Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 9 decembrie 2015

Excelența, premiată de UVT. Gala premiilor Universității de Vest din Timișoara a adus recunoaștere pentru contribuții deosebite în instituție și comunitate

O comunitate puternică își are bazele în valorile asumate de-a lungul timpului de către oamenii săi. Acele valori dau cursul comunității și îi asigură un traseu care să-i facă pe membrii acesteia să fie mândri de apartenența lor profesională.
Urmându-și strategia esențială de dezvoltare sustenabilă a resursei sale umane, pe principii de recunoaștere a meritului, Universitatea de Vest din Timișoara a instituit o nouă tradiție, cu respect față de trecutul, prezentul și viitorul instituției, o tradiție dedicată premierii excelenței. Pe aceste considerente a luat naștere 'Gala Premiilor Universității de Vest din Timișoara', eveniment în cadrul căruia Universitatea recunoaște excelența prin acordarea de premii persoanelor și instituțiilor care în anul precedent au contribuit în mod esențial la dezvoltarea comunității academice și la realizarea misiunii Universității de Vest din Timișoara.
'Una dintre convingerile mele este că o societate care își cunoaște valorile, are viitorul asigurat. O comunitate care prețuiește performanța, reușește să clădească nu doar pentru prezent, ci și pentru generații întregi, iar universitatea noastră și-a câștigat poziția de lider în societate tocmai prin energia oamenilor săi. Gala Premiilor Universității de Vest din Timișoara este manifestarea aprecierii pe care dorim să o arătăm celor care dau dovadă de eforturi remarcabile în activitatea lor. Implicit, vorbim despre aportul considerabil pe care oamenii îl aduc instituției noastre atât în activitatea didactică și de cercetare, cât și în cea din mijlocul societății', spune Rectorul UVT, prof. Univ. Dr. Marilen Pirtea.
Prima ediție a Galei Premiilor Universității de Vest din Timișoara s-a desfășurat în seara zilei de 8 decembrie, la Opera Națională din Timișoara. Evenimentul a reunit aproximativ 600 de membri ai institutiei și reprezentanți de marcă ai comunității locale.
Lista premiilor și a câștigătorilor:
Premiul 'Mircea Zăgănescu' pentru Științele Naturii — conf. Dr. Lucian Drăguț
Premiul 'Mihail Ghermănescu' pentru Matematică și Informatică — conf. Dr. Luminița Sasu
Premiul 'Gabriela Coltescu' pentru Știinte Sociale și Politice — conf. Dr. Coralia Sulea
Premiul 'Dumitru Mares' pentru Drept si Stiinte Economice — conf. Dr. Raluca Bercea
Premiul 'Eugen Todoran' pentru Stiinte Umaniste — conf. Dr. Simona Constantinovici
Premiul 'Aurel Breilean' pentru Arte Vizuale — lect. Dr. Bogdan Rață
Premiul 'Studentul anului' — Adrian Robu
Premiul 'Ioan Curea' pentru activitatea desfășurată în UVT — Ec. Doina Chilărescu
Premiul 'Sever Bocu' pentru Implicare Civică și Socială — Prof. Dr. Nicolae Robu
Premiul 'Alumnus' — Gălătușe Cătălin
La scenă deschisă au fost aplaudati și studenții UVT membri ai echipei campioane de rugby Timișoara Saracens RCM UVT, pentru trofeele obținute și prestigiul adus Universității.
De asemenea, în cadrul Galei s-a oferit un trofeu pentru mass-media, în semn de recunoaștere a unei colaborări deosebite cu redacțiile din Timisoara, în eforturile de a disemina rezultatele activității Universității în comunitate. Trofeul a fost recepționat, în numele publicațiilor, radiourilor și televiziunilor, de către jurnalistul și profesorul de jurnalism, Lucian Ionică.
Trofeul acordat în cadrul Galei este un rezultat al colaborării artiștilor profesori din cadrul specializărilor Ceramică și Grafică din cadrul Facultății de Arte si Design. Forma trofeului urmează conturul unui pisc, inducând ideea ascensiunii, înălțării, performantei și a durabilității. Prin forma sa prismatică, stabilă, trofeul sugerează totodată puterea, putere a cunoașterii, a spiritului.

COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu