Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 9 decembrie 2015

Repatrierea unui grup de cetățeni români din Siria și Liban


Ministerul Afacerilor Externe informează că astăzi, 9 decembrie 2015, trei cetățeni români și doi membri de familie cetățeni sirieni au fost evacuați, la cerere, din Siria și repatriați pe cale aeriană din Liban, cu sprijinul misiunilor diplomatice române la Damasc și Beirut și al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM).

Atât cetățenii români, cât și membrii de familie ai acestora au părăsit în condiții de siguranță Siria pe cale terestră către Liban la data de 8 decembrie 2015. Misiunea diplomatică de la Damasc a eliberat documentele de călătorie necesare repatrierii celor trei cetățeni români, iar filiala de la Damasc a OIM a asigurat transportul grupului prin suportarea costurilor aferente repatrierii. De asemenea, grupul a fost asistat de către reprezentanți ai Ambasadei României la Beirut și ai OIM pentru îndeplinirea formalităților de îmbarcare în aeronavă cu care au fost repatriați.
Misiunea diplomatică a României în Șiria este în contact permanent cu cetățenii români din zonele de conflict, acordându-le sprijinul necesar pentru facilitarea comunicării cu rudele și cu autoritățile, dar și sprijin logistic în funcție de situația specifică a fiecăruia. De asemenea, misiunea eliberează documente de călătorie și asigură serviciile consulare necesare. Măsurile fac parte din demersurile constante de sprijin consular acordat de MAE cetățenilor români aflați în situații deosebite în zone cu risc major de securitate, prin intermediul Ambasadelor României la Damasc și Beirut.
Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în cooperare cu filiala de la Damasc a OIM, a intervenit în mod direct pentru a asigura asistență și protecție consulară, facilitând până în prezent evacuarea și repatrierea din Șiria a unui număr de 706 cetățeni români și membri de familie.
MAE reiterează recomandările ferme adresate cetățenilor români aflați în zonele de conflict de a contacta misiunile României din teritoriu pentru a-și înregistra prezența în regiune, astfel încât să poată beneficia în timp util de asistență și protecție consulară.
Totodată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea informațiilor furnizate atât prin intermediul aplicației 'Călătorește în siguranță' (ce poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone), cât și al serviciului de alertă prin SMS aferent campaniei de informare 'Un SMS îți poate salva viața !'.

Repatrierea din Liban a unui cetățean român și a familiei acestuia
Ministerul Afacerilor Externe informează că astăzi, 9 decembrie 2015, un cetățean român și doi membri ai familiei acestuia, cetățeni sirieni — refugiați din 2012 din Șiria pe teritoriul Libanului, în localitatea Rayak din Valea Bekaa — au fost repatriați pe cale aeriană din Liban, cu sprijinul misiunii diplomatice române la Beirut și al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM).
Misiunea diplomatică de la Beirut a eliberat documentele necesare repatrierii familiei și a acordat asistență consulară de specialitate în perioada 7-9 decembrie 2015. De asemenea, grupul a fost asistat de către reprezentanți ai ambasadei ai OIM pentru îndeplinirea formalităților de îmbarcare în aeronavă cu care au fost repatriați.
Mai multe organizații neguvernamentale internaționale care acționează în Valea Bekaa au fost informate cu privire la situația familiei, în vederea acordării de sprijin umanitar. Reprezentanții filialelor OIM din București, Beirut și Damasc au colaborat pentru identificarea unor soluții financiare pentru repatrierea familiei, asigurând transportul grupului prin suportarea costurilor aferente atât repatrierii, cât și asigurării unei locuințe temporare în București.
Măsurile fac parte din demersurile constante de sprijin consular acordat de MAE cetățenilor români aflați în situații deosebite, în zone cu risc major de securitate, prin intermediul Ambasadelor României la Damasc și Beirut.
Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în cooperare cu filialele OIM din București, Beirut și Damasc, a intervenit în mod direct pentru a asigura asistență și protecție consulară, facilitând până în prezent evacuarea și repatrierea din Siria a unui număr de 709 cetățeni români și membri de familie.
MAE reiterează recomandările ferme adresate cetățenilor români aflați în zonele de conflict de a contacta misiunile României din teritoriu pentru a-și înregistra prezența în regiune, astfel încât să poată beneficia în timp util de asistență și protecție consulară.
Totodată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea informațiilor furnizate atât prin intermediul aplicației 'Călătorește în siguranță' (ce poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone), cât și al serviciului de alertă prin SMS aferent campaniei de informare 'Un SMS îți poate salva viața!'.
Sursa: Ministerul Afacerilor Externe
publicat de:Irina M.C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu