Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 30 martie 2014

Astăzi (30/03/2014) sunt: 32742 persoane private de libertate - 2.265 DE PERSOANE, SUPRAVEGHEATE DE POLIŢIŞTI


Poliţia Română a luat, în cele două luni de la aplicarea Noului Cod de Procedură Penală, măsuri pentru supravegherea judiciară a 2.265 de persoane. De asemenea, ca urmare a faptului că 19 persoane au încălcat obligațiile impuse, Poliția Română a sesizat instanța de judecată care a dispus înlocuirea măsurilor inițiale cu arestul preventiv. Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor față de care au fost dispuse. Poliţia verifică, periodic, modul în care aceştia își respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanța competentă.
Aproximativ 500 de poliţişti îşi desfăşoară, la nivel naţional, activitatea în cadrul structurilor de supraveghere judiciară. La data de 28 martie a.c., în conformitate cu prevederile Codului de Procedură Penală, la nivel naţional se aflau sub supraveghere judiciară 2.265 de persoane. Polițiștii desfăşoară activităţi specifice faţă de 126 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, faţă de 2.121 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar şi faţă de 18 persoane aflate sub control judiciar pe cauţiune.

Cuantumul total al măsurilor de control judiciar pe cauţiune dispuse este de 1.250.000 euro şi 407.000 lei.

De la 1 februarie a.c., pentru 19 persoane, faţă de care s-a luat una dintre măsurile preventive de supraveghere judiciară, a fost dispusă înlocuirea măsurii iniţiale cu măsura arestării preventive (întrucât aceştia au încălcat obligaţiile stabilite de organele judiciare), cu măsura arestării preventive în altă cauză sau cu mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, fiind condamnate în alte cauze sau în cauza respectivă.

Astfel, în 2 cazuri a fost înlocuită măsura arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive, iar într-un caz a fost înlocuită cu un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

În 16 cazuri a fost înlocuită măsura controlului judiciar cu măsura arestării preventive – 11 cazuri, respectiv cu mandat de executare a pedepsei cu închisoarea – 5 cazuri.

Exemple:

I.P.J. PRAHOVA: La data de 13 martie a.c., Judecătoria Ploieşti a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de un tânăr de 28 de ani, având ca obligaţie suplimentară să nu depăşească limita teritorială a localităţii Lipăneşti, judeţul Prahova. În seara zilei de 17 martie a.c., cu un taxi, a părăsit limita teritorială a localităţii, fără încuviinţarea organului judiciar care a dispus măsura, deplasându-se în oraşul Vălenii de Munte. Poliţiştii din cadrul formaţiunii supravegheri judiciare au sesizat Judecătoria Ploieşti, care, la data de 20 martie a.c., a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestării preventive, pe o perioadă de 30 de zile.

I.P.J. CLUJ: La data de 14 februarie a.c., Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca a dispus măsura controlului judiciar faţă de un bărbat de 49 de ani. La data de 8 martie a.c., acesta a fost reţinut de poliţiştii din cadrul Secţiei 5 Poliţie Cluj Napoca, pentru săvârşirea unei noi infracţiuni de furt calificat. Pe numele său a fost emis un mandat de arestare preventivă, pe o perioadă de 30 zile.

I.P.J. BIHOR: Un bărbat de 34 de ani, faţă de care Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar, a fost condamnat la executarea unei pedepse de 4 ani închisoare, pentru săvârşirea unei alte infracţiuni de spălare de bani în forma continuată.

~ * * * * ~

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul I.G.P.R., D.G.P.M.B. şi I.P.J.-uri, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ.

De asemenea, din dispoziția șefului Poliției Române, a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale şi a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora.
Sursa: IGPR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu