Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 17 mai 2018

ZIUA ȘI NOAPTEA MUZEELOR 2018


International Museum Day / Ziua Internațională a Muzeelor este un eveniment inițiat de către Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) pentru prima dată în 1977, fiind sărbătorit anual în ziua de 18 mai. Tema ediției din acest an este „Hyperconnected museums: New approaches, new publics”. Cu această ocazie, în cadrul seriei de evenimente puse sub genericul „Săptămâna muzeului”, 50 de ani de activitate muzeală județeană, Muzeul Banatului Montan vă invită să luați parte la lansarea celor patru volume editate în anul 2017 de către instituția noastră. Evenimentul se va derula vineri, 18 mai, începând cu
ora 14:00.
Vor fi prezentate volumele:
1.      Revista Banatica 27/2017.
2.      Vocația istoriei. Studii în memoria profesorului Nicolae Bocșan, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2017.
3.      Diplomatarium Banaticum, volumul II, Costin Fenesan, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2017.
4.      „Curățirea partidului”. Campania de verificări și excluderi din structurile teritoriale ale P.M.R. 1948-1950. Activitatea Comisiei Județene de verificare Reșița, Felician Velimirovici, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2017.
Prezintă: conf. dr. Vasile Râmneanțu,Universitatea de Vest, Timișoara.
               arheolog dr. Alexandru Szentmiklosi, Muzeul Național al Banatului,     Timișoara, membru al Colegiului de redacție al revistei Banatica.
              Cercetător știintific dr. Ligia Boldea, secretar redacție Banatica
              Cercetător științific dr. Adrian Magina, secretar redacție Banatica
Va fi prezent la eveniment dl. Cristian Sincovici, Editura Mega, Cluj-Napoca.

                                  

              Noaptea Muzeelor este un alt eveniment major propus publicului, care, în 2018, se derulează în mod fericit consecutiv Zilei Muzeelor. La Reșița, sub genericul „Punct de întâlnire: MUZEUL!”, propunem în acest an reșițenilor în colaborare cu Asociația Euroland Banat și ”Universitatea Eftimie Murgu” într-o formulă inedită pentru orașul nostru, să viziteze mai multe obiective cu importanță muzeală și culturală din oraș, pe traseul: Muzeul Banatului Montan, Muzeul Locomotivelor cu abur, Muzeul Cineastului Amator precum și Muzeul Comunității Evreilor din Reșița și Sinagoga. Vor fi tururi ghidate la toate obiectivele iar la Muzeul cineastului amator publicul are posibilitatea de a asista și la proiecție de film în aer liber.
              La Muzeul Banatului Montan, pe lângă posibilitatea explorării expoziției permanente „Istoria industrială a Banatului” propunem și vizitarea expozițiilor temporare. Seara va fi deschisă la ora 18, cu ajutorul special al dansatorilor Școlii de dans MAGNUM Team, condusă de Ovidiu Tomescu, iar vizitarea se poate face până târziu în noapte, la ora 02:00.
             
              PROGRAM:
Muzeul Banatului Montan: 18:00 – 02:00
Muzeul Locomotivelor cu abur (ghidaj): 18:00 – 21:00
Muzeul cineastului amator: 18:00 – 01:00
Muzeul Comunității Evreilor din Reșița: 19:00 – 23:00




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu