Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 30 mai 2020

Violența domestică și lipsa de comunicare inter-instituțională

 
În timp ce noi ne-am ferit de amenințarea pandemiei în case, au fost familii pentru care „acasă" a însemnat locul de care trebuia să te ferești. 
Global, datele susțin că violența domestică a crescut, a fost mai frecventă, mai severă și mai extinsă pe durata măsurilor de izolare. 
În contextul pandemiei, femeile și copiii au fost cei mai expuși - nu virusului, ci unei mai vechi pandemii:
violența în familie.

Familiile au stat blocate în case, cu presiuni suplimentare de teamă pentru propria sănătate, presiuni financiare și incertitudini. Multe familii s-au confruntat poate, pentru prima dată, cu situația de a gestiona munca și prezența copiilor în același timp, în același spațiu. Puțini dintre noi am petrecut atât de mult timp neîntrerupt împreună, fără a ne putea însă suspenda responsabilitățile din afara casei. Toate aceste lucruri au reprezentat factori care au mărit fenomenul violenței domestic.

Primăria Reșița prin Direcția de Asistență Socială,  ne informa în urma unei solicitări făcute zilele trecute, că poate interveni oricând în astfel de situații. Primăria susține că există echipe formate din diverși specialiști și polițiști locali, pregătite să ajute la nevoie, dar numai atunci când sunt solicitate de către poliție. Conform răspunsului primit, de la începutul anului nu au existat astfel de cazuri. 

Pentru a ne lămuri dacă trăim într-un oraș atât de liniștit, am cerut și Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin evidența cazurilor de violență domestică. Contrar celor spuse de primărie, am fost surprinși să aflăm că de la începutul anului 2020, au fost înregistrate la Poliția Municipiului Reșița un număr de 43 de dosare penale, iar în anul 2019 nu mai puțin de 171 de dosare penale.  Observăm că instituțiile publice nu comunică între ele.

Pe principiul dominoului, slaba comunicare inter-instituțională sau inexistența acesteia duce la compromiterea funcționării sistemului și la diverse tipuri de autism instituțional.

PLUS Caraș-Severin consideră că instituțiile statului, pentru o bună funcționare, trebuie să facă din comunicare și cooperare o prioritate. Avem specialiști, avem polițiști, avem comisii, dar cine ajută victimele violenței domestice?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu