Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 13 mai 2020

Comunicat de presă - PLUS Caraș-Severin

PLUS Caraș-Severin consideră că unele măsuri din proiectul Guvernului de reglementare a stării de alertă pot duce la creșterea explozivă a angajaților din domeniul administrației publice centrale și locale și la o creștere a cheltuielilor bugetare.


Proiectul permite demiteri și angajări pe criterii politice fără nicio evaluare a competențelor cu efecte devastatoare asupra onestității și profesionalismului necesare în administrația publică.

Cerem Guvernului si Parlamentului să modifice proiectul de lege pentru a nu compromite ideea de măsuri luate pentru gestionarea crizei sanitare cu suspendarea unor reguli care permit politizarea funcției publice.

Proiectul de lege al Guvernului PNL permite eliminarea completă a standardelor și așa foarte scăzute la numirile în funcțiile de conducere din administrație, lucru consolidat de guvernările PSD. Modificările deschid posibilitatea ca oricine, cu sprijinul politic necesar, să fie numit într-o funcție de conducere sau din categoria înalților funcționari publici fără a fi fost anterior, nici măcar o zi, funcționar public.
Acest lucru este foarte grav, pentru că mai ales înalții funcționari publici trebuie să aibă și independența politică, și competența și pregătirea profesională necesare exercitării înaltei funcții publice, ce presupune, mai ales în cazul prefecților și subprefecților, nu doar coordonarea unor instituții, gestionarea situațiilor de urgență, ci și a procesului de organizare corectă a alegerilor.

Criza COVID-19 a evidențiat încă o dată problemele din managementul instituțiilor publice – de exemplu, militarizarea spitalelor din cauza managerilor incompetenți sau degringolada din multe DSP-uri – din cauza politizării și promovării pe bază de apartenență la o gașcă, în disprețul suveran pentru criterii minime de competență și onestitate profesională.
Prevederile din legea propusă de PNL nu fac decât să consolideze și mai mult acest proces permanentizat de guvernările PSD, până la eliminarea completă a oricărei urme de procedură previzibilă și transparentă care să asigure un minim de competență și de egalitate de șanse în ocuparea unei funcții în administrația publică.
Introducerea unor astfel de măsuri pentru o perioadă de până la doi ani nu are nimic de-a face cu administrarea crizei COVID-19, ci numai cu favorizarea clientelei politice a celor care guvernează.
Din păcate, PNL pare că dorește să intre în campaniile pentru alegerile locale și parlamentare cu toate aceste prevederi adoptate care pot duce la consolidarea unui control nedemocratic mai ales într-un județ precum Caraș-Severin unde, în multe cazuri, insituțiile publice se numără printre cei mai mari angajatori (exemplu: Consiliul Județean cu aproximativ 2500 angajați).
Ce ar face PLUS în condițiile actuale:
·         Eliminarea art. 6) alin 1, art.7 alin 2, art. 21 din Proiectul de lege pentru reglementarea stării de alertă. Păstrarea concursului ca formă fundamentală de verificare a competențelor și de garantare a accesului egal la ocuparea unor funcții în administrație. Eventual se mai pot scurta termene de organizare a concursului. Toate celelalte condiții din legislația actuală trebuie să rămână în vigoare.
·         Limitarea prevederilor art. 20 numai la instituții publice din cadrul Ministerului Sănătății sau a Ministerului Afacerilor Interne și numai în sensul garantării minimale a obiectivității evaluării - ce înseamnă „neîndeplinirea gravă a atribuțiilor de serviciu”.
·         Organizarea imediată (maximum șase luni) a unui concurs național pentru calificarea funcționarilor publici în funcții de conducere. A conduce o structura administrativă e o știință și trebuie testată prin concurs. Condiții de concurs unice, publicate, gestiunea concursului de comisii independente.
·         Evaluarea tuturor agențiilor guvernamentale. Ce fac, ce rezultate au avut în ultimii cinci ani, cum se justifică activitatea lor.
·         Evaluarea funcționarilor publici de către noile structuri de conducere numite în urma concursului național de mai sus.

Meritocrația este șansa noastră de revenire. Dacă vom rămâne ancorați în trecut, căci pe vremuri era mai bine pentru anumiți privilegiați, rezultatul este unul singur: eșecul cât mai rapid, fără drept de apel la nivel economic și social.


Președinte PLUS Caraș-Severin,
Daniel Toma

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu