Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 27 mai 2020

Concursul de Chimie „Coriolan Drăgulescu” continuă - ediția a XI-a, online



Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din cadrul Universității Politehnica Timișoara, împreună cu Liga Studenților Chimiști din Timișoara, organizează
vineri, 29 mai 2020, începând cu ora 10:00, cea de-a XI-a ediție a Concursului de Chimie „Coriolan Drăgulescu” adresat elevilor de liceu (clasele IX - XII). Spre deosebire de edițiile precedente, competiția se va desfăşura online.
La cele cinci secțiuni ale concursului s-au înscris 142 de elevi din toată țara:
- pentru clasa a IX-a se organizează secțiune de chimie anorganică – 21 elevi;
- pentru clasa a X-a secțiunea de chimie organică – 46 elevi;
- pentru clasa a XI-a secțiunea de chimie organică - 29 elevi;
- pentru clasa a XII-a va exista atât secțiune de chimie anorganică - 6 elevi, cât și de chimie organică - 40 elevi.
Elevii premiaţi (locurile I, II, III de la fiecare secțiune) vor beneficia de admitere fără concurs, dacă vor opta pentru specializările din cadrul Facultăţii de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului, de bursă de merit în cuantum de 700 lei şi li se va asigura cazarea în camere de două persoane.
La organizarea acțiunii au participat cadre didactice ale departamentelor CAICAM și CAICON, precum și studenți din Liga Studenților Chimiști din Timișoara.
Concursul este un omagiu adus celui ce a fost Academicianul Coriolan Drăgulescu (1907-1977), fondatorul Facultăţii de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului şi primul decan al acesteia. A urmat cursurile Liceului „Constantin Diaconovici Loga” din Timișoara. Și-a dat bacalaureatul în anul 1925, fiind un elev excepțional. A fost student al Universității din Cluj, Facultatea de Știinte, Secția Chimie, obținând licența în anul 1930, cu calificativul foarte bine.
După război s-a stabilit la Timișoara, unde a înființat, în cadrul Institutului Politehnic din Timișoara, Facultatea de Chimie Industrială, fiind primul decan al acestei facultăți. Principalele obiective de cercetare ale profesorului au fost în domeniul chimiei anorganice, domeniul chimiei analitice, domeniul tehnologiilor chimice anorganice și domeniul valorificării resurselor minerale autohtone, în special a mineralelor rare și a mineralelor disperse (bismut, beriliu, uraniu ș.a.).
A fost membru de onoare al Societății de Chimie Industrială din Paris, din anul 1970. Academia Româna l-a ales membru corespondent la 12 iulie 1956; a fost președinte al Secției de Științe Chimice între anii 1970 -1977. Activitatea de om de știință a fost recunoscută prin numeroase ordine și distincții, precum Ordinul Muncii (1963), Meritul Științific (1966), titlul de Om de Știință Emerit (1970).
A fost rector al Institutului Politehnic Timișoara, ministru adjunct în Ministerul Educației și Învățământului și primar al Timișoarei. A înființat Baza de Cercetări Științifice din Timișoara.
A trecut în neființă la 1 iunie 1977 la București. Numele său îl poartă astăzi Institutul de Chimie „Coriolan Drăgulescu” Timișoara al Academiei Române.
Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu