Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 21 aprilie 2017

ANCOM, Consiliul Concurenței și ANRE explorează modalitățile de colaborare trans-sectorială

Autoritatea de reglementare pentru comunicații – ANCOM, Consiliul Concurenței și autoritatea de reglementare în domeniul energiei – ANRE au organizat astăzi un prim eveniment comun destinat furnizorilor din sectoarele de energie și comunicații pentru a dezbate pe tema practicilor și reglementărilor pro-competitivitate în domeniul infrastructurilor fizice, împreună cu factori cu putere de decizie în stabilirea politicilor publice, reprezentanți ai asociațiilor de profil și ai proprietarilor de infrastructuri și de rețele.   
Concurență și reglementare sectorială
Dezbaterea de astăzi vine în contextul în care autoritățile de concurență și reglementare sectorială lucrează la îndeplinirea sarcinilor lor specifice: ANCOM la punerea în practică a Legii nr. 159/2016 privind regimul infrastructurilor fizice pentru comunicații electronice, iar ANRE la crearea cadrului pentru accelerarea dezvoltării rețelelor inteligente. De asemenea, Consiliul Concurenței urmărește îndeaproape evoluțiile în cooperarea trans-sectorială, pentru a asigura o concurență durabilă și sănătoasă în interesul consumatorilor din România.   
Cele două sectoare, al comunicațiilor și energiei, deși prezintă particularități și elemente specifice în ceea ce privește modul în care funcționează rețelele, se realizează producția sau sunt comercializate serviciile, se întâlnesc însă la nivelul infrastructurilor fizice pe care le partajează sau dezvoltă împreună.
Cooperare trans-sectorială
Interesul pentru cooperarea trans-sectorială este reciproc și în creștere, pe fondul progresului tehnologic spre rețele tot mai performante și agile, capabile să livreze servicii cu tot mai multă valoare pentru bani. De asemenea, interesul este cu atât mai mare cu cât concepte precum orașe inteligente, care furnizează și beneficiază de servicii publice prin valorificarea conectivității universale și a ecosistemelor digitale, Internet of Things (IoT) sau smart grids devin omniprezente.
Prin intermediul asociațiilor de profil, dar și a furnizorilor prezenți în sală, industria de comunicații și cea de energie, au arătat reglementatorilor prezenți că au nevoie de predictibilitate, debirocratizare și stabilitate a cadrului de reglementare pentru a-și putea derula planurile de afaceri, investiții și inovație.
Evenimentul, menit să faciliteze un dialog structurat atât între autoritățile de reglementare, cât și cu industria, a relevat și faptul că o cooperare trans-sectorială în reglementare este necesară drept răspuns la evoluțiile naturale ale infrastructurilor din România, în scopul îmbunătățirii rezultatelor reglementărilor, reducerii costurilor și stimulării investițiilor eficiente în infrastructurile din România. Participanții la dialog au agreat faptul că autoritățile de concurență și reglementare pot livra rezultate mai bune dacă există o bună colaborare, utilizând nivelurile de concurență sau reglementările, după caz, pentru a face forțele piețelor să lucreze mai bine.
Rețeaua Reglementatorilor din România
Pentru explorarea și valorificarea potențialului de colaborare în scopul promovării unor reglementări mai bune, ANCOM, ANRE și Consiliul Concurenței au anunțat că vor înființa ”Rețeaua Reglementatorilor din România”, un cadru formal de cooperare pentru cele trei entități publice, cu obiectivul de a furniza servicii de reglementare de cea mai bună calitate piețelor de energie și comunicații și, implicit, furnizorilor și utilizatorilor lor.   


Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitaţi www.ancom.org.ro şi www.portabilitate.ro. Pentru a compara ofertele de telefonie şi internet, intraţi pe www.veritel.ro. Pentru a testa și monitoriza calitatea serviciului de internet, accesați www.netograf.ro.

Consiliul Concurenței, instituție autonomă care funcţionează din februarie 1997, este autoritatea responsabilă cu aplicarea regulilor de concurență și este garantul funcționării economiei de piață. Activitatea Consiliului Concurenței se desfășoară pe două componente: una preventivă, de monitorizare și supraveghere a piețelor, și una corectivă de sancționare a abaterilor de la un comportament concurențial normal. Mai multe detalii privind activitatea autorităţii de concurenţă puteţi afla accesând www.consiliulconcurentei.ro.


Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.

COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu