Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 12 mai 2020

Termenele de aplicare pentru actualul Contract-cadru şi programele naţionale de sănătate au fost prelungite până la finalul anului

Guvernul a aprobat prelungirea termenului de aplicare a prevederilor HG 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, precum şi prelungirea termenului de aplicare a prevederilor HG nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018.

Prelungirea termenelor de aplicare a celor două acte normative până la data de
31 decembrie 2020 a fost necesară în contextul situaţiei excepţionale existente la nivel naţional, determinată de pandemia de COVID-19, când au fost adoptate reglementări speciale privind modul de acordare a serviciilor medicale pe perioada stării de urgenţă.

De asemenea, urmează ca după ieşirea din starea de urgenţă să fie modificate sau completate actualele reglementări, în raport cu nevoile de etapă, astfel încât să răspundă nevoilor de servicii medicale şi să asigure accesul neîntrerupt al populaţiei la servicii medicale, urmărind totodată limitarea infectării cu SARS-COV-2. De asemenea, în condiţiile actuale, prelungirea termenului de aplicare a programelor naţionale de sănătate a fost necesară pentru asigurarea continuităţii activităţilor derulate în prezent şi preîntâmpinarea apariţiei unor disfuncţionalităţi în accesul bolnavilor la serviciile medicale preventive şi curative.

'Ne aflăm într-o perioadă în care prioritatea zero în sistemul de sănătate este limitarea răspândirii infectării cu SARS-COV-2. Şi în perioada următoare, regulile de acordare a serviciilor medicale vor fi adaptate permanent în raport cu evoluţia COVID-19, astfel încât toţi pacienţii să aibă acces la servicii medicale de calitate, în condiţii de siguranţă. În paralel, lucrăm şi la proiectele celor două acte normative privind noile pachetele de servicii, Contractul-cadru şi programele naţionale de sănătate care vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021', a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS.

În cadrul şedinţei de guvern din data de 7 mai 2020 a fost aprobată şi o hotărâre pentru modificarea şi completarea HG nr. 252/2020 privind stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii pe perioada instituirii stării de urgenţă pe teritoriul României, care reglementează modul de decontare a serviciilor acordate în sistemul de sănătate în acest interval.

Biroul de presă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu