Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 5 februarie 2012

VIZITA DELEGAŢIE DIN SERBIA ŞI MACEDONIA ÎN CARAS-SEVERIN

O delegaţie din partea administraţiei din Serbia şi Macedonia a fost joi în vizită la Instituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin, unde a fost primită de prefectul judeţului, Octavian Ţunea, şi preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde.
Delegaţia a fost însoţită de primarul oraşului Anina, Gheorghe Neicu, cel care are în derulare un program de înfrăţire a urbei pe care o gospodăreşte, cu localităţi din Serbia şi Macedonia.
 După o prezentare a judeţului Caraş-Severin, a situaţiei agricole, industriale şi economice, Octavian Ţunea le-a prezentat membrilor delegaţiei şi oportunităţile de afaceri şi potenţialul turistic, un accent deosebit punându-se pe cele două masive muntoase din Caraş-Severin, de la pârtiile mai vechi sau construite mai nou, până la lacurile din  împrejurimi.
Totodată, reprezentantul Guvernului în teritoriu a arătat oaspeţilor care sunt atribuţiile prefectului, stadiul procesului de modernizare a Poliţiei de Frontieră, în vederea intrării României în Spaţiul Schengen.
La rândul lor, delegaţia macedoneană a arătat că la ei administraţia este structurată altfel şi că se lucrează în alt mod.
„Structural, administraţia este altfel împărţită la noi. De aceea, asemenea parteneriate, asemenea schimburi înseamnă o experienţă în plus pentru noi. Ne ajutăm astfel unii pe alţii, luând fiecare ce e mai bun”, a precizat primarul municipalităţii Rosoman din Macedonia, Lazov Stoian. 
 Interesant despre această localitate, care se află la circa 80 km de capitala Macedoniei, Skopje, este că nu au şomeri şi nici un metru de pământ nu a rămas nelucrat.
În plus, zona este recunoscută pentru exportul de piersici, de aproximativ 14 milioane kg, precum şi recoltarea a peste 30 milioane kg de struguri, pentru vin.
La rândul său, primarul municipalităţii Plandişte, din republica Serbia, a vorbit despre importanţa schimburilor economice, culturale sau sportive, derulate între cele două părţi.  
Din delegaţia sârbă şi macedoneană au mai făcut parte Marian Pencev, preşedintele Consiliului Local din Rosoman, consilierul Risto Iosev, iar din Serbia, Rodica Gruiescu şi Miroslav Stupar.
Cu toţii, la finalul întrevederii, i-au făcut o invitaţie prefectului de Caraş-Severin, Octavian Ţunea, de a vizita cele două zone, alături de primarul oraşului Anina, Gheorghe Neicu.    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu