori ale campului electromagnetic. Conform atributiilor legale care ii revin in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.22/2009 privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, activitatea ANCOM se limiteaza la analiza si expertizarea tehnica a utilizarii frecventelor radio pentru asigurarea compatibilitatii radioelectrice dintre statiile si retelele de radiocomunicatii autorizate, pentru prevenirea aparitiei interferentelor prejudiciabile asupra spectrului radio cu utilizare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu