Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 17 mai 2018

De ce tot amână România ratificarea Protocolul 16 la CEDO?


APADOR-CH le cere miniștrilor justiției și de externe să deblocheze demersurile pentru ratificarea celui mai recent protocol la CEDO, pe care România l-a semnat în 2014

București, 15 mai 2018

 

 

Domnule ministru al justiției, Tudorel Toader,

Domnule ministru de externe, Teodor Meleșcanu,


APADOR-CH a făcut o serie de demersuri oficiale pe lângă ministerele pe care le conduceți, pentru a afla care este stadiul procesului de ratificare de către România a Protocolului 16 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care va intra în vigoare la 1 august 2018, întrucât a fost ratificat de 10 state părţi la CEDO.
Deși acest protocol a fost semnat de România în anul 2014, deci în urmă cu 4 ani, documentarea a scos la lumină faptul că procesul de ratificare se află într-un impas. Grupul de lucru, constituit din reprezentați ai celor două ministere pe care le conduceți, a fost nevoit să reia, în 28 septembrie 2017, lucrările la cele două proiecte de acte normative necesare ratificării, ce fuseseră deja elaborate în 2016.
În această etapă, arată răspunsul primit de APADOR-CH de la MAE, nimeni nu poate spune exact data la care procedura de ratificare ar putea fi finalizată de Guvern.
Vă reamintim că la nivel guvernamental și parlamentar se afirmă, în mod repetat, existenţa unei mari preocupări legată de respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.  Or, în afară de simplele afirmaţii de bune intenţii este nevoie și de fapte concrete, printre care se află, deloc de neglijat, și ratificarea actelor internaţionale care dezvoltă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, adică şi a Protocolului nr. 16 la această convenţie.
De aceea vă solicităm, domnule ministrul Tudorel Toader și domnule ministru Teodor Meleșcanu, să vă implicați în deblocarea situației, identificând problemele ce stau în calea Grupului de lucru, astfel încât România să poată ratifica Protocolul 16, așa cum s-a angajat odată cu semnarea lui în 2014.
 
*
 
Amintim că cea mai recentă modificare adusă CEDO, care va intra în vigoare la 1 august 2018, este Protocolul 16 care prevede că instanțele naționale pot solicita, în anumite cazuri, avize consultative de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului în probleme de principiu privind interpretarea sau aplicarea drepturilor şi libertăţilor prevăzute în CEDO şi în protocoalele sale.
Scopul acestui protocol este unificarea jurisprudenței statelor părți în chestiunile privind drepturile prevăzute în CEDO și, prin aceasta, reducerea semnificativă a numărului de plângeri adresate Curţii Europene a Drepturilor Omului.
Instanţele naţionale vor putea cere avizul Curţii doar în cadrul unei cauze care se află pe rolul lor, spre soluţionare. Odată cu semnarea Protocolului 16, România a desemnat și instanțele din țară care vor putea „pune întrebări” Curții Europene a Drepturilor Omului, respectiv: Curtea Constituțională, Înalta Curte de Casație și Justiție și curțile de apel. Dar, pentru ca Protocolul 16 să fie aplicabil și în cazul României, el va trebui ratificat de parlamentul național, pe baza unui proiect de lege elaborat de guvern. Proiect așteptat de 4 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu