Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 15 aprilie 2017

Peste 1.400.000 de persoane au tranzitat frontiera în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale

Traficul prin punctele de trecere a frontierei de la granița de vest, în această dimineata, se încadrează în valorile normale, după ce, în ultima săptămână, s-a înregistrat un trafic ridicat ca urmare a întoarcerii în țară a cetățenilor români pentru a petrece Sărbătorile Pascale. Astăzi, cele mai tranzitate sunt punctele de la granița cu Bulgaria, iar timpii de așteptare pentru autoturisme în punctele de trecere a frontierei de la nivelul întregii țări sunt sub 15 minute, cu exceptia PTF Petea și PTF Siret unde sunt timpi de așteptare de 30 de minute, respectiv de 60 de minute.

Astfel, în perioada 07.04.2017-14.04.2017, polițiștii de frontieră au efectuat formalitățile de control pentru aproximativ 1.400.000 de persoane, dintre care 756.000 pe sensul de intrare și 644.000 pe sensul de ieșire, precum și pentru 401.000 de mijloace de transport.
Dacă într-o perioadă normală, zilnic, tranzitează frontiera, în medie, 125.000 persoane și 37.000 mijloace de transport, în această perioadă, în medie au tranzitat zilnic frontiera 175.000 de persoane, valorile de trafic fiind mai mari cu aproximativ 40%.
Ca și în anii trecuți, cele mai tranzitate continuă să rămână punctele de trecere ale frontierei din vestul ţării, pe unde au trecut aproximativ 533.000 treceri persoane, cele aeroportuare - 380.000 persoane, dar şi cele de la frontiera cu R. Moldova - 187.000treceri persoane sau cu R. Bulgara – 131.000 persoane.
În ultima săptămână, cel mai tranzitat punct de frontieră a fost P.T.F. Aeroport Henri Coandă, unde s-au prezentat peste 247.000persoane la controlul de frontieră, urmat de  P.T.F. Nădlac II cu peste 164.000 persoane şi P.T.F. Borş unde poliţiştii de frontieră au verificat peste 114.600 persoane. Totodată, la frontiera cu Bulgaria cel mai tranzitat punct de frontieră a fost P.T.F. Giurgiu, cu un trafic de peste 59.400 treceri persoane.
În acest sens, Poliția de Frontieră Română a luat toate măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control operativ, fiind depuse toate eforturile în vederea asigurării unui echilibru între securitatea cetăţenilor şi fluenţa traficului de călători.
Astfel, s-a suplimentat personalul care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, iar in punctele de frontieră importante au fost detașați lucrători din cadrul aparatelor centrale ale structurilor teritoriale și din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.
De asemenea, a fost folosită la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora și, în funcție de valorile de trafic, s-au creat fluxuri suplimentare de control în punctele de frontieră, pe sensul de intrare sau ieșire din țară, după caz.
În această perioadă s-a ținut permanent legătura cu autoritățile de frontieră ungare și bulgare în vederea stabilirii unor măsuri comune pentru fluidizarea traficului în punctele de la granița comună, în contextul aplicării verificărilor sistematice.De exemplu,la frontiera cu Ungaria după intrarea în vigoare a restricției pentru autovehiculele de mare tonaj pe teritoriul statului vecin, au fost utilizate benzile destinate automarfarelor pentru tranzitul cu autoturisme, ceea ce a ajutat la fluidizam traficului si la reducerea aglomeratiei din punct.
În perioada următoare, polițiștii de frontieră continuă măsurile dispuse pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum  în zona de competenţă, astfel fiind agrenați zilnic peste 4.200 de poliţişti de frontieră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu