Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 20 martie 2014

Apusenii Liberi: Transilvania, teren minat


Roșia Montană, 19 martie 2014 - Ziarul Apusenii Liberi dezvăluie în aceast număr informații detaliate despre proiectele miniere din Transilvania, 30.000 de exemplare fiind distribuite în zona Munților Apuseni.


Tema centrală a ediţiei a patra a ziarului Campaniei Salvaţi Roşia Montană este reprezentată de noile proiecte miniere propuse în Transilvania, similare celui de la Roșia Montană. Astfel, au fost expuse neregulile şi totala lipsă de transparenţă cu care 13 noi proiecte de minerit parcurg cu repeziciune procedurile de avizare.

Deşi proiectul de minerit de la Roşia Montană se bucură de o notorietate crescută, celelate proiecte sunt ţinute în mod intenţionat departe de ochiul vigilent al societăţii civile şi al comunităţilor vizate. Atât autorităţile centrale reprezentate de Agenţia Naţională de Reusurse Minerale, cât şi cele locale, reprezentate de primăriile şi consiliile locale din zonele cu zăcăminte în subsol, ascund informaţii publice. 

Apusenii Liberi prezintă informații din rapoartele Mining Watch România, aducând în prim-plan proiectele miniere planificate în comunități precum Certej, Băița-Crăciunești, Bolcana, Deva Muncel, Baia Mare, Cămârzana Nord, Aluniş Piatra Handal şi Poprad, Băița Bihor, Nord Tincova, Brad, Rovina, Dealul Bratoșin, Roșia Montană și Bucium. Rapoartele Mining Watch documentează stadiul fiecărui proiect în parte. Prin vizite în teren, articole din presa locală şi informaţii obţinute de la autorităţile locale prin cereri de informare sau acordate de instanţele de judecată din România, sunt evocate intenţiile industriei miniere. Tendinţele de enclavizare legislativă a acestei industrii extrem de poluatoare, alături de atitudinea opacă a autorităţilor centrale şi locale, ameninţă cu transformarea Transilvaniei într-o regiune a Europei ce va resimţi din plin impactul mineritului cu cianuri.

Ziarul Apusenii Liberi este realizat exclusiv pe bază de voluntariat, iar tiparul este acoperit din donaţiile primite de Asociaţia Alburnus Maior și finanțarea obținută de la fundația germană Bewegungsstiftung. Activitatea de distribuţie a fost susţinută de aproximativ 60 de voluntari ai Campaniei Salvaţi Roşia Montană.

Apusenii Liberi online:

Rapoartele Mining Watch România:

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să ne contactaţi pe email: alburnusmaior@ngo.ro sau direct pe Roxana Pencea la +40 (0) 723024300.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu