Gulia- proprietăți nutriționale
Gulia este o sursa importanta de vitamine din complexul B, acid folic, magneziu si fosfor.
Fibre
Fibre
Gulia este o legume foarte bogata in fibre, de aceea se recomanda a fi consumata in constipație si afecțiuni ale colonului. O porție de 100g de gulie conține aproximativ 4g de fibre vegetale.
Vitamine
In gulie se regăsesc cantități importante de vitamine din complexul B care sunt implicate in toate funcțiile metabolismului uman (vitamina B1, B2, B3, B5, B6, acid folic) si de vitamina C.
O gulie de mărime medie (100g) conține 62 mg de vitamina C, putand acoperi necesarul zilnic recomandat. Vitamina C este un antioxidant puternic, fiind un factor de protecție anticancer, iar prin rolul benefic asupra colagenului menține sănătatea țesuturilor si a gingiilor.
De asemenea guliile conțin in cantitate mai redusa vitaminele A, E si K.
Guliile conțin colina sau biotina, denumita si “vitamina H”, care împiedică depunerea colesterolului pe pereții arteriali si facilitează folosirea corespunzătoare a grăsimilor de către organism.
Acizi grași omega
Guliile conțin acizi grași omega-3 (35 mg la 100g) si omega 6 (aproximativ 27 mg la 100g).
Minerale
Dintre minerale, in cantitatea cea mai in gulii se găsește potasiul, urmat de fosfor, calciu, sodiu si magneziu. In cantități mai mici se regăsesc minerale precum: fier, cupru, mangan si seleniu.
Potasiul este un component cu rol important in reglarea tensiunii arteriale, iar manganul este un co-factor al unei enzime de apărare cu funcție antioxidanta: superoxid-dismutaza.
Beneficii ale consumului de gulii
1 Dieta de slabire
Gulia are un continut caloric foarte mic, este bogata in nutrienti, fibre si apa, fiind ideala in regimurile de slăbit. 100g de gulie cruda conțin doar 25 de calorii.
Gulia este o sursa excelenta de vitamina C (o cana de gulie aduce un aport de 140% din doza zilnica recomandata de vitamina C) si potasiu.
2 Diabet zaharat
Printre proprietățile guliei se numără si cea de echilibrare a nivelului de glucoza din sânge, gulia fiind o leguma benefica si pentru bolnavii de diabet.
3 Efect antitumoral
S-a constatat ca arsenicul din usturoi care se găsește si in compoziția guliei, împiedică manifestarea unor gene responsabile de apariția celulelor tumorale.
Cercetătorii au subliniat faptul ca alimentele bogate in arsenic, precum gulia, scad riscul de cancere ovariene, tiroidiene, de sân si de prostata, cu pana la 20%.
De asemenea, gulia, ca si restul legumelor înrudite din familia cruciferelor, conține antioxidanți cu rol anticancerigen demonstrat in cazul cancerului de colon si prostata. Dintre acești antioxidanți amintim izotiocianatii, sulforafan si indol-3-carbinol.
4 Afecțiuni renale
Gulia are un efect benefic asupra rinichiului, datorita anumitor compuși organici care stimulează eliminarea renala a toxinelor si reglează aciditatea urinara.
Sursa:facebook.com
Autorul este asteptat sa fie mentionat ca sursa sigura
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu