Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 8 februarie 2014

Romani CRISS- Scrisoare Deschisa adresata Presedintelui Francois Hollande

Către: Francois Hollande, Președintele Franței
Spre știință: Jose Manuel Barosso — Președintele Comisiei Europene
Viviane Reding — Comisar justiție, drepturi și cetățenie
Excelenței sale Philippe Gustin, Ambasadorul Franței la București
PROMOVAREA URII ȘI A RASISMULUI SPRIJINĂ VIOLENTA.
DUMNEAVOASTRĂ CE PROMOVAȚI, DOMNULE PREȘEDINTE?
Stimate domnule Președinte Hollande,

Vă adresam această scrisoare deschisă pentru că, ieri, 5 februarie 2014, în Place de la Republique din Paris, mai multe familii de romi au fost atacate cu acid în locuințele în care stăteau . În opinia noastră, ați avut un rol mai degrabă nefast până în prezent în ce privește situația romilor în Franța și în Europa, însă, prin semnalarea posibilelor consecințe ale faptelor și ale declarațiilor dumneavoastră, sperăm că veți realiza gravitatea situației și a pericolelor prezente și că veți reacționa în consecință.
Începând cu discursul Președintelui Sarkozy de la Grenoble (2010), statul francez a lansat o politică rasistă prin identificarea și demantelarea cu prioritate a taberelor de romi aflate pe teritoriul francez, urmată de expulzarea colectivă a acestora. Din păcate, Comisia Europeană a eșuat lamentabil să-și îndeplinească atribuțiile legale, margininandu-se la câteva comentarii pur formale pentru modificarea legislației privind libera circulație, dar, ignorând flagrant realitatea, anume că expulzările au continuat în exact aceiași manieră, ba chiar au crescut ca intensitate. CE rămâne pasivă și în prezent.
Din nefericire, în pofida promisiunilor prezentate în campania electorală, ați continuat această politică de expulzare colectivă într-o manieră ce contravine protecției drepturilor omului. Mai mult, ministrul de interne Valls a justificat aceste măsuri de expulzare prin faptul că romii nu sunt integrabili în societatea franceză având un mod diferit de viață , iar dumneavoastră personal, în urmă cu doar câteva săptămâni, v-ați manifestat sprijinul public pentru această politică despre care ați afirmat că nu vă e rușine. Ați încurajat această politică a urii, a respingerii, în mod deschis. La o primă vedere, politica ar putea fi considerată de succes, pentru că ați reușit să evacuați anual zeci de mii de romi, numărul crescând de la an la an, depășind recordurile stabilite de Guvernul Sarkozy.
Stimate domnule Președinte Hollande,
Această politică pe care o susțineți trece dincolo de expulzări colective. Prin modul în care o prezentați și o justificați, prin obiectivele pe care le urmăriți și prin modul în care o implementați, această politică este o expresie perfectă a respingerii, a separării și a urii. Față de un grup etnic, grup care este prea slab pentru a vi se opune politic. Un grup pe care îl tratați, în secolul XXI, într-o logică asemănătoare, sub multe aspecte, celei utilizate de Vechiul Regim (Ancien regime) în relația cu starea a treia.
Obiectivul dumneavostra public este de a scăpa Frântă de un grup pe care nu vi-l doriți, romii. Până în prezent, Guvernul francez a urmărit eficient acest deziderat. Nu s-a sfiit nici să încalce Constituția franceză, legislația europeană și drepturile omului, nici să arunce cu nonsalanata bani pe fereastra pentru ajutoare pretins umanitare (în fapt, fiind vorba despre 'mita' acordată de statul francez victimelor în scopul repatrierii 'voluntare', politicienii francezi obținând în schimb o publicitate electorală imensă), nici să facă unele 'compromisuri' politice, de tipul admiterii unui număr excepțional de mic de familii în programe de inserție socială, spre a mima o preocupare pentru inserție socială. Fără însă a afecta obiectivul final.
Propagarea acestui tip de mesaj intolerant, respingător, rasist prin care declarați un grup etnic drept inadecvat, nepotrivit, aflat în contradicție cu principiile societății franceze, este fals, romii fiind parte integrantă a societății franceze și europene. Problema este, însă, mult mai profundă, dar și mult mai periculoasă. Discursul și politicile dumneavoastră încurajează rasismul și violentă față de romi.
După cum cunoașteți, în februarie 2012, o tabără de romi a fost atacată și incendiată în Vaulx-en-Velin, agresorii urmărind 'alungarea' romilor. Ieri, un alt incident a fost semnalat în Paris, în Place de la Republique într-o comunitate de romi care a mai fost atacată în trecut cu acid, existând și victime umane, o femeie romă fiind ranita la braț în incidentul anterior. Cazurile prezentate sunt doar câteva exemple prin care urmărim să vă semnalăm că aceste tipuri de incidente se bazează pe ura, pe intoleranta, pe rasism, pe respingere. Adică, pe aceleași coordonate morale pe care dumneavoastră justificați politică publică a statului francez față de romi.
Din fericire, până în prezent, nu au fost semnalate pierderi de vieți omenești, dar credem că nu trebuie să așteptați până la acel moment. Ne îngrijorează faptul că riscul atacurilor violente cu tentă rasială începe să devină o realitate pentru romii aflați în Franța. Și ne îngrijorează faptul că înalții oficiali francezi, nu doar că nu se manifestă public în sensul condamnării acestor manifestări cu fermitate și al sancționării lor, dar promovează politici publice față de romi care au la bază același tip de sentimente.
Vă invităm, stimate domnule Președinte, la o reflecție asupra modului în care abordați problema romilor, la o analiză a fundamentelor ce stau la baza politicilor dumneavoastră. Să vă întrebați pentru ce valori luptați dumneavoastră?
Avem toată încrederea că veți găsi puterea de a vă debarasa de erorile trecutului și de a reașeza politicile Franței față de romi într-o logică modernă, europeană și, mai ales, într-o logică aflată în conformitate cu spiritul principiilor ce au stau la baza construcției societății franceze.
Cu stimă,
Marian Mandache
Director executiv
Romani CRISS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu