Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 27 martie 2014

Un nou precedent, o noua victorie pentru drepturile copiilor cu dizabilități

Un nou precedent, o noua victorie pentru drepturile copiilor cu dizabilități
București, 27 martie 2014 — Decizia Curții de Apel Craiova — o nouă decizie favorabilă pentru drepturile copiilor cu dizabilități.
Curtea de Apel Craiova a dat câștig de cauză irevocabil micuței Maria și familiei ei în demersul de contestare a încadrării în grad de handicap.
Maria are aproape 2 ani și Sindrom Down. În urmă cu un an de
zile părinții fetiței au parcurs procesul anevoios de obținere a certificatului de încadrare în grad de handicap. Deși aceștia au pus la dispoziția Comisiei de Evaluare documentația care atestă tipul dizabilității și nevoia de supraveghere permanentă, DGASPC Dolj a decis că micuța Maria nu poate primi gradul 'grav', în ciuda faptului este total dependentă de părinți, face recuperare motorie constantă și necesită îngrijire de specialitate.
Practic, acordarea gradului 'grav' atestă necesitatea existenței unui însoțitor permanent pentru copilul cu dizabilitate, care nu este independent și necesită existența unui adult care să îl sprijine în activitățile zilnice.
Familia micuței, susținută de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD), a contestat încadrarea injustă realizată de DGASPC Dolj, iar după mai multe termene, Curtea de Apel Craiova a respins recursul DGASPC, formulând o decizie irevocabilă în favoarea micuței. Există la nivelul DGASPC-urilor o practică constantă de evaluare restrictivă și tendențioasă a copiilor cu dizabilități în vederea încadrării în grad de handicap, urmărindu-se cu precădere limitările financiare și nu nevoile reale ale copiilor.
Aceasta este a doua decizie irevocabilă pe care părinții de copii cu dizabilități au obținut-o cu sprijinul CEDCD pe linia încadrării în grad de handicap, alte numeroase dosare fiind pe rolul instanțelor de judecată.
CEDCD atrage atenția asupra faptului că există pe de o parte o problemă serioasă la nivel de legislație în ceea ce privește încadrarea copiilor cu dizabilități în grad de handicap, iar pe de altă parte, chiar în limita prevederilor existente, încadrarea copiilor cu dizabilități trebuie să urmărească gradul de autonomie al acestora și nicidecum limitările financiare.
'Alocația de stat pentru copilul cu dizabilitate și indemnizația de însoțitor nu sunt un favor acordat copiilor cu dizabilități și nici rezultatul bunăvoinței unei comisii de evaluare. Ele reflectă gradul de dependență față de un părinte și natura nevoilor speciale de creștere și îngrijire. În absența unui sistem funcțional de servicii de specialitate, indemnizația de însoțitor reprezintă singura posibilitate de accesare a terapiilor esențiale în dezvoltarea copilului cu dizabilitate. Încurajăm toți părinții de copii cu dizabilități care necesită îngrijire permanentă să nu accepte încălcarea drepturilor copiilor lor și să se adreseze instanțelor de judecată. Deciziile DGASPC pot fi contestate în termen de 30 de zile de la emitere la Tribunal.', declară Mădălina TURZA, președinte CEDCD.
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) salută decizia Curții de Apel Craiova și își exprimă speranța că și în viitor drepturile copiilor cu dizabilități vor face obiectul unei aprecieri juste, atât în litera, cât și în spiritul legii.

Comunicat de presă - Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu