Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 17 februarie 2014

Studenții sunt în căutarea celor mai tari profesori din România !

  Studenții sunt în căutarea celor mai tari profesori din România !
Studenții din România sunt invitați în perioada 17 Februarie — 23 Martie să își nominalizeze profesorii preferați la Gala Profesorului Bologna care se va desfășura anul acesta în perioada 9-11 Mai, la București și care este organizată de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România
(ANOSR). Nominalizările pot fi făcute accesând platforma www.profitari.ro !
Îi premiem pe ,,Marii profesori care ne inspiră'
Gala Profesorului Bologna, desfășurată sub sloganul ,,Marii profesori care ne inspiră' și ajunsă deja la cea de-a VII-a ediție, este singura inițiativă din România menită să omagieze și să răsplătească performanța didactică a profesorilor, punând în lumină acei profesori care reușesc să inspire și să stârnească interes prin metode de predare adaptate la nevoile și interesele studentului de azi, reprezentând modele de bună practică în ceea ce privește adaptarea la reformele aduse de Procesul Bologna. Dincolo de activitatea de cercetare și rezultatele profesionale ale profesorilor, gala își propune să răsplătească calitatea de dascăl și îndrumător a profesorului universitar român, calitate care în general este uitată în acordarea distincțiilor și premiilor dedicate cadrelor didactice. Titlul de ,,Profesor Bologna' este cu atât mai semnificativ cu cât acesta vine exclusiv din partea studenților — cei care sunt cei mai îndreptățiți să recunoască și să aprecieze perfomanța didactică a profesorilor lor.
Scopul principal al Galei Profesorului Bologna este îmbunatățirea sistemului de învățământ superior din România' prin premierea și promovarea acelor profesori care formează generații, reprezintă adevărate valori și sunt modele pentru studenți iar baza activității lor o constituie ,,învățământul centrat pe student'.
Cine sunt ,,profii tari'?
Profesorul Bologna sau ,,Proful tare' este orice dascăl care depășește granițele disciplinei pe care o predă și găsește căi inedite pentru a se apropia de studenți. Este cel care le câștigă prezența, respectul și atenția prin creativitatea metodelor de predare, prin jovialitatea și ușurința cu care se lasa inteles, prin darul oratoriei si rabdare. Mai presus de orice, ,,proful tare' conștientizează responsabilitatea pe care și-a asumat-o și inspiră încredere, motivând studenții să devină adevarați profesioniști în domeniul pe care il aleg.
Pe parcursul tuturor edițiilor au fost premiate peste 350 de cadre didactice și s-a creat astfel o adevărată comunitate a profesorilor Bologna. Pentru această ediție, o parte a profesorilor din comunitate au scris editoriale despre învățământul centrat pe student ce pot fi accesate pe platforma proiectului.
Studenții își pot nominaliza profesorii în perioada 17 Februarie — 23 Martie urmând ca până în data de 4 Aprilie profesorii să fie evaluați de către comisii alcătuite din studenți evaluatori special pregătiți în acest sens, iar decernarea titlurilor de ,,Profesor Bologna' va avea loc în cadrul unei gale festive.
Ediția de anul acesta este organizată de ANOSR în parteneriat cu Asociația Studenților în Contabilitate și Informatică de Gestiune — București (ASCIG) și Sindicatul Studenților din Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică — București (SiSC).
'Azi dăm startul unui demers care nouă ni se pare mai mult decât necesar pentru societatea zilelor noastre: restabilirea scalei de valori promovate de mass-media și scoaterea la lumină a modelelor autentice de personalități care influențează în mod pozitiv tânăra generație. Gala Profesorului Bologna este singura inițiativă națională care îi premiază pe profesorii care au reușit să se adapteze reformelor sistemului de învățământ superior și au ținut pasul cu evoluția metodelor de predare. Acest demers dorește să creioneze în rândul comunității academice modelul de profesor pe care toți studenții îl caută și apreciază și spre care toate care toate cadrele didactice ar trebui să tindă. Drum adaptării complete a universităților din România la reformele Procesului Bologna este unul anevoios, însă modelele de bună practică trebuie încurajate și promovate, demersul nostru reprezentând încă o cărămidă pusă în construirea universității românești adaptată la contextul european și la nevoile studenților' — Cristi Popescu, Vicepreședinte Educațional ANOSR.
Pentru mai multe detalii, vă stau la dispoziție:
Cristi Popescu—Vicepreședinte Educațional Brîndușa LUNGU—Vicepreședinte PR ANOSR
E-mail: cristi@anosr.ro E-mail: brindusa@anosr.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu