Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 5 februarie 2014

Vizita oficială a ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, în Republica Croaţia

 Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, efectuează, astăzi, 5 februarie 2014, o vizită oficială în Republica Croaţia, la invitaţia omologului său croat, prim-vice-prim ministrul şi ministrul afacerilor externe şi europene, Vesna Pusić.  
Vizita ministrului afacerilor externe român la Zagreb reprezintă o oportunitate pentru diversificarea şi aprofundarea relaţiile bilaterale româno-croate, în noul context generat de aderarea
Republicii Croaţia la Uniunea Europeană, în cursul anului trecut, şi se înscrie în dialogul politico-diplomatic periodic dintre cele două ţări.
Agenda vizitei cuprinde convorbiri cu ministrul afacerilor externe şi europene croat, Vesna Pusić, şi primiri la preşedintele Republicii Croaţia, Ivo Josipovic, precum şi la preşedintele Parlamentului croat, Josip Leko. Totodată, programul vizitei ministrului Titus Corlăţean va cuprinde o serie de activităţi în cadrul comunităţii lingvistice istro-române din Croaţia, comunitate care vorbeşte un dialect pe cale de dispariţie, a cărui protejare reprezintă o temă de interes deosebit în relaţia bilaterală româno-croată.
În cadrul convorbirilor, vor fi abordate subiecte legate de modul în care poate fi dinamizată relaţia bilaterală, atât la nivel politic, cât şi la nivel sectorial. Vor fi abordate aspecte ce ţin de intensificarea şi diversificarea cooperării economice, cu accent pe exploatarea mai eficientă a potenţialului economic dintre cele două ţări.
Totodată, vor fi dezbătute subiecte de interes comun de pe agenda europeană: evoluţii instituţionale la nivelul UE, securitatea energetică, politica de extindere şi situaţia din regiunea Balcanilor de Vest, dinamica Parteneriatului Estic, relaţia cu Republica Moldova etc.
O atenţie particulară va fi acordată agendei regionale, prin prisma deţinerii de către România a preşedinţiei în exerciţiu a SEECP, precum şi subiectelor de interes ale agendei internaţionale.

Primirea ministrului afacerilor externe, Titus Corlățean, de către Preşedintele Republicii Croaţia, Ivo Josipovic

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a fost primit astăzi, 5 februarie 2014, de către Preşedintele Republicii Croația, Ivo Josipovic, în cadrul vizitei oficiale pe care ministrul român o efectuează în această ţară.
Cu această ocazie, cei doi demnitari au evocat nivelul excelent al relaţiilor bilaterale, dinamica dialogului politico-diplomatic din ultima perioadă, din perspectiva recentei aderări a Republicii Croaţia la Uniunea Europeană, precum şi potenţialul de dezvoltare al cooperării economice, prin intensificarea schimburilor comerciale şi stimularea investiţiilor. Dat fiind trendul în scădere al schimburilor comerciale, cei doi demnitari au fost de acord că este necesară demararea unor măsuri concrete de revigorare la nivelul autorităților de resort din ambele state. Au fost abordate, astfel, aspecte ce ţin de consolidarea cooperării economice, prin utilizarea instrumentelor regionale şi a cadrului oferit de apartenența la familia europeană a celor două țări. Ministrul afacerilor externe a subliniat importanţa aprofundării cooperării în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, inclusiv prin promovarea de proiecte economice comune.
Ministrul afacerilor externe a subliniat interesul autorităţilor române pentru prezervarea dialectului istro-român, utilizat de comunitatea lingvistică istro-română din Croaţia, parte a patrimoniului imaterial al acestei ţări şi înscris în Cartea Roşie UNESCO a Limbilor pe cale de dispariţie. A reamintit preocuparea constantă pentru prezervarea identității şi a drepturilor minorităţilor, inclusiv ale minorităţii croate în România, prin facilitatea accesului la învăţământ în limba maternă şi reprezentare la nivel parlamentar.
Ambii demnitari au apreciat că minoritatea română din Republica Croaţia, precum şi minoritatea croată din România reprezintă adevărate punţi culturale între cele două ţări şi o bază solidă de aprofundare a cooperării bilaterale dintre cele două țări.
Cei doi interlocutori au avut şi un schimb de opinii cu privire la agenda europeană şi regională, cu accent pe evoluţia statelor din regiunea Balcanilor de Vest în continuarea ritmului reformelor şi avansarea în apropierea acestora de UE. A fost reconfirmată susţinerea celor două părţi pentru parcursul european al acestor state, precum şi atenţia particulară pe care o acordă respectării principiilor şi valorilor europene, cu accent pe respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.
Totodată, cu referire la Vecinătatea Estică, cei doi oficiali au reiterat importanţa implementării, post Vilnius, a deciziilor privind eliminarea vizelor pentru cetățenii moldoveni și a semnării, în calendarul agreat (cel târziu august 2014), a Acordului de Asociere și a Acordului de liber schimb între UE și Republica Moldova. În context, a fost discutată şi situaţia din Ucraina şi necesitatea promovării unui dialog permanent, la nivelul UE, cu autorităţile de la Kiev.
În cadrul discuţiilor au mai fost abordate subiecte aflate pe agenda internaţională, privind stabilitatea şi securitatea în diferite regiuni.

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu Preşedintele Parlamentului Republicii Croaţia, Josip Leko

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut astăzi, 5 februarie 2014, o întrevedere cu Preşedintele Parlamentului Republicii Croaţia, Josip Leko, în cadrul vizitei oficiale pe care ministrul român o efectuează în această ţară.
Cei doi interlocutori au subliniat cooperarea excelentă la nivel bilateral, cu precădere în ceea ce priveşte componenta parlamentară, reflectată în substanţa şi frecvenţa dialogului politic din ultima perioadă. În context, ambii interlocutori au evocat consistenţa dialogului avut cu ocazia vizitei la Bucureşti a Preşedintelui Parlamentului croat, la 4 noiembrie 2013 şi şi-au manifestat dorinţa pentru intensificarea dialogului parlamentar la nivel înalt în anul 2014.
În cadrul discuţiilor au fost abordate aspecte legate de implicarea parlamentelor naţionale în procesul decizional european fiind subliniat rolul important al acestora în reducerea deficitului democratic la nivel european. De asemenea, ambele părţi au menţionat importanţa intensificării consultărilor la nivelul comisiilor pentru afaceri externe şi pentru afaceri europene din legislativele celor două state în vederea unei mai bune coordonări pentru promovarea subiectelor de interes comun la nivel regional şi european.
Cei doi oficiali au discutat despre necesitatea impulsionării cooperării economice, prin iniţiative concrete precum organizarea unui Forum de afaceri la nivel bilateral.
Cele două părţi au avut şi un schimb de opinii cu privire la agenda europeană şi cea regională, cu accent pe evoluţia statelor din regiunea Balcanilor de Vest reconfirmând susţinerea pentru parcursul european al acestor state.
Totodată, cu referire la Vecinătatea Estică, cei doi oficiali au reiterat importanţa implementării, post Vilnius, a deciziilor privind eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni şi a semnării, în calendarul agreat (cel târziu august 2014), a Acordului de Asociere şi a Acordului de liber schimb între UE și Republica Moldova. În context, a fost discutată şi situaţia actuală din Ucraina.
În cadrul convorbirilor s-a degajat convergenţa poziţiilor celor două ţări pe numeroase teme de interes ale agendei europene şi internaţionale, precum şi dorinţa de aprofundare a cooperării în plan bilateral.


Sursa: Ministrul Afacerilor Externe
Publicat de:Irina M.C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu