Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 1 mai 2018

Eveniment expozitional


Picturile Reginei Damian reprezintă o incursiune în spiritualitatea ce învăluie orice făptură a planetei, o spiritualitate ușor trecută cu vederea sau neobservată pe de-a-ntregul. Posedând o percepție fină a universului înconjurător artista spicuiește istoria mitică nescrisă a imaginarului
fantastic uman și își întregește imaginația prin transpunerile sale pe pânză. Inspirația vine din trecutul, prezentul, fantasticul sau realul vieții cotidiene, toate cumulate prin simțuri într-un proces creativ. Întreaga expoziție Spirits înfățișează un punct de turnură, un punct ce înseamnă încheierea unei etape a vieții, dar în egală măsură și începutul noului ce se ivește din oportunități. Redarea picturală evoluează în conformitate cu transformările spirituale din viața Reginei, desemnând momente de stop cadru din pelicula vieții. Lucrările acestei expoziții sunt create pe durata unui an, iar modul de redare sugerează trecerea unor vremuri mai bune sau mai rele.
Așa cum spune și artista, se simte că există puncte de schimbare, ce ar putea fi considerate ca aparținând chiar mai multor autori. Primele picturi sunt armonizate cu tușe fine, o pensulație ușor vizibilă și culori cât mai vii. Ulterior alegerile înclină spre monocromii, contraste complementare și culori reci alăturate dualului alb-negru. Pasta devine groasă, chiar reliefând pânza. Obiectele reale se pierd treptat în haosul materiei, abstractizându-se într-o pensulație accentuată.
Dacă ochii reprezintă cheia către sufletul unui om, în aceste picturi, avem acces la spiritul reprezentat, până la un anumit punct în procesul schimbării, după care ochii sticloși și privirea rece și goală blochează orice comunicare spirituală. Ultimele două tablouri arată un chip transformat de această călătorie, încheindu-se cu un profil cu o privire pierdută în zare, poate zarea către un nou destin.
Artista ia în considerare puterea unei entități spirituale, ce ne guvernează alegerile, să spunem puterea universului, cosmosului sau a proceselor naturale. Însă doar percepția artistică nu este suficientă. Reprezentarea spiritualului resimțit nici aceasta nu este suficientă. Pot fi de acord cu ceea ce spune Regina Damian: ”Arta nu e artă dacă nu e arătată și dacă nu e văzută.” De aceea vă invit să faceți o călătorie în lumea nimfelor, alegorii ale spiritului regăsit la artistă, la noi, în materia organică sau în întreg universul.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu