Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 1 martie 2014

În 2014, 'Plantăm fapte bune în România' va împăduri 21 de hectare de teren

În 2014, 'Plantăm fapte bune în România' va împăduri 21 de hectare de teren
Acțiunea va avea loc în 12 județe și va implica peste 3000 de voluntari
Primăvara aduce cu ea noi acțiuni ale echipei 'Plantăm fapte bune în România', care și-a propus ca, în 2014, să împădurească 21 de hectare de teren, cu ajutorul a 3000 de voluntari. Intrată în al patrulea an de existență, 'Plantăm fapte bune în România'—inițiativa națională de împădurire pe bază de
voluntariat—are misiunea să crească și să protejeze pădurile din România. Acțiunile de primăvară vor cuprinde plantări în județele Argeș, Constantă, Iași, Mureș, Prahova și Sălaj. În perioada verii, vor fi îngrijite toate plantațiile din cadrul proiectului, prin fertilizări și descopleșiri de buruieni, iar în toamnă vor continua completările plantațiilor vechi cât și pornirea unor obiective noi de împădurire în județele Cluj și Dâmbovița.
Pentru a fi cât mai la zi cu situația reală din țară, 'Plantăm fapte bune în România' a lansat o aplicație online unde toți cei care vor să semnaleze tăieri de păduri, o pot face. Aplicația online denumită 'harta tăierilor de păduri' încurajează implicarea românilor în identificarea tăierilor de păduri abuzive, situate pe teritoriul țării noastre.
Și pentru că acțiunile se bazează pe voluntariat, din dorința de a face mai ușoară implicarea tuturor doritorilor, echipa 'Plantăm fapte bune în România' a realizat un infografic al activităților planificate în 2014. Cei care doresc să se alăture acțiunilor 'Plantăm fapte bune în România' din 2014, o pot face în calitate de voluntari la acțiunile pe teren (pe cont propriu, cu grupul de prieteni) sau în calitate de colegi ai echipei de organizare (selecție individuală, pe bază de CV și interviu). Cei interesați pot primi mai multe informații la adresa: voluntar@plantamfaptebune.ro.
Despre 'Plantăm fapte bune în România':
Plantăm fapte bune în România este o inițiativă națională de împădurire bazată pe voluntariat, lansată în 2011. Proiectele noastre se derulează în prezent în 12 județe și sunt gândite pe termen lung, respectiv o perioadă de 5 — 7 ani. Mai precis, derulăm acțiuni de împădurire pe terenuri care în prezent nu sunt incluse în fondul forestier, monitorizarea plantărilor și efectuarea de lucrări de îngrijire până la reușita finală cât și raportarea și verificarea legalității tăierilor de păduri. În cei trei ani de activitate, am mobilizat 9633 de voluntari, cu ajutorul cărora am plantat 182.200 de copăcei—specii forestiere—pe 55.5 hectare de terenuri publice. Aplicația noastră online 'Harta tăierilor de păduri' ne-a ajutat să raportăm peste 1700 de tăieri de păduri; în paralel, am verificat aceste sesizări prin acțiuni pe teren în 6 județe din țară.
Cele 12 județe în care suntem activi sunt: Argeș, Brașov, Cluj, Constanța, Covasna, Ialomița, Iași, Prahova, Mureș, Satu Mare, Sălaj și Timiș. Reprezentantul legal al inițiativei este Asociația EcoAssist, cea care a adus și în țară a reprezentat prima campanie 'Let's Do It, România !'.

Comunicat de presă - 'Plantăm fapte bune în România'

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu