In conformitate cu programul de control aferent trimestrului I 2017 în perioada 27.03.2017-14.04.2017 , s-a desfăşurat tematica de control privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea, şi modul de etichetare, prezentare publicitate şi comercializare produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale (carne preambalată, ouă, vopsea de ouă, ciocolată şi produse din cacao, tablete şi figurine pe bază de cacao şi grasimi vegetale, produse de patiserie, vin).
Controlul s-a
desfăşurat în reţeaua de
comercializare şi distribuţie şi a cuprins operatorii economici atât
din mediul urban cât şi din mediul
rural.
Au fost controlati 32
operatori economici din judet , iar la un numar de 11 de operatori economici
s-au constatat abateri.
Cadrul legal,
nelimitativ, a fost următorul:
-
Regulamentul
(UE) nr.1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele
alimentare;
-
Regulamentul (UE) NR. 1308/2013 de instituire a unei organizări
comune a pieţelor produselor agricole şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr.
922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 şi (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului
.
-
Regulamentul (CE) nr. 589/ 2008 de stabilire a
normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 privind standardele de
comercializare aplicabile ouălor;
-
Regulamentul (CE) nr. 491/2009 de modificare a
Regulamentului nr.1234/2007 (capitolele referitoare la sectorul vitivinicol);
-
Hotărârea Guvernului nr. 769/2010 pentru aprobarea
Normelor metodologice de aplicare a Legii viei si vinului in sistemul
organizarii comune a pietei vitivinicole nr. 244/2002, modificată prin HG nr.1014/2012;
-
Regulamentul de punere
în aplicare (UE) nr.579/2012 de modificare a Regulamentului (CE) nr.607/2009 de
stabilire a unor norme de punere în aplicare a regulamentului (CE) nr.479/2008
al Consiliului în ceea ce priveşte denumirile de origine protejate şi
indicaţiile geografice protejate, menţiunile tradiţionale, etichetarea şi
prezentarea anumitor produse vitivinicole;
-
Regulamentul (CE)
nr. 1333/2008 privind aditivii
alimentari;
-
Regulamentul
(CE) nr. 1332/2008 privind
enzimele alimentare;
-
Ordinul nr.
335/714/318/2003 al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor
şi al ministrului sănătăţii şi familiei şi al preşedintelui Autoritãţii
Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pentru aprobarea Normelor cu privire
la natura , conţinutul, originea, fabricarea, etichetarea şi marcarea unor
produse din cacao şi ciocolată destinate consumului uman;
-
Ordinul nr. 250/ 531/
83/ 2002 pentru aprobarea Normei cu privire la fabricarea, conţinutul, ambalarea,
etichetarea şi calitatea făinii de grâu destinată comercializării pentru
consumul uman, modificat prin Ordinul nr. 545/ 2003;
-
OG nr. 21/1992 privind protecţia
consumatorilor, cu modificările ulterioare;
-
HG nr. 947/ 2000 privind modalitatea de
indicare a preturilor produselor oferite consumatorilor spre vanzare;
-
HG nr. 530/2001 pentru
aprobarea Instrucţiunilor de metrologie legală;
-
Legea nr. 252/2003 privind registrul
unic de control;
-
Ordinul
nr. 72/2010 privind unele
măsuri de informare a consumatorilor, cu modificările şi completările
ulterioare.
Controlul a urmărit , în
principal, următoarele aspecte:
A.
Calitatea produselor
alimentare comercializate
1. Carne preambalată şi
produse din carne existente la comercializare :
-
starea ambalajelor (integritate,
etanşeitate);
-
încadrarea în cantitatea netă netă
declarată de producător;
-
încadrarea produselor în data
durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de
producător;
-
încadrarea produselor de calitate
prevăzuţi şi/sau în parametrii declaraţi de producători, urmare verificări
directe;
2. Ouă de consum
- S-au urmărit prevederile Regulamentului (CE) nr. 1308/2013
de instituire a unei organizări comune a pieţelor produselor agricole şi ale Regulamentului
(CE) nr. 589/ 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE)
nr. 1234/2007 privind standardele de comercializare aplicabile ouălor ( anexa
1):
o caracteristicile de
calitate ale ouălor;
o comercializarea în locuri autorizate;
o
etichetare: conform Regulamentului
1308/2013 „ouăle din clasa A se marchează pe coajă
cu codul producătorului”.
2.1.VANZAREA OUALOR IN
VRAC
La locul de vânzare a
ouălor în vrac trebuie afişate următoarele informaţii, conform Regulamentului (CE) nr. 589/ 2008
(a) categoria de calitate- A;
(b) categoria de greutate,
conform articolului 4
(1) Ouăle din categoria A sunt clasate
după următoarelor categorii de greutate:
(a)
XL – foarte mare: greutate mai mare sau egală cu 73 g;
(b)
L – mare: greutate mai mare sau egală cu 63 g și mai
mică de 73 g;
(c)
M – mediu: greutate mai mare sau egală cu 53 g și mai
mică de 63 g;
(d)
S – mic: greutate mai mică de 53 g.
(c) o indicație a metodei de creștere
a găinilor, echivalentă cu cea menţionată la articolul 12 alineatul (2)
0-
ouă de găini crescute în are liber cu hrană biologică;
1-
ouă de găini crescute în aer liber;
2-
ouă de găini crescute în hale la sol;
3- ouă de găini crescute în „cuşti îmbunătăţite”.
(d) o explicaţie a
semnificaţiei codului producătorului (conform punctului 2 din prezenta
tematică);
(e) data de valabilitate minimă.
2.2.VANZAREA
OUALOR PREAMBALATE, se vor avea în vedere următoarele:
-
Elementele obligatorii prevăzute de Regualmentul (UE)
nr.1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele
alimentare;
-
Elementele suplimentare de etichetare conform
Regulamentului (CE) nr. 589/ 2008,astfel:
(1)
Ambalajele care conțin ouă de categoria A au înscrise pe partea exterioară, cu caractere
vizibile cu uşurinţă şi perfect lizibile:
(a)
codul centrului de ambalare;
(b)
categoria de calitate; ambalajele sunt identificate prin menţiunea
"categoria A" sau prin litera "A" însoţită sau nu de
menţiunea "proaspăt";
(c)
categoria de greutate conform articolului 4 alineatul (2) din prezentul
regulament;
„Atunci
când ouăle de categoria A de calibre diferite sunt ambalate în acelaşi ambalaj,
greutatea netă minimă a acestor ouă este indicată în grame, iar menţiunea „ Ouă
de calibre diferite” sau o menţiune echivalentă este aplicată pe partea
exterioară a ambalajului”. [ art.4 alin(3) din Regulamentul 589/2008]
(d)
durata de valabilitate minimă, conform articolului 13 din prezentul regulament;
(e)
mențiunea "ouă spălate" pentru ouăle spălate, conform articolului
3 din prezentul regulament;
(f)
ca o condiţie specială de depozitare, conform articolului 3 alineatul (1)
punctul 6 din Directiva 2000/13/CE, o indicație prin
care se recomandă consumatorilor păstrarea ouălor la frigider după cumpărarea
acestora.
(2)
Pe lângă cerinţele menţionate la alineatul (1), pe partea exterioară a
ambalajelor care conţin ouă din categoria A figurează, în mod vizibil cu
uşurinţă şi perfect lizibil, o indicaţie privind metoda de creştere a găinilor.
Regulamentul 853/2004-Anexa
III- Secţiunea X- Ouă si produse din ouă
1.
In spaţiile producătorului şi până la vânzarea către cumpărător, este necesar
ca ouăle să fie ţinute curate, uscate, ferite de mirosuri străine, protejate
eficient contra loviturilor şi ferite
de acţiunea directă a soarelui.”
3. Vopsea de ouă:
-
starea ambalajelor (integritate,
etanşeitate);
-
încadrarea în cantitatea netă
declarată de producător;
-
încadrarea produselor în data
durabilităţii minimale stabilită de producător;
-
încadrarea coloranţilor în lista celor admişi conform
Regulamentului (CE) nr.1333/2008;
4.
Produse de patiserie (cozonac, pască etc.):
-
caracteristicile organoleptice prin verificarea directă
(prezenţa semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului,
culorii, consistenţei, gustului, mirosului, prezenta corpurilor străine);
-
starea
ambalajelor (integritate, etanşeitate);
-
încadrarea în cantitatea netă;
-
încadrarea produselor în data
durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de
producător;
5.
Ciocolată, produse din
ciocolată, produse pe bază de cacao si grăsimi vegetale (tablete, figurine etc)
- caracteristici
organoleptice (prezenţa semnelor organoleptice de alterare, modificări
ale aspectului, culorii, consistenţei, gustului, mirosului, prezenta corpurilor
străine);
- starea ambalajelor (integritate, etanşeitate);
-
încadrarea în cantitatea netă declarată de producător;
- încadrarea
produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de
consum stabilite de producător;
6.
Vin
-
starea ambalajelor (integritate,
etanşeitate);
-
încadrarea în volumul net declarat
de producător;
Comercializarea vinurilor în vrac – a
se vedea prevederile Ordinului nr. 224 din 7 aprilie 2008 pentru aprobarea normelor metodologice
privind condiţiile de comercializare cu amănuntul a vinului de masă în vrac,
cât şi ale Ordinului nr.80/2010 pentru aprobarea Normelor privind recepţia, sistemul de evidenţă,
controlul conformităţii, prezentarea şi etichetarea în vederea comercializării
cu amănuntul a produselor vitivinicole vrac, provenite din import sau comerţul
intracomunitar, în vederea asigurării trasabilităţii acestora;
Etichetarea vinurilor -
Indicații
obligatorii ( Regulament 491/2009)
(1)
Etichetarea și prezentarea produselor menţionate în anexa XIb punctele 1-11, 13, 15
şi 16 comercializate în Comunitate sau destinate exportului conţin următoarele
indicaţii obligatorii:
(a)
denumirea categoriei de produse viticole în conformitate cu anexa XIb;
(b)
pentru vinurile cu denumiri de origine protejate sau cu indicații
geografice protejate:
(i)
menţiunea "denumire de origine protejată" sau "indicație
geografică protejată"; şi
(ii)
denumirea de origine protejată sau indicația geografică protejată;
(c)
tăria alcoolică dobândită în volume;
(d)
indicarea provenienței;
(e)
indicarea îmbuteliatorului sau, în cazul vinului spumant, al vinului spumos, al
vinului spumant de calitate sau al vinului spumant de calitate de tip aromat,
numele producătorului sau al vânzătorului;
(f)
indicarea importatorului, în cazul vinurilor importate; şi
(g)
în cazul vinului spumant, al vinului spumos, al vinului spumant de calitate sau
al vinului spumant de calitate de tip aromat, indicarea conţinutului de zahăr.
(2)
Prin derogare de la alineatul (1) litera (a), trimiterea la categoria de
produse viticole poate fi omisă pentru vinurile ale căror etichete conţin
numele unei denumiri de origine protejate sau al unei indicaţii geografice
protejate.
(3)
Prin derogare de la alineatul (1) litera (b), trimiterea la menţiunile
"denumire de origine protejată" sau "indicație
geografică protejată" poate fi omisă în următoarele cazuri:
(a)
atunci când o menţiune tradiţională, în sensul articolului 118u alineatul (1)
litera (a), figurează pe etichetă;
(b)
atunci când, în cazuri excepţionale care urmează să fie stabilite de Comisie,
denumirea de origine sau indicaţia geografică protejată figurează pe etichetă.
Regulament
(UE) nr.579/2012/ HG nr.1014/2012 de modificare şi completare a HG 769/2010
-
vinurile elaborate în întregime
sau parţial din struguri din recolta
anului 2012 şi a anilor următori şi etichetate
după data de 30 iunie 2012 trebuie să conţină etichetarea componentelor cu efecte alergene, astfel:
B. Condiţii la depozitare,
comercializare
-
amenajarea unităţilor şi dotarea
cu vitrine frigorifice şi/sau depozite ( în cazul produselor pentru care
producătorul a impus condiţii speciale de depozitare/expunere); se va verifica
funcţionarea acestora şi modul de urmărire a temperaturilor;
-
condiţiile de păstrare şi expunere
la comercializare cu respectarea temperaturilor impuse de producători,
depistarea cazurilor de supraaglomerare a spaţiilor frigorifice etc.;
C. Modul de indicare a
preţurilor
-
concordanţa
dintre preţurile afişate la raft şi cele din gestiunea stocurilor, care se
marchează pe bonurile de casă;
-
indicarea
concomitentă, într-o formă neechivocă, uşor de citit, în cazul produselor
alimentare preambalate, a preţului de vânzare si a preţului pe unitatea de
măsură;
D. Legalitate
-
Existenţa registrului unic de
control;
-
Existenţa documentelor de
provenientă;
-
Comercializarea în locuri
autorizate;
-
Afişarea la loc vizibil a plachetei cu TELEFONUL
CONSUMATORILOR, conform prevederilor Ordinului Preşedintelui ANPC nr.72/2010,
cu modificările şi completările ulterioare.
Principalele
abateri constatate au fost următoarele:
1. Carne preambalată şi
produse din carne:
Trei
operatori economici au fost sancţionaţi contraventional cu 3 amenzi în cuantum
total de 15000 lei pentru că la data şi ora controlului comercializau produse
din carne cu deficienţe de informare pe etichetele de produs, dispunându-se
totodată oprirea temporară de la comercializare a produselor cu deficienţe de etichetare
în cantitate de 95 kg şi valoare de 855 lei .
2. Produse de patiserie (cozonac, pască etc.):
Un
operator economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum
total de 5000 lei , deoarece la data şi ora controlului comercializa cozonaci
cu etichetă de produs incompletă , nefiind specificaţi factorii alergeni şi
totodată s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a unei cantităţi totale de 10 Kg cozonac cu nucă şi mac cu
o valoare totală de 100 lei.
3 Legalitatea funcţionării
Un număr de şapte operatori
economici au fost sancţionaţi contravenţional cu Avertisment întrucât nu aveau
afişat orarul de funcţionare şi codul unic de înregistrare .
Sancţiuni şi măsuri
dispuse
În urma desfăşurării
acestei acţiuni de control au fost încheiate 32 documente de control prin care
au fost întocmite 21 PVC-uri şi 11 PVCC-uri prin care au fost aplicate 7
avertismente şi 4 amenzi contravenţionale în cuantum total de 20000 lei,
dispunându-se măsura opririi temporare de la comercializare până la remedierea
deficienţelor de informare a
produselor cu deficienţe în valoare de 955 lei
COMISAR ŞEF ADJUNCT REGIUNEA VEST
ING. SCOROBETE ISABELLE CAMELIA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu