Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 23 februarie 2013

Alerte de călătorie - EGIPT - Există factori de risc – evitaţi deplasările ce nu sunt necesare!

  EGIPT
1. Există factori de risc – evitaţi deplasările ce nu sunt necesare!
Ca urmare a recentelor conflicte soldate cu numeroase victime,
  preşedintele Egiptului a luat măsura instaurării stării de urgenţă în guvernoratele: ISMAILIA, PORT SAID şi SUEZ, începând cu 28.01.2013, pentru o perioadă de 30 zile. În aceste condiţii, în zonele vizate, este interzisă circulaţia persoanelor şi autoturismelor în intervalul orar 21.00-06.00.
Pe fondul deprecierii situaţiei de securitate şi în contextul amplificării conflictelor de stradă violente, în următoarele zile există posibilitatea instituirii stării de urgenţă în mai multe guvernorate de pe teritoriul Egiptului, inclusiv în capitala Cairo.
În ultima perioadă au avut loc acţiuni de protest ale unor grupări anarhiste, organizate  în diferite zone: piața Tahrir din Cairo, în apropiere de muzeul de egiptologie, zonele din imediata apropierea a hotelurilor Intercontinental-Semiramis, Kempinski, Four Seasons, zona Garden City, care au degenerat în conflicte de stradă soldate cu morţi şi răniţi.
MAE recomandă cetăţenilor români să evite deplasarea în aceste zone, iar în condiţiile în care sunt nevoiţi să se deplaseze în Egipt, sunt sfătuiţi, să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei de securitate din zonele în care urmează să călătorească!
Având în vedere evoluţia situaţiei de securitate din Egipt și celelalte state din regiune, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români ca, în perioada următoare, să evite deplasările care nu sunt necesare în anumite zone din această ţară, respectiv în Ismailia, Port Said, Suez, El Arish, Badr, Helwan, Dahab, Taba, mânăstirea Sfânta Caterina. De asemenea, se recomandă ca în cazul călătoriilor în stațiunile turistice de la Marea Roșie (Hurgada, Sharm El Sheikh), care includ vizitarea siturilor de la Luxor şi Aswan si a localităților Cairo și Alexandria, să se recurgă doar la excursiile în grupuri organizate, cu identificarea exactă a operatorului egiptean care cooperează cu agenția de turism din România. Din cauza stării precare de securitate şi a pericolelor permanente de răpire şi atacuri armate, sunt interzise cu desăvârșire călătoriile în nordul Peninsulei Sinai și în zonele izolate de la frontierele cu Sudan, Libia și Israel.
Nemulțumirile sociale și economice ale populației din zona Sinai privind reformele și planurile autorităților centrale determină creșterea pericolului de răpire a unor cetățeni străini, ca mijloc de presiune asupra guvernului egiptean.
Totodată, cetăţenii români sunt sfătuiţi să manifeste prudenţă în locurile publice, mai ales în zonele cu case de schimb valutar, bănci şi localuri/restaurante, precum și în apropierea sediilor unor instituții publice.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite consumul de băuturi alcoolice, chiar dacă legal acesta nu este interzis, să manifeste atenție privind vestimentația si să respecte tradițiile specifice Sărbătorii de Eid al-Adha, Ramadan și Ziua Profetului (24.01). Persistă riscul înregistrării unor  incidente în zonele în care sunt amplasate sediile misiunilor diplomatice ale Libiei (vecină cu Ambasada României), Siriei, Arabiei Saudite, Sudanului și sediul Ligii Arabe și pot fi declanşate demonstrații ad-hoc la sediile misiunilor diplomatice ale S.U.A și Israel, precum şi în centrul Alexandriei (în imediata apropiere a Bibliotecii din Alexandria) sau în alte oraşe egiptene.
Totodată, cetățenii  români sunt sfătuiţi să evite tranzitarea teritoriului egiptean spre/dinspre Fâșia Gaza, care necesită aprobare expresă din partea MAE egiptean, mai ales în cazurile în care nu s-a obținut în prealabil viza de la Ambasada R.A. Egipt la București sau când cetățeanul român se deplasează pe baza documentelor de călătorie eliberate de autoritățile palestiniene. Punctul de trecere al frontierei de la Rafah se închide frecvent, fără preaviz, iar intrarea cetățenilor români cu documente de călătorie palestiniene face imposibilă acordarea asistenței și protecției de către personalul consular român.
2. Contactarea autorităţilor române
Cetăţenii români care se deplasează în Egipt sau care se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Egipt şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în astfel de zone sunt reduse.
3. Alte recomandări
Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!
MAE recomandă cetăţenilor români care se află deja în Egipt:
Să respecte anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
Să evite demonstraţiile, locurile aglomerate, precum şi arenele de desfăşurare a unor competiţii sportive;
Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
Să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale;
Să evite deplasările în perioada furtunilor de nisip, care au loc de regulă în lunile februarie-aprilie;
Să se informeze, în prealabil, asupra posibilităţilor de deplasare spre Cairo, în caz de urgenţă;
Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.
Să acceseze periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe, rubrica „Sfaturi de călătorie”.
Sursa;M.A.E
I..M.C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu