Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 17 mai 2018

Ziua Internațională a Biodiversității și Ziua Europeană a Parcurilor


 Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin informează publicul interesat că în fiecare an, în perioada 22 — 24 mai, se celebrează două evenimente de mediu dedicate protecției și conservării biodiversității, habitatelor naturale, ariilor protejate, respectiv: Ziua Internațională a Biodiversității și Ziua Europeană a Parcurilor.

Națiunile Unite au proclamat 22 Mai ca fiind Ziua Internațională a Biodiversității, având ca scop creșterea gradului de înțelegere și conștientizare asupra problemelor biologice.
Tema de anul acesta a Zilei Internaționale a Biodiversității este „Celebrarea a 25 de ani de Acțiune pentru Biodiversitate”. Tema a fost aleasă pentru a marca a 25-a aniversare de la intrarea in vigoare a Conventiei privind diversitatea biologică și pentru a evidenția progresele înregistrate în realizarea obiectivelor Planului strategic privind Biodiversitatea la nivel național și global.
Ziua aleasă a fost data de 22 mai 1992 când a fost adoptat, cu prilejul Conferinței de la Nairobi, textul Convenției privind Diversitatea Biologică. Principalele obiective ale acestei Convenții sunt conservarea diversității biologice, utilizarea componentelor sale într-un mod durabil și partajarea corectă și echitabilă a beneficiilor care decurg din utilizarea resurselor genetice.
Inițial această zi a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 49/119, din 19 decembrie 1994, spre a fi celebrată la 29 decembrie, reprezentând data la care a intrat în vigoare Convenția privind Diversitatea Biologică (29 decembrie 1993). Data stabilită fiind foarte aproape de sfârșitul anului, o perioadă marcată de vacanțe în multe țări, a făcut dificilă organizarea evenimentelor dedicate zilei, ceea ce a dus, ulterior, la schimbarea acesteia.
În cadrul celei de-a 65-a sesiuni, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat perioada 2011-2020 ca fiind ''Deceniul Organizației Națiunilor Unite privind Biodiversitatea, cu scopul de a contribui la punerea în aplicare a Planului strategic privind Biodiversitatea pentru perioada 2011-2020''.
România a semnat Convenția privind diversitatea biologică la 5 iunie 1992 și a ratificat-o la 13 iulie 1994. Părțile semnatare ale Convenției, conștiente de valoarea ecologică, socială, economică, științifică și culturală a diversității biologice, de importanța pentru evoluția și conservarea sistemelor de susținere a biosferei, au recunoscut că un număr mare de comunități locale depind de resursele biologice pe care se bazează modurile de viață tradiționale.
Ziua europeană a parcurilor este o zi comemorativă pentru zonele protejate din Europa, lansată în 1999 de către Federația EUROPARC pentru a sărbători zonele protejate din întreaga Europă. Se sărbătorește crearea primelor parcuri naționale din Europa - un set de nouă parcuri create în Suedia în 24 mai 1909.
Tema propusă în fiecare an dă ocazia membrilor să organizeze in jurul acestei date evenimente care celebrează și subliniază valoarea și beneficiile generate de ariile naturale protejate. Acestea mențin diversitatea biologică a resurselor naturale și diversitatea resurselor culturale asociate.
Fie ca această Zi europeană a parcurilor în Anul european al patrimoniului cultural să fie o oportunitate pentru zonele noastre protejate de a:
-       realiza conectarea oamenilor cu pământul lor, legătura dintre moștenirea naturală și identitatea lor culturală;
-       să înțelegem istoria trecutului țării noastre și să construim un viitor care să respecte patrimoniul nostru în toată diversitatea sa
Pentru a menţine sau a restaura habitatele naturale sau speciile sălbatice de interes comunitar la un stadiu corespunzător de conservare, sunt desemnate siturile Natura 2000, astfel încât să se creeze o reţea ecologică europeană coerentă - Reteaua Natura 2000 - instrumentul principal al Uniunii Europene de conservare a naturii. A fost constituită nu doar pentru protejarea naturii, ci și pentru mentinerea acestor bogății naturale pe termen lung, pentru a asigura resursele necesare dezvoltării socio-economice.
Suprafaţa totală a rezervaţiilor biosferei, parcurilor naţionale şi naturale din România este de 1.203.340 ha, reprezentând 5,04% din teritoriul ţării.
Pentru a marca aceste evenimente Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin va prezenta preșcolarilor de la GRĂDINIȚA P.P „SEMENIC”, GRĂDINIȚA PN 8 și GRĂDINIȚA PN 11 din municipiul Reșița materiale educaţionale în vederea conştientizării nevoii privind importanța menținerii biodiversității și măsurile care trebuie luate în vederea  împiedicării producerii dezastrelor ecologice precum și de a respecta patrimoniul nostru în toată diversitatea sa.

Director Executiv,
Marius VODIȚĂ




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu