Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 12 mai 2020

Polițiștii cărășeni, la datorie

 În perioada 08-10 mai a.c., polițiștii rutieri au acționat pe raza întregului județ, în vederea prevenirii și combaterii cauzelor generatoare de accidente rutiere, aplicând aproape
600 de sancțiuni contravenționale, celor care nu au respectat regulile rutiere.
De asemenea, au fost reținute și retrase 52 de permise de conducere și certificate de înmatriculare.

În ultimele zile, 150 de polițiști rutieri și cu atribuții pe linie de poliție rutieră au desfășurat activități pentru conștientizarea participanților la trafic cu privire la riscurile la care se expun dacă nu respectă normele rutiere în timpul deplasării pe drumurile publice.
Totodată s-a acționat și pentru impunerea respectării normelor legale pe timpul stării de urgență.

În urma acțiunilor, polițiștii au aplicat 591 de sancțiuni contravenționale, dintre care 454 pentru nerespectarea limitelor legale de viteză impuse pe anumite tronsoane de drum.

Alte 45 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru neportul centurii de siguranță și a dispozitivelor de retenție.

16 conducători auto care nu au respectat regulile privind depășirea și  1 conducător auto care a folosit telefonul mobil la volan au fost sancționați cu amendă și suspendarea dreptului de a conduce.
 În total, pentru abaterile constatate, au fost reținute în vederea suspendării, 43 de permise de conducere și retrase 9 certificate de înmatriculare.

28 de conducători auto au fost înregistrați de aparatele radar în timp ce conduceau autoturismele, depășind cu peste 50 km/h regimul legal de viteză.
În toate situațiile au fost aplicate sancțiuni contravenționale și a fost luată măsura complementară a reținerii permisului de conducere pentru 90 de zile.

De asemenea, în cele 3 zile, polițiștii au constatat 2 infracțiuni la regimul circulației rutiere, una privind conducerea unui autovehicul având dreptul de a conduce suspendat și cea de-a doua privind conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului.

În această perioadă, nu a fost înregistrat niciun accident rutier pe drumurile publice din județ.

Exemple:

Azi-noapte, în jurul orei 03.45, polițiștii au observat un autoturism care circula cu viteză pe DN 58B, pe raza orașului Bocșa. 
Coducătorul auto a refuzat să oprească la semnalul polițiștilor, iar în încercarea de a scăpa, s-a împotmolit cu mașina într-o zonă cu vegetație de pe marginea străzii 1 Mai.

La volanul autoturismului a fost identificat un tânăr de 23 de ani din Ocna de Fier, care avea o alcoolemie de 0,98 mg/l alcool pur în aerul expirat, concentrație rezultată la testarea cu aparatul etilotest.

Acesta a fost imediat condus la spital pentru recoltarea de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

De asemenea, a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea regulilor în perioada stării de urgență și s-a întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.



Polițiștii cărășeni continuă să acționeze integrat, împreună cu reprezentanții celorlalte structuri teritoriale cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, pentru impunerea normelor legale pe timpul stării de urgență, prevenirea și combaterea faptelor antisociale și asigurarea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu