SIRIA
1. Pericol major – părăsiţi imediat zona sau ţara! Având în vedere că situaţia de pe intreg teritoriul Siriei a
cunoscut o deteriorare
majoră în ultima perioadă, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se mai află în această ţară să o parăsească cât mai curând posibil prin mijloacele de transport încă operaţionale. Forţele înarmate ale opoziţiei sunt concentrate în zone aglomerate şi dens populate. În acţiunea de reprimare, forţele guvernamentale utilizează inclusiv armament greu şi aviaţie militară. Pe fondul deteriorării accelerate a situaţiei, pe linie de securitate, există temeri legate de posibilitatea declanşării unor violenţe extreme, de amploare mai mare decât cele care au avut loc la Homs, Hama şi Alep.
Conform deciziei Consiliului UE din iulie 2012 privind trecerea companiei de stat „Syrian Airlines” pe lista de sancţiuni a UE, singurele rute de evacuare ale cetăţenilor români din Siria sunt cele tereste, spre statele vecine, în primul rând spre Liban, apoi spre Iordania şi Turcia.La această oră nu mai există nici o cursă directă către România.
Cetăţenii români sunt avertizaţi că există în continuare riscul ca autostrăzi importante (Tartous-Latakia, Latakia-Alep, Homs-Alep şi Damasc-Iordania) să fie temporar închise. Legăturile de comunicaţie în Siria pot suferi unele întreruperi sau limitări. Există, de asemenea, riscul de producere de atacuri teroriste în locuri publice. Cetăţenilor români care se află încă pe teritoriul acestui stat le este recomandat să evite în totalitate deplasările în localităţile Alep, Daraa, Deir Ezzour, Hama, Homs, Idleb şi Damasc.
Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări privind posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă.
2. Contactarea autorităţilor române
ATENŢIE! Cetăţenii români prezenţi pe teritoriul Siriei sunt sfătuiţi să contacteze Ambasada României la Damasc (prin telefon, fax sau internet), pentru a-şi înregistra prezenţa şi transmite propriile coordonate, precum şi pe cele ale rudelor lor, astfel încât, în eventualitatea unei situaţii de urgenţă, să poată beneficia, la cerere, de asistenţa statului român.În cadrul Departamentului Consular funcţionează o linie telefonică +40.21.319.21.37 la care cetăţenii români afectaţi de actuala situaţie din Siria pot suna 24/24, pentru asistenţă şi informaţii consulare. De asemenea, Departamentul Consular răspunde solicitărilor de informaţii transmise prin Internet, la adresa de mail: drco@mae.ro
Ambasada României în Republica Arabă Siriană
Adresa: 8, Rue Ibrahim Hanano, P.O. Box 4454, DamascusTelefon: 00-963-11-332.75.72; 00-963-11-332.75.70
Mobil: 00-963-932.809.768
Fax: 00-963-11-332.75.71
E-mail: damascamb@gmail.com
Website: http://damasc.mae.ro
Secţia consulară:
Telefon: 00-963-11-332.75.70; 00-963-11-332.75.72
Fax: 00-963-11-332.75.71
E-mail: consulara@gmail.com
CONSULATE ONORIFICE:
Consulatul Onorific al României la AlepConsul onorific: Alaa MANSOUR
Adresa: Str. Al Sadiq nr. 022 – Cart. Jamiliei, P.O. Box 8665
Telefon: 0096321227 21 11
Mobil: 00963 944 377 777
Fax: 0096321224 63 67
Consulatul Onorific al României la Lattakia
Consul onorific: Zuheir JOUD
Adresa: 44 Omar Bin Khattab Street, Joud Company Building, 2nd floor, PO Box 219-119
Telefon: 009634 41 241368; 009634 41 245280
Mobil: 00963 944 214 711
Fax: 00963 41 241958
LIBIA
1. Există factori confirmaţi de risc – evitaţi călătoriile !
Având în vedere menţinerea stării de insecuritate din Libia, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cu fermitate cetăţenilor români, ca în perioada imediat următoare să evite deplasările în această ţară.Atenţie! Punctele terestre de frontieră pot fi închise fără un anunţ în prealabil. Pe rutele terestre dinspre Tunisia şi Egipt către Tripoli, respectiv Benghazi puteţi întâlni numeroase puncte de control şi, sporadic, acţiuni de protest ce pot degenera în conflict.
Cetăţenii români care se află pe teritoriul Libiei sunt sfătuiţi să evite călătoriile în afara capitalei şi a marilor oraşe şi să se informeze atunci când trebuie să se deplaseze cu mijloace auto între localităţi.
Evitaţi în totalitate deplasările în localitatea Benghazi, iar dacă vă aflaţi deja în această localitate, este indicat să părăsiţi imediat oraşul, din cauza riscurilor iminente de securitate.
De asemenea, vă recomandăm să evitaţi zonele cu risc securitar sporit, îndeosebi oraşele, Sirte Beni Walid şi Tarhuna, zona de sud (Sebha, Ghat, Ubari, Ghadames), munţii Nafusa (Zintan, Nalut), centrul şi sudul Cirenaicii (Jalu, Kufra).
Există o alertă teroristă generală, având în vedere situaţia de securitate precară din ţară şi capacitatea încă redusă de acţiune a instituţiilor de ordine publică;
Ca urmare a războiului civil, trebuie avut în vedere că marea majoritate a populaţiei posedă arme iar numărul infracţiunilor a crescut în ultima perioadă pe întreg teritoriul Libiei. Au existat numeroase incidente provocate de folosirea armelor în public, fie ca urmare a unor certuri stradale, fie în contextul celebrării unor evenimente religioase/politice.
Pentru cetăţenii români care lucrează în domeniul petrolier, este ferm recomandat ca la sosirea în Libia să contacteze misiunea diplomatică a României prin (telefon/email), pentru a se înregistra în baza de date. Menţionăm că există pericolul ca pe fondul extinderii conflictului din Mali şi a incursiunilor grupărilor teroriste în regiune, bazele companiilor străine din industria petrolieră libiană să devină ţinte pentru atacuri (în special cele din sudul Libiei). Din acest punct de vedere, este necesară o analiză atentă a riscurilor/beneficiilor ce derivă din realizarea unei astfel de deplasări.
2. Contactarea autorităţilor române Cetăţenii români care se află deja pe teritoriul Libiei sau au în intenţie de a se deplasa pe acest teritoriu, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Tripoli (00218-21-3612912 şi 361-5295, e-mail: tripoli@mae.ro) şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
Cetăţenii români care au nevoie de asistenţă consulară se pot adresa şi Direcţiei Relaţii Consulare a MAE. De asemenea, în caz de necesitate, cetăţenii români pot solicita sprijin la reprezentanţele diplomatice şi consulare ale statelor membre UE care funcţionează în Libia.
Ministerul Afacerilor Externe
Departamentul Consular
Direcţia Relaţii Consulare
Telefon: + 40 (0) 21 319 68 70; + 40 (0) 21 319 68 71
Fax: + 40 (0) 21 319 68 69
E-mail: drco@mae.ro
Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.
3. Alte recomandări Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!
Cetăţenii români care se află pe teritoriul Libiei sunt sfătuiţi:
- Să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
- Să rămână pe cât posibil în locaţii sigure, să nu iasă pe străzi după lăsarea întunericului;
- Să nu călătorească noaptea! În ultima perioadă a crescut frecvenţa jafurilor armate asupra străinilor, fiind furate în special autoturismele acestora;
- Să evite locurile în care au loc demonstraţii, acţiuni de protest, precum şi zonele aglomerate. Indicat este să nu părăsiţi domiciliul!
- Cetăţenii români sosiţi pe teritoriul Libiei, pot folosi cartelele telefonice aparţinând operatorilor români de telefonie mobilă pentru a apela în ţară. Cu toate acestea, periodic conexiunile telefonice pot fi nefuncţionale, din cauza infrastructurii de telecomunicaţii precare;
- Pentru conducerea autoturismelor, după o şedere de 30 de zile este necesar un permis auto local. Se recomandă conducerea cu precauţie, rata accidentelor rutiere mortale fiind extrem de ridicată (printre primele trei state în lume);
- Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
- Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele periculoase pentru a le putea evita;
- Să acceseze periodic pagina web a MAE (www.mae.ro), rubrica „Sfaturi de călătorie”.
EGIPT
1. Există factori de risc – evitaţi deplasările ce nu sunt necesare!
Ca urmare a recentelor conflicte soldate cu numeroase victime, preşedintele Egiptului a luat măsura instaurării stării de urgenţă în guvernoratele: ISMAILIA, PORT SAID şi SUEZ, începând cu 28.01.2013, pentru o perioadă de 30 zile. În aceste condiţii, în zonele vizate, este interzisă circulaţia persoanelor şi autoturismelor în intervalul orar 21.00-06.00.Pe fondul deprecierii situaţiei de securitate şi în contextul amplificării conflictelor de stradă violente, în următoarele zile există posibilitatea instituirii stării de urgenţă în mai multe guvernorate de pe teritoriul Egiptului, inclusiv în capitala Cairo.
În ultima perioadă au avut loc acţiuni de protest ale unor grupări anarhiste, organizate în diferite zone: piața Tahrir din Cairo, în apropiere de muzeul de egiptologie, zonele din imediata apropierea a hotelurilor Intercontinental-Semiramis, Kempinski, Four Seasons, zona Garden City, care au degenerat în conflicte de stradă soldate cu morţi şi răniţi.
MAE recomandă cetăţenilor români să evite deplasarea în aceste zone, iar în condiţiile în care sunt nevoiţi să se deplaseze în Egipt, sunt sfătuiţi, să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei de securitate din zonele în care urmează să călătorească!
Având în vedere evoluţia situaţiei de securitate din Egipt și celelalte state din regiune, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români ca, în perioada următoare, să evite deplasările care nu sunt necesare în anumite zone din această ţară, respectiv în Ismailia, Port Said, Suez, El Arish, Badr, Helwan, Dahab, Taba, mânăstirea Sfânta Caterina. De asemenea, se recomandă ca în cazul călătoriilor în stațiunile turistice de la Marea Roșie (Hurgada, Sharm El Sheikh), care includ vizitarea siturilor de la Luxor şi Aswan si a localităților Cairo și Alexandria, să se recurgă doar la excursiile în grupuri organizate, cu identificarea exactă a operatorului egiptean care cooperează cu agenția de turism din România. Din cauza stării precare de securitate şi a pericolelor permanente de răpire şi atacuri armate, sunt interzise cu desăvârșire călătoriile în nordul Peninsulei Sinai și în zonele izolate de la frontierele cu Sudan, Libia și Israel.
Nemulțumirile sociale și economice ale populației din zona Sinai privind reformele și planurile autorităților centrale determină creșterea pericolului de răpire a unor cetățeni străini, ca mijloc de presiune asupra guvernului egiptean.
Totodată, cetăţenii români sunt sfătuiţi să manifeste prudenţă în locurile publice, mai ales în zonele cu case de schimb valutar, bănci şi localuri/restaurante, precum și în apropierea sediilor unor instituții publice.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite consumul de băuturi alcoolice, chiar dacă legal acesta nu este interzis, să manifeste atenție privind vestimentația si să respecte tradițiile specifice Sărbătorii de Eid al-Adha, Ramadan și Ziua Profetului (24.01). Persistă riscul înregistrării unor incidente în zonele în care sunt amplasate sediile misiunilor diplomatice ale Libiei (vecină cu Ambasada României), Siriei, Arabiei Saudite, Sudanului și sediul Ligii Arabe și pot fi declanşate demonstrații ad-hoc la sediile misiunilor diplomatice ale S.U.A și Israel, precum şi în centrul Alexandriei (în imediata apropiere a Bibliotecii din Alexandria) sau în alte oraşe egiptene.
Totodată, cetățenii români sunt sfătuiţi să evite tranzitarea teritoriului egiptean spre/dinspre Fâșia Gaza, care necesită aprobare expresă din partea MAE egiptean, mai ales în cazurile în care nu s-a obținut în prealabil viza de la Ambasada R.A. Egipt la București sau când cetățeanul român se deplasează pe baza documentelor de călătorie eliberate de autoritățile palestiniene. Punctul de trecere al frontierei de la Rafah se închide frecvent, fără preaviz, iar intrarea cetățenilor români cu documente de călătorie palestiniene face imposibilă acordarea asistenței și protecției de către personalul consular român.
2. Contactarea autorităţilor române
Cetăţenii români care se deplasează în Egipt sau care se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Egipt şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în astfel de zone sunt reduse.
3. Alte recomandări
Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!MAE recomandă cetăţenilor români care se află deja în Egipt:
- Să respecte anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
- Să evite demonstraţiile, locurile aglomerate, precum şi arenele de desfăşurare a unor competiţii sportive;
- Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
- Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
- Să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale;
- Să evite deplasările în perioada furtunilor de nisip, care au loc de regulă în lunile februarie-aprilie;
- Să se informeze, în prealabil, asupra posibilităţilor de deplasare spre Cairo, în caz de urgenţă;
- Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.
- Să acceseze periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe, rubrica „Sfaturi de călătorie”.
- Sursa;M.A.E
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu