Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 26 februarie 2021

Ministerul Afacerilor Externe lansează un concurs public de proiecte de identitate vizuală pe tema drepturilor omului "Istoria drepturilor omului este povestea omenirii"

Ministerul Afacerilor Externe anunţă lansarea, la 25 februarie 2021, a concursului public de proiecte de identitate vizuală pe tema drepturilor omului - "Istoria drepturilor omului este povestea omenirii", în contextul candidaturii României pentru un nou mandat de membru în Consiliul Drepturilor Omului, pentru perioada 2023-2025.

În spiritul consultării şi al dialogului cu societatea civilă, concursul public organizat de MAE se adresează studenţilor români, din ţară şi din străinătate, având ca domenii de studiu artele plastice, arhitectura, comunicarea, relaţiile publice şi publicitatea, dreptul, ştiinţele politice, relaţiile internaţionale, indiferent de ciclul de studii. Aceştia sunt invitaţi să propună MAE un proiect de logo şi de identitate vizuală dezvoltată, care să prezinte un limbaj comun, expresiv şi concludent, pentru tematica drepturilor omului, cu accent pe următorul set de priorităţi: democraţie, drepturile omului şi statul de drept; libertatea de exprimare; drepturile femeilor, egalitatea de şanse şi lupta împotriva violenţei domestice; lupta împotriva discriminării, inclusiv lupta împotriva xenofobiei şi a rasismului.

Proiectul declarat câştigător va fi folosit de Ministerul Afacerilor Externe ca identitate vizuală a campaniei de comunicare asociată candidaturii României pentru un nou mandat de membru în Consiliul Drepturilor Omului, pentru perioada 2023-2025. De asemenea, primele zece cele mai bune lucrări vor fi incluse într-o expoziţie specială, care va fi prezentată la unele dintre misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, Ministerul Afacerilor Externe urmând să susţină deplasarea câştigătorului la vernisajul organizat la sediul ONU din Geneva (sub rezerva condiţiilor de călătorie de la momentul respectiv, în contextul evoluţiei pandemiei).

Informaţii suplimentare:

Consiliul Drepturilor Omului (CDO) este organismul ONU responsabil de consolidarea, promovarea şi protejarea drepturilor omului la nivel global, având sediul la Geneva. Consiliul analizează respectarea în statele membre ONU a întregului spectru de drepturi ale omului, ia act de încălcarea lor şi face recomandări în acest sens. România a mai fost membru al CDO între anii 2006 şi 2008, respectiv 2011 şi 2014, deţinând şi preşedinţia forului în perioada iunie 2007 - iunie 2008.
Domeniul drepturilor omului este unul intrinsec evoluţiei umanităţii, fiecare zi din istoria ultimelor secole fiind de însemnătate pentru dobândirea şi recunoaşterea drepturilor fundamentale. Promovarea valorilor democraţiei şi ale statului de drept, alături de respectarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale reprezintă o misiune şi un reper pentru Ministerul Afacerilor Externe şi diplomaţia română.

Respectul drepturilor omului reprezintă pentru România o prioritate a politicii externe. Conform Constituţiei României, România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989 şi sunt garantate. România a ratificat majoritatea tratatelor universale şi europene privind drepturile omului.

Pornind de la aceste principii, România a acţionat pe plan internaţional pentru înfiinţarea unor instituţii puternice, menite să asigure protejarea drepturilor omului. Alături de statele partenere din UE, România a contribuit la crearea, în 2006, a Consiliului Drepturilor Omului al ONU.

Ministerul Afacerilor Externe, prin toate demersurile sale de politică externă, a pornit de la conştientizarea faptului că drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului trebuie pe deplin respectate şi că este esenţial ca acestea să fie protejate nu numai de un sistem de drept, dar şi de acţiunile fiecărui individ.
Prin ansamblul de acţiuni de politică externă pe care le desfăşoară, inclusiv la nivelul organismelor globale şi regionale din care face parte, România rămâne un contributor activ la eforturile comunităţii internaţionale de afirmare şi respectare a drepturilor omului.

Regăsiţi mai jos principalele elemente privind regulamentul, calendarul şi bibliografia competiţiei:

Regulament:

- Proiectul trebuie să includă: propunere de logo şi elemente de identitate vizuală dezvoltată - declinări pentru diversele tipuri de materiale şi instrumente de comunicare şi promovare care pot fi folosite în format print şi digital. Acestea vor fi însoţite de o scurtă prezentare (un text în limita a 500 de cuvinte), care să descrie conceptul (viziunea autorului) şi relevanţa pentru tematica drepturilor omului.

- Proiectul trebuie să fie o lucrare proprie şi originală (fapt asumat de autor prin semnarea declaraţiei de autenticitate).

- Fiecare participant poate intra în concurs cu un singur proiect.

- Elementele utilizate nu trebuie să contravină prevederilor dreptului internaţional şi intern: să nu conţină injurii, să nu aibă caracter ofensator, abuziv, indecent, calomniator sau obscen; să nu conţină sau să sugereze orice formă de violenţă; să nu implice drepturi, publicitate sau materiale promoţionale ale unor terţe părţi; să nu conţină materiale ilegale, calomniatoare, defăimătoare, rasiste sau xenofobe.

- Autorul proiectului câştigător cedează definitiv către MAE drepturile de utilizare exclusivă a identităţii vizuale conform prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare şi acceptă, implicit, schimbarea calităţii logo-ului şi a elementelor de identitate vizuală (logo remastering), dacă se va considera necesar.

- Pentru înscrierea formală în competiţie, autorul proiectului va transmite, în format electronic, la adresa concurs.logo.cdo@mae.ro, următoarele elemente:

formularul de înscriere, care include şi declaraţia de consimţământ cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, completat în integralitate, semnat olograf şi trimis în copie scanată, prevăzut în anexa nr.1 de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe;

declaraţia privind autenticitatea lucrării completată în integralitate, semnată olograf şi trimisă în copie scanată, prevăzută în anexa nr. 2 de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe;

proiectul de logo;

proiectul dezvoltat de identitate vizuală;

conceptul lucrării (text în limita a 500 de cuvinte);

CV-ul autorului (din care să reiasă statutul de student la una dintre specializările menţionate);

copia carnetului de student.

Important!

- Format imagine acceptat: Tiff, PSD, JPG la rezoluţie minimă 2500x2500 pixeli;

- Format vectorial acceptat: AI, PDF, EPS, SVG, CDR;

- Grafica pentru logo/identitate vizuală va fi obligatoriu prezentată (trimisă) şi în format CMYK.

Evaluarea proiectelor şi selecţia proiectului câştigător:

- Vor fi supuse procedurii de evaluare doar candidaturile complete, transmise în termen, conform calendarului de mai jos.

- Acestea vor fi evaluate de o comisie reunind reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, ai mediului academic şi asociativ, pe baza următoarelor principale criterii de evaluare:

mesajul promovat, relevanţa şi expresivitatea din perspectiva tematicii drepturilor omului;

originalitatea propunerii;

elemente de tehnică şi stil;

respectarea regulamentului.

Vor fi supuse procedurii de evaluare doar candidaturile complete, transmise în termen, conform calendarului de mai jos.

Calendar:

Lansarea publică a concursului: 25 februarie 2021

Termenul limită pentru transmiterea on-line a proiectelor: 31 martie 2021

Evaluarea proiectelor: 1-30 aprilie 2021

Anunţarea proiectului câştigător: 5 mai 2021

Bibliografie orientativă:

- Site-ul Consiliul Drepturilor Omului (CDO)
https://www.ohchr.org/EN/HRBodies/HRC/Pages/Home.aspx

- Site-ul Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR)
https://www.ohchr.org/EN/pages/home.aspx

- Comisia a 3-a a Adunării Generale a ONU
https://www.un.org/en/ga/third/index.shtml

- Site-ul Ministerului Afacerilor Externe
Drepturile omului, o prioritate a politicii externe româneşti https://www.mae.ro/node/3133
Consiliul Drepturilor Omului https://www.mae.ro/node/11990
Agenda 2030 https://www.mae.ro/node/35919
Comunitatea Democraţiilor https://www.mae.ro/node/51103

- Site-ul ICR - Polonia. Expoziţie dedicată celor 19 principii democratice înscrise în Declaraţia de la Varşovia https://www.icr.ro/bucuresti/polonia-expozitie-dedicata-celor-19-principii-democratice-inscrise-in-declaratia-de-la-varsovia

- Autoritatea Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi - https://anes.gov.ro/

- Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării - https://cncd.ro/

Informaţii suplimentare sunt disponibile pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe - http://www.mae.ro/node/55015.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu