Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 20 mai 2018

PREVENIREA ÎNAINTE DE TOATE



 De mâine începe 'Săptămâna Prevenirii Criminalității'. Evenimentul implică organizarea unei suite de activități informativ-preventive în spații publice, în cadrul unor întâlniri cu grupurile țintă.


La nivel național, în fiecare zi, prin activitățile pe care le desfășurăm, dorim ca mesajul nostru să ajungă la cât mai mulți cetățeni! Scopul nostru este sa conștientizăm atât necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție în diverse situații, cât și consecințele care decurg din comiterea de infracțiuni.

O vorbă spune că e mai ieftin să previi decât să combați. Unul dintre rolurile noastre este și de a reduce factorii favorizanți care conduc la comiterea de ilegalități, prin informare. Comunitatea este și ea responsabilă de a-și lua toate măsurile de siguranță și de prevenire. În practică, în viața de zi cu zi, tendința omului este aceea de a neglija măsurile de siguranță. Modul de a gândi 'Mie nu mi se va întâmpla!', este încă întâlnit.

Tocmai pentru a atrage atenția oamenilor asupra riscurilor, la nivel național organizăm SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂȚII, în perioada 21-25 mai a.c.. În toate județele din țară vor avea loc activități structurate pe domenii de prevenire, fiecare zi având o altă temă.

În București, de luni până joi, începând cu ora 10.30, îi găsiți pe polițiștii Institutului de Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, în pasajul din Piața Universității, cu informații interesante și importante pentru fiecare.

— Astfel, luni, 21 mai, este ziua dedicată prevenirii victimizării minorilor, iar în cadrul acesteia adolescenților li se vor explica măsurile pentru siguranța lor în mediul on-line. Ziua va continua cu 'Fii prietenos, nu fii răutăcios!', o activitate dedicată preșcolarilor și școlarilor, în cadrul căreia cei mici vor afla ce înseamnă bullying și cum pot evita să fie victime sau agresori.

— Ziua a doua, marți, 22 mai, este destinată prevenirii delicvenței juvenilă. În parteneriat cu elevii liceului 'Dinu Lipatti', se va derula activitatea 'Libertatea ta se termina acolo unde începe libertatea celorlalți. Dincolo e delicvență!'.

— A treia zi a săptămânii, 23 mai, se va axa pe prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului (furturi din locuință, tâlhării și înșelăciuni), infracțiuni cu impact deosebit, mai ales în rândul seniorilor. 'Bunicii preventivi' este activitatea care va marca ziua.

— Urmează o zi — 24 mai — dedicată prevenirii violenței în familie, menită să aducă în conștiința publicul consecințele legale și psihologice ale fenomenului, precum și modalitățile de sprijin ale victimelor. 'Arunci cu umbră' este flashmobul dedicat prevenirii violenței în familie, realizat în colaborare cu elevii Liceului de Coregrafie. La această activitate vor participa și victime ale violenței în familie.

— Săptămâna prevenirii criminalității se încheie vineri, 25 mai, cu evenimentul 'Autoturisme în siguranță' , dedicat siguranței rutiere. Fiecare dintre noi, fie ca pietoni, conducători auto, motocicliști sau bicicliști, putem contribui la creșterea siguranței în trafic, prin comportamentul nostru și respectarea regulilor de circulație.

CENTRUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu