Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 15 decembrie 2020

Competențe și abilități digitale pentru viitor

Universitatea Politehnica Timișoara prin Centrul de e-Learningși Centrul Multimedia organizează cea de-a V-a ediție a Workshop: Digital SkillsandCompetences for Future. Competențe și abilități digitale pentru viitor – miercuri, 16 decembrie,

ora 15:00, online. Cu 11 speakeri de nivel internațional din SUA, Europa și România, evenimentul se adresează tuturor actorilor din domeniul educației și al industriilor creative, studenților, profesorilor universitari, dar și publicului larg. Participarea este gratuită și recunoscută printr-un certificat digital deschis.

Ce reprezintă competențele și abilitățile digitale și cum pot fi acestea integrate în domeniul educației și al industriilor creative? Într-o perioadă în care desfășurarea activităților din instituțiile de învățământ, dar și de cultură au trecut în mare parte în online, competențele și abilitățile digitale devin un „must have” pentru societatea viitorului.

Cea de-a V-a ediție a workshop-ului internațional Digital Skills va avea loc online, miercuri, 16 decembrie, ora 15:00 și își propune să aducă exemple practice de utilizare și integrare a elementelor digitale, a aplicațiilor web, mobile, de realitate virtuală și augmentată (AR & VR) în educație, cultură și în promovarea patrimoniului cultural și în industriile creative.

Înscrierile se fac completând formularul: https://upt-ro.zoom.us/webinar/register/WN_ZyyEkk4hRm69W6xubDpDiA

Participarea este liberă, prezentările se vor desfășura în română și engleză și se va elibera certificat digital de participare.

Detalii despre eveniment și lista speakerilor este disponibilă accesând: https://elearning.upt.ro/ro/proiecte/noutati-proiecte/inscrieri-deschise-la-workshop-digital-skills-and-competences-for-future-competente-si-abilitati-digitale-pentru-o-societate-a-viitorului/

Un punct de interes al workshop-ului îl reprezintă prezentarea proiectului Spotlight Heritage Timișoara, care poate fi un studiu de caz atât pentru actorii din cultură, cât și pentru cei din educație și industriile creative, proiectul îmbinând concepte de promovare a patrimoniului digital, cu integrarea în aplicații webmobile și de realitate augmentată, dar și modalități de implicare culturală a comunităților și de educare a tinerilor. Detalii despre proiect: https://spotlight-timisoara.eu/

Tot în cadrul workshop-ului, echipa Centrului Multimedia va prezenta Muzeul digital interactiv al științei și tehnologiei informaționale – un alt exemplu de concept în care premierele tehnologiei timișorene, precum și cele mai actuale informații despre tehnologia de vârf sunt îmbinate într-un spațiu virtual, printr-o aplicație web în care sunt integrate simulări 3D, elemente de realitate virtuală, tururi virtuale și interactive – cu scopul de a educa și atrage tinerii spre educația STEM. Muzeul digital poate fi vizitat la: https://muzeu.upt.ro/

Prezentările acestui workshop sunt parte din strategia proiectului Erasmus+ DigiCulture – „PerfecţionareaCompetenţelor Digitale și Îmbunătăţirea Incluziunii Sociale a Adulţilor în Industriile Creative”, de construire a unui curs online gratuit.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu