Direcţia Generală Anticorupţie din Ministerul Afacerilor Interne sărbătoreşte, la data de 30 MAI, 15 ani de la înfiinţarea ca structură de poliţie judiciară specializată în prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului ministerului.
În acest context, în prezenţa celor mai importanţi colaboratori instituţionali, a avut loc, la sediul din
Bucureşti al D.G.A., cu respectarea tuturor măsurilor pentru limitarea şi prevenirea posibilelor îmbolnăviri cu SARS-Cov-2, evenimentul de marcare a acestui moment festiv.
La eveniment au participat: domnul Bogdan Licu, prim adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Crin Bologa, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, domnul Ionel Sorin Bălan, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, domnul Ioan Viorel Cerbu, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, doamna Denisa Adriana Cristodor, procuror şef secţie în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi doamna Maria Arsene, din partea Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Totodată, ne-am bucurat de prezenţa Excelenţei Sale, domnul Andrew James Noble, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, stat care, alături de Spania, se constituie drept cei mai importanţi furnizori de expertiză în ceea ce priveşte construcţia instituţională a Direcţiei Generale Anticorupţie, Excelenţa Sa, doamna Raja Jhinaoui Ben Ali, ambasadorul Tunisiei la Bucureşti, Excelenţa Sa, domnul Stefan Tomasevic, ambasadorul Serbiei, Excelenţa Sa, domnul Abdulah Zawawi Bin Tahir, ambasadorul Malaeziei, precum şi reprezentanţi ai ambasadelor Statelor Unite ale Americii, prin procuror federal Scott Kerin, Spaniei, prin domnul Jorge Fdez de Tejada Vilallonga, ataşat de interne, Republicii Moldova, prin domnul Emil Jacotă, ministru consilier şi Ungariei, prin domnul Adam Varga, adjunct al şefului misiunii.
Festivitatea a constat în acordarea unor diplome aniversare lucrătorilor D.G.A. cu vechime în unitate, colegilor care s-au pensionat, precum şi partenerilor instituţionali.
Pentru marcarea acestui eveniment, lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie au organizat pe parcursul întregii săptămâni, la nivel naţional, numeroase activităţi de promovare a mesajelor anticorupţie constând, printre altele, în distribuirea de materiale de informare anticorupţie către cetăţeni şi personalul Ministerului Afacerilor Interne.
Inclusiv astăzi, în mai multe judeţe din ţară şi în municipiul Bucureşti au loc activităţi de promovare instituţională. Astfel, în Capitală şi în zone din judeţul Ilfov, cu sprijinul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov - structurile de poliţie rutieră, se desfăşoară activităţi stradale destinate conducătorilor de autovehicule şi pasagerilor acestora, precum şi pietonilor, în zone din Otopeni, Voluntari, Piaţa Unirii şi Piaţa Universităţii, unde se află instalate steaguri şi bannere de promovare a celor 15 ani de activitate în promovarea integrităţii pe care îi sărbătorim la data de 30 mai 2020.
Respectând toate măsurile de siguranţă impuse de situaţia pandemiei de SARS - Cov- 2, s-a relaţionat cu cetăţenii fiind abordată problema asigurării unui mediu de integritate la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, ca principali parteneri în lupta împotriva corupţiei. Cu această ocazie, au fost distribuite materiale de informare conţinând linia gratuită Call-center anticorupţie a D.G.A. 0800.806.806, la care pot fi sesizate faptele de corupţie în care ar putea fi implicat personalul M.A.I., de tipul flyere, pliante, odorizante auto, pixuri, carneţele şi stickere autocolante auto.
Cu acest prilej, informăm bucureştenii că, prin bunăvoinţa Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, în această noapte, pe turnul S.T.S. vor putea vizualiza proiecţia mesajului ZIUA DGA.
Reamintim faptul că, anul 2005, momentul în care Direcţia Generală Anticorupţie s-a constituit ca unitate de elită, este datorat voinţei autorităţilor româneşti şi sprijinului oferit de Uniunea Europeană, prin acordarea de asistenţă specializată din partea Marii Britanii şi a Spaniei.
În cei 15 ani de activitate în lupta împotriva corupţiei, Direcţia Generală Anticorupţie s-a dezvoltat permanent atât pe palierul activităţilor de prevenire, cât şi a celor de combatere a faptelor de corupţie, consolidându-şi rolul la nivel instituţional.
Fără îndoială că prevenirea reprezintă principala direcţie de acţiune împotriva corupţiei, concretizată prin desfăşurarea unor activităţi de instruire şi informare în rândul personalului propriu, dar şi prin campanii de conştientizare a societăţii civile, de educare a tinerei generaţii în dorinţa expresă de schimbare a mentalităţii populaţiei în ansamblul său.
Ca principal canal de comunicare cu publicul, CALL - CENTER anticorupţie 0800.806.806 pune la dispoziţia cetăţenilor un instrument direct de sesizare a faptelor de corupţie, putând fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă de pe teritoriul României.
Prin toate acţiunile sale, Direcţia Generală Anticorupţie promovează legalitatea, integritatea, onestitatea şi profesionalismul, ca standard atât pentru personalul propriu, cât şi pentru cel al M.A.I.
Fiindcă toate acestea nu ar fi posibile fără sprijinul partenerilor noştri, dorim să mulţumim tuturor instituţiilor de aplicare a legii, societăţii civile şi cetăţenilor.
De asemenea, mulţumim structurilor M.A.I. care au contribuit şi susţinut demersurile instituţionale în lupta împotriva corupţiei, precum şi personalului care a demonstrat integritate în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu şi care a înţeles că numai printr-o atitudine corectă se poate construi o imagine demnă de rolul şi importanţa Ministerului Afacerilor Interne.
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu